Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

03. 06. 2024. 13:23 >> 13:24

milović na zakonodavnom odboru

"Izmjene Zakona o SDT-u za snažniju borbu protiv korupcije"

Predlozi IBAR zakona iz oblasti pravosuđa bili su na dnevnom redu skupštinskog Zakonodavnog odbora. Ministar pravde Andrej Milović predstavio je izmjene Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), i kazao da je to konkretizovalo nadležnosti SDT-a.

On je kazao i da nijesu tačni navodi da se time razvodnjava borba protiv korupcije, te da je izmjene Zakona tražio Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Poručio je da je Zakon usklađen sa evropskim odredbama i naglasio da SDT treba da se bavi ozbiljnim stvarima, kao i da će te izmjene doprinijeti snažnijoj borbi protiv korupcije. 

Odbor je podržao set zakona iz oblasti pravosuđa. 

Kako bi se poboljšala efikasnost Specijalnog državnog tužilaštva Vlada je predložila izmjene Zakona o SDT-u i uputila ih Skupštini Crne Gore na usvajanje. Ovaj zakonski akt naći će se pred poslanicima sljedeće nedjelje u sklopu zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a.

Predložene izmjene ovog propisa odnose se na smanjenje nadležnosti SDT-a u odnosu na krivična djela sa elementom korupcije, kao i uvođenje pojma visokog javnog funkcionera za koga bi bilo nadležno ovo tužilaštvo.

“Kroz vrlo široku definiciju pojma javnog funkcionera, stvoren je prostor za procesuiranje lica koja objektivno po svojoj funkciji koju obavljaju ne bi ulazili u krug lica čije bi se protivpravno postupanje moglo i trebalo tretirati kao visoka korupcija”, istakli su iz Vlade.

Tom izmjenom bi se smanjla nadležnost SDT-a na krivična djela korupcije na visokom nivou, koja su počinili visoki javni funkcioneri.

“Na ovaj način se obezbjeđuje rasterećenje SDT-a, ali i Specijalnog odjeljenja Višeg suda i Specijalnog policijskog odjeljenja od postupanja u koruptivnim krivičnim djelima koja objektivno ne predstavljaju najveću opasnost za društvo i državu”, smatraju u Vladi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније