Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

09. 06. 2024. 12:57 >> 13:00
2

mustafić na panelu

"Bošnjaci faktor stabilnosti i povezivanja država u regionu"

U čitavom regionu bošnjački narod je autohton i utemeljen u društvenoj realnosti država u kojima živi, tu žele ostvarivati svoja prava, ali i raditi na međusobnom povezivanju. U Crnoj Gori su Bošnjaci dio državnog i društvenog bića i snažno podržavaju demokratske procese, euro-atlanski put i stabinost, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić na panelu „Bošnjaci u domovinskim zemljama - izazovi i perspektive u Crnoj Gori".

Na panelu održanom u Podgorici, Mustafić je poručio da Bošnjaci ujedno, kroz institucije žele ostvarivati svoja prava, posebno u srazmjernoj zastupljenosti, očuvanju kulturnog identiteta, te obrazovanju i informisanju na maternjem njem jezik.

"Želimo stabilan i demokratski ambijent i biti na mjestima odlučivanja, jer tako možemo ostvativati prava kroz obrazovni sistem, školstvo, socijalnu politiku, i posebno u kulturi i informisanju, jer je to ključno za očuvanje nacionlanog identiteta", istakao je Mustafić.

Ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećir Ramčilović, kazao je da Bošnjaci u svim držama regiona trebaju ostvarivati svoja prava u okvirima institucija sistema, ali i raditi na međusobnom povezivanju i izgradnji zajedničkih institucija koje će se baviti pitanjima kulture, umjetnosti, tradicije i jezika, i svemu drugom što je zajedničko svim Bošnjacima u regiji .

"Sjeverna Makedonija je dobar primjer na kome se može vidjeti da relativno mala zajednica bošnjačkog naroda ima svoja i ustavna i zakonska prava i dosta ih je sprovedeno, kako na političkom nivou, tako u obrazovanju i informisanju", kazao je Ramčilović.

Sanadin Voloder, novinar i publicista iz Sarajeva, autor istraživanja o položaju Bošnjaka u zemljama regije, kazao je da se je na vrlo obuhvatnom uzorku u Crnoj Gori uočeno da su društvena i statusna prava ovog manjinskog naroda dobro regulisana kroz ustavna i zakonska rješenja, ali da se anketirani slažu da je potrebno još mnogo uraditi da bi se ona ostvarila u praksi. Oni je kazao i da je veoma velki broj ispitanika ocijenio da Bošnjaci su veoma malo zastupljeni u obrazovnim programima, u kulturi i javnom informisanju.

"Veoma je nizak nivo implementacije bosanskog jezika kroz obrazovanje i školske programe, jako je malo Bošnjaka u instiutucijama kulture, a na Javnom servisu nema redakcije na bosanskom jeziku. Ovo su veoma ozbiljni problemi koje u velikom broju, vide i ističu ispitanici iz raznih opština", kazao je Voloder.

Organizator panela u Podgorici je bilo Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore iz Sarajeva u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori.

Panel je dio projekta „Bošnjaci u domovinskim zemljama – izazovi i perspektive“ u sklopu se održavaju naučne konferencije, paneli I tribine u čitavom region, a urađene su ankete i upitnici u svim državama regije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније