Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./A.M.

02. 06. 2024. 06:32 >> 06:33
5

ANALITIČARI ZA PORTAL

"Milatović zbog političkih obračuna spreman da ugrozi EU perspektivu"

Brine neprincipijelan odnos crnogorskog predsjednika prema pitanjima koja itekako zanimaju javnost i ne bi valjalo da bilo ko zbog sujete ili povrijeđenog ega ugrozi evropsku perspektivu Crne Gore, ocijenjeno je za Portal RTCG.

Do kraja juna, Crna Gora bi trebalo da dobije IBAR (Interim Benchmark Assessment Report), koji predstavlja ocjene koliko je država kandidat ispunila od privremenih mjerila u poglavljima 23 (pravosuđe i temeljna prava) i 24  (pravda sloboda i bezbjednost). 

Vremena nije mnogo, jer EU insistira na usvajanju ključnih zakona iz oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, i slobode medija. Potom je predsjednik države Jakov Milatović naveo da će vratiti parlamentu na ponovno odlučivanje zakon o RTCG, što otvara pitanje da li će time biti zaista ugrožen najveći iskorak države na putu ka EU posljednjih godina. 

Evropska komisija (EK) pozdravila je juče utvrđivanje predloga zakona u Vladi koji se odnose na Izvještaj o privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24, uz očekivanje da će parlament usvojiti relevantna zakonska rješenja.

Analitičari posebno ukazuju na česte napade Milatovića na predsjednika Vlade Milojka Spajića, a i navode da Milatović radi na formiranju svoje političke partije. 

Dugogodišnji novinar i direktor RTV Nikšić Nikola Marković, komentarišući za naš portal ova dešavanja, ukazuje da je važno da svako snosi posljedice svojih postupaka. Očekuje da će se prvo u Skupštini usvojiti svi zakoni neophodni kao formalni preduslov za dobijanja IBAR-a.

"To je veoma važan korak i poruka da Crna Gora sazrijeva kao društvo, kad bar na trenutak postoji saglasnost političkih aktera da se prioriteti države stave ispred partijskih. Naravno, taj proces nije ni lak ni jednostavan i već vidimo i u samoj vladajućoj većini različita gledišta oko pojedinih zakonskih rješenja", ukazao je Marković.

U suštini, cijeni, ta razmjena argumenata je dobra i korisna pod uslovom da ne pređe granicu i dovede u pitanje evropski put naše države. 

Kako je rekao, 44. Vlada je vješto iskoristila potrebu EU da se regeneriše i činjenicu da je agresija na Ukrajinu promijenila mnogo toga na globalnom nivou.

"Oni su svjesni te činjenice ostvarili ono što je ambicija mnogih generacija političara u Crnoj Gori, a to je da su nas doveli na korak do EU. To je nešto što im se mora i treba priznati", istakao je Marković. 

On je prokomentarisao i najavu predsjednika države Jakova Milatovića da će izmjene Zakona o RTCG, koje su dio IBAR zakona, vratiti na ponovno odlučivanje Skupštini. 

"Gospodin Milatović ima pravo na svoj stav i viđenje stvari. Ono što brine jeste neprincipijelan odnos prema pitanjima koja itekako zanimaju javnost. Podržavam ga da javno kaže svoj stav oko medijskih zakona ali ističem da na primjeru rezolucija o Srebrenici i Jasenovcu nije bio tako gromoglasan. Po mom sudu, dosta toga determiniše njegov razlaz sa Spajićem. Ne bi valjalo da bilo ko zbog sujete ili povrijeđenog ega ugrozi evropsku perspektivu države. No, kako god bilo, važno je da svako snosi posljedice svojih postupaka", rekao je Marković.

Vlada je prije nekoliko dana utvrdila predloge IBAR zakona, koji će, kako su istakli, biti od naročitog značaja za ispunjenje mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Skupština će o njima raspravljati u utorak. 

Politički analitičar Stefan Đukić rekao je da je izvjesno usvajanje IBAR zakona, jer nijedna od političkih opcija ne može sebi da dozvoli da bude viđena kao krivac za njihovo neusvajanje.

"A prije svega zbog maltene već prikazane situacije da je to završena priča", kazao je Đukić. 

On je rekao da treba imati u vidu da ono što je učinjeno za vrijeme Spajićeve vlade svakako jeste i doprinos Skupštine.

"Jer je Skupština ta koja je izglasala zakone i imenovala neophodne ljude. Naravno, Vlada je uticala, bila je medijator među različitim političkim subjektima i ne može se poreći njihov uspjeh. Da li je učinjeno najviše - prerano je govoriti jer treba imati u vidu da je pozitivan politički momenat i da je EU željela da nas pogura., Samim tim zavisi mnogo više od njih nego od nas. Ono što jeste dobro je da se konačno pokrećemo sa mrtve tačke na kojoj smo bili jako dugo vremena i možemo da se nadamo da na ovome neće stati. Nakon cjelokupnog mandata možda bismo to mogli reći za Spajićevu vladu, ako nastavi da donosi rezultate, ali to će vrijeme pokazati", rekao je Đukić.

On nije saglasan da se bilo ko igra evropskom budućnošću Crne Gore. 

"Mislim da su u pitanju samo naša domaća prepucavanja koja  različite političke opcije žele da iskoriste da izguraju neku svoju dodatnu agendu u ovom trenutku kada ti zakoni moraju biti usvojeni, odnosno kada svi očekuju da će oni biti usvojeni i potpisani. Do koje će mjere ko ići, to ćemo da vidimo, ali ne bi se složio sa time da se bilo ko igra, ne bi se složio sa time da bilo ko zaista ozbiljno planira da obstruira dobijanje IBAR-a i svega ostalog što u svojoj ide. Više mislim da su u pitanju trenutna unutrašnja prepucavanja i pozicioniranja za neke naredne izbore", kazao je Đukić. 

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić predvodiće našu delegaciju tokom radne posjete institucijama EU u ponedjeljak, u susret očekivanom dobijanju pozitivnog IBAR-a - Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila. Predstaviće napredak koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava, posebno jer je usaglašen veći broj zakona koji su od suštinskog značaja za održavanja Međuvladine konferencije CG-EU tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU.

Univerzitetski profesor Marko Begović rekao je da nije lako prognozirati dalje događaje, jer, kako tvrdi, za dobar dio partija vladajuće većine demokratizacija Crne Gore nije u interesu.

"Ono što je sigurno, postoji snažan međunarodni impuls i odgovarajući pritisak na sve političke aktere u Crnoj Gori da prate ono što je dominantan interes građana Crne Gore. A ono što nije shvaćeno tokom mandata 43. Vlade Crne Gore, rekao bih da zaista postoji istorijska prilika da završnim koracima ka EU pokrenemo neophodne reformske procese. Uprkos pojedinačnim iskakanjima, Spajićeva vlada prati smjernice EU partnera, posebno Francuske. Sada su na potezu druge dvije grane vlasti da formalizuju poziciju Crne Gore ka dobijanju famoznog IBAR-a", kazao je Begović. 

Kako tvrdi, važno je ovom prilikom ukazati i to da je namjera dobrog dijela političke ponude da se rješavaju partikularni, a ne državni interesi.

"Podsjetio bih da 80 odsto građana želi Crnu Goru u EU, ali da je u strateškom interesu ključnih članica EU da pokažu da su kredibilni akteri", rekao je Begović. 

Crna Gora je u pregovorima 12 godina, otvorila je 33 a zatvorila 3 poglavlja. Godinama je evidentna stagnacija, ali je utisak da je od oktobra, i formiranja Spajićeve vlade, došlo do najozbiljnijeg pomaka. 

Politikolog Vladimir Pavićević rekao je da svi očekuju da se usvoje IBAR zakoni.

"To očekuju I građani i naši međunarodni partneri. IBAR je do te mjere naglašen kao važna tema u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji da bi sve osim dobijanja IBAR-a bio veliki neuspjeh i skupštine i vlade i predsjednika države. Predsjednici sve tri ključne institucije treba da pozovu poslanike da budu angažovani i da uz što je šire moguće saglasje usvoje sve zakonodavne projekte koji su na dnevnom redu proces evropske integracije Crne Gore" kaže Pavićević.

Kako je rekao, iskorak ka ubrzanju evropskog puta Crne Gore omogućen je velikom tridesetoavgustovskom pobjedom na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Pavićević kaže i kako je razumio da Jakov Milatović planira da skupštini na ponovno odlučivanje vrati izmjene zakona o Radio Televiziji Crne Gore.

"Inače se poslednjih dana, pa i sedmica, u javnosti najvišeraspravlja upravo o toj temi. Toliko interesovanje i takvi interesi su posledica velikog rasta gledanosti, slušanosti i čitanosti koje u poslednje vrijeme svojim programima i radom ostvaruje RTCG. Red je da se na tome čestita Radio Televiziji Crne Gore, kao što je red da političari, naročito oni najuticajniji, dijalogom i konsultovanjem sa drugim zainteresovanim akterima, a posebno sa novinarima dolaze do zajedničkih rješenja", zaključio je naš sagovornik.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније