Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

21. 05. 2024. 22:50 >> 22:48
4
Čitaj mi:

Nus Gani

Britanska ministarka: Genocid u Srebrenici pravno zasnovana, a ne politička odluka

Britanska ministarka za evropska pitanja Nus Gani izjavila je 21. maja u Beogradu da je genocid u Srebrenici pravno zasnovana, a ne politička odluka, te da nije refleksija srpskog naroda već se odnosi na počinjene zločine i njihovu namjeru.

Pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija će 23. maja na dnevnom redu biti rasprava o Predlogu rezolucijeo genocidu u Srebrenici čijem se usvajanju zvanični Beograd protivi.

Rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je tridesetak država, među kojima i Velika Britanija.

Britanska ministarka je u razgovoru sa novinarima u Srbiji, podsjetila da je genocid u Srebrenici utvrdio Međunarodni krivični sud na osnovu dokaza.

"Utvrđivanje genocida je nevjerovatno visoka ljestvica za postići. To je pravno zasnovana, a ne politička odluka. To utvrđivanje nije refleksija srpskog društva ili srpskog naroda, radi se o počinjenim zločinima i namjeri", izjavila je britanska ministarka, a prenosi agencija Beta.

Na pitanje kako komentariše stav srpskih vlasti po pitanju rezolucije, Nus Gani je rekla da srpske vlasti treba da razmišljaju kako krenuti dalje, a da je na putu ka pomirenju važno prihvatanje onoga što se dogodilo.

"Moraju se prihvatiti zločini koji su se dogodili, to je jedini način da se krene napred ka pomirenju", istakla je ministarka.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima već govore o "strašnom zločinu". Srbija aktivno lobira protiv usvajanja rezolucije u Ujedinjenim nacijama.

"Moramo da uradimo sve što možemo da osiguramo da Ukrajina dobija potrebnu podršku ako bi se odbranila od Putina. Putin pokušava da destabilizuje Evropu, Ukrajina štiti sve nas jer brani liberalne demokratije, suverenitet, vladavinu prava", rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније