Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

07. 06. 2024. 15:45 >> 15:44
Čitaj mi:

„Izborna noć povodom izbora za EP“

Ako sprovede reforme i ostvari rezultate, CG može učestvovati na sljedećim Evropskim izborima

Ukoliko nastavi da sprovodi reforme i ostvaruje mjerljive rezultate, Crna Gora može do narednih izbora za Evropski parlament (EP) postati punopravna članica Evropske unije (EU), pa će njeni građani biti u prilici da učestvuju na njima i doprinose kreiranju budućnosti EU, poručeno je sinoć na događaju „Izborna noć povodom izbora za EP“.

Na događaju, koji su organizovali Delegacija Evropske unije i Ministarstvo evropskih poslova, uz podršku projekta EU4ME, ambasadorka EU Kristina Oana Popa je istakla da Evropski izbori predstavljaju jedan od najznačajnijih demokratskih događaja u svijetu i jedini su multinacionalni direktni izbore na svijetu. Istakla je da ovi izboru osnažuju građane/ke, jačaju legitimitet EU i učvršćuju ujedinjenost u različitosti.

Više od 370 miliona ljudi iz 27 država članica će glasati na izborima koji su počeli juče u Holandiji, a trajaće do nedjelje veče. Ukupno će se birati 720 poslanika, a svaka država ima fiksni broj poslanika koji može da uđe u EP - Njemačka kao najveća zemlja EU imaće 96 poslanika, a Malta kao najmanja – šest.

"Na osnovu sposobnosti Crne Gore da sprovede reforme i čvrsto ostane na evropskom kursu, nadam se da će se crnogorski kandidati uskoro kandidovati za Evropski parlament", kazala je Popa na događaju na kojem su prisutni imali priliku da učestvuju u simulaciji glasanja za EP.

Ambasadorka se osvrnula na intenzivan rad Crne Gore koja danas očekuje dobijanje IBAR-a i ulazak u završnu fazu pregovora: "Crna Gora bi uskoro mogla ispuniti ključne kriterijume vladavine prava i odlučno unaprijediti svoje izglede za članstvo u EU. Ali, još uvijek ima mnogo važnog posla u ovim posljednjim danima, a još više posla će biti dok se pregovori ne završe".

O predanom radu administracije govorila je i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i istakla da će usvajanje zakona potrebnih za IBAR, koje bi danas trebalo da bude okončano u Skupštini Crne Gore, pokazati da se naša država ne zalaže samo deklarativno, nego suštinski za evropske integracije.

“Ipak, svi ovi rezultati nijesu samo naši – oni su plod zajedničkog rada sa našim evropskim partnerima koji su nam pružili kontinuiranu podršku, znanje i razumijevanje da istrajemo i damo novi snažni impuls reformskim procesima”, kazala je Gorčević.

Ministarka je iskazala veliku zahvalnost EU i ambasadorki Popa, bez kojih naša evropska integracija ne bi bila moguća u ovom obimu i kapacitetu u kojem se ona odvija, posebno prethodnih nekoliko mjeseci.

“I na kraju, neću govoriti o nadama već o čvrstom uvjerenju da će do narednih Evropskih izbora Crna Gora biti punopravna članica EU, pa će i crnogorski građani u narednom izbornom ciklusu u Uniji imati priliku da i sami glasaju, učestvujući aktivno u donošenju odluka koje oblikuju budućnost našeg kontinenta”, kazala je ministarka Gorčević.

Na događaju je organizovan i panel na kojem su glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović, docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović i dugogodišnji dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Palokaj razgovarali o uticaju izbora za EP na Crnu Goru.

Sagovornici su se saglasili da desnica, koja će i na ovim izborima biti jaka, neće biti prijetnja proširenju, jer je razjedinjena a ipak će odlučujuću većinu imati partije koje su za tu politiku koja je jedna od najuspješnihih politika Evropske unije.

„EU i posvećenost razvoju EU. Ne očekujem neke velike promjene u odnosu na aktuelni saziv, u smislu promjene političkih grupacija i broja mjesta koje će osvojiti. Desnica je tu koja uvijek plaši, ali ne dijelim mišljenje da može doći do značajnije promjene u ključnim politikama koje će EU zagovarati i voditi“, kazala je Đukanović.

Palokaj je međutim ukazao na opasnost od rasta krajnje desnice u državama članicama EU: „EP ima ulogu i u proširenju ali u pregovorima učestvuju države članice i one mogu blokirati ako tamo na vlast dođe krajnja desnica. Međutim, koliko god oni budu glasni, ne očekujem da će njihov uticaj biti toliki da mogu blokirati procese“.

Nova konfiguracija EP i nove izabrane institucije će, vjeruje Zenović, biti na tragu jačanja politike proširenja kao najvažnijeg stuba spoljne politike EU i njenog geopolitičkog uticaja.

„Vjerujem da za Zapadni Balkan i Crnu Goru ne postoji strah ili bojazan da će proces biti usporen. Vjerujem da će u novom geopolitičkom kontekstu taj proces će biti ubrzan, a Crna Gora biti prva naredna članica EU“, rekao je Zenović.

Uz državnog sekretara MEP-a Bojana Božovića, koji je moderirao panelom, sagovornici su razmijenili mišljenja o smanjenju starosne granice za glasanje na izborima za EP na 16 godina, te pozdravili povećano učešće mladih u ovom izbornom procesu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније