Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

29. 05. 2024. 18:24 >> 21:34
Čitaj mi:

POHVALE U DOKUMENTU BORELJA

Izvještaj EU: RTCG proizvodi politički uravnotežen sadržaj

Radio Televizija Crne Gore (Radio Televizija Crne Gore – RTCG), nacionalni javni emiter nastavio je da proizvodi politički uravnotežen sadržaj, uključujući i tokom izbornih perioda, navodi se, između ostalog, u godišnjem izvještaju Evropske unije (EU) o stanju ljudskih prava i demokratije u svijetu za 2023. godinu. U izvještaju, koji je sastavio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i koji je objavljen na sajtu EU 29. maja, navodi se da je medijski pejzaž ostao pluralistički i raznolik.

 

"Zakonodavni i institucionalni okvir o osnovnim pravima je uglavnom uspostavljen u Crnoj Gori. Međutim, potrebni su dodatni napori da bi se ovaj okvir u potpunosti implementirao", piše u izvještaju.

Kako navode, institucionalni okvir o osnovnim pravima treba da bude primijenjen. 

"Potrebni su dodatni napori da bi se ovaj okvir u potpunosti primijenio. Potrebne su neke zakonske promjene. Najugroženije grupe u društvu – Romi i Egipćani, osobe sa invaliditetom i LGBTI osobe – i dalje su bile izložene diskriminaciji, govoru mržnje i zločinima iz mržnje", konstatuje se u izvještaju.

Medijsko nebo je, dodaju, raznoliko i veoma polarizovano.

"Sa neujednačenom primjenom novinarskog etičkog kodeksa i profesionalnih standarda. Generalno, vlasti su pružile brze i efikasne policijske i institucionalne odgovore na nove slučajeve nasilja nad novinarima. Međutim, nije bilo efikasnog sudskog praćenja starih slučajeva. Novi medijski zakon nije usvojen. Radio Televizija Crne Gore (Radio Televizija Crne Gore – RTCG), nacionalni javni emiter nastavio je da proizvodi politički uravnotežen sadržaj, uključujući i tokom izbora", navodi se u dokumentu.

Kako piše, Crna Gora je 2023. godine patila od duboke polarizacije i podjela.

"To je dovelo do blokade političkog sistema. Političkom situacijom dominirala je prelazna vlada kojoj je nedostajao neophodan politički legitimitet i parlament koji nije mogao da okupi konzistentnu većinu da pokrene reforme. Odsustvo funkcionalnog Ustavnog suda tokom jednog dijela godine dovelo je do neizvijesnosti i pravnog neslaganja. Održani su predsjednički i parlamentarni izbori, koje je nadgledala izborna posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS/ODIHR)", piše u izvještaju.

Kako se naglašava, u 2023. godini Crna Gora je nastavila da ispunjava svoje međunarodne obaveze o ljudskim pravima.

"Zemlja je nastavila dijalog i saradnju sa evropskim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava i tijelima za praćenje, uključujući tijela Ujedinjenih nacija i Savjet Evrope. Crna Gora je nastavila da se u potpunosti usklađuje sa izjavama EU o ljudskim pravima u multilateralnim forumima, uključujući restriktivne mjere EU nakon agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Crna Gora je bila članica Savjeta UN za ljudska prava. Nastavila je da obezbjeđuje dobru saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava", navodi se u izvještaju Evropske unije (EU) o stanju ljudskih prava i demokratije u svijetu za 2023. godinu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније