Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ RTCG ]

22. 04. 2024. 20:08 >> 12:50
Čitaj mi:

"naglas"

Borovinić Bojović: Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti u Podgorici

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović saopštila je u emisiji "Naglas" da nema krize vlasti u Pogorici, te da svako nesaglasje ne znači krizu. S druge strane odbornici u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac i Miloš Mašković tvrde da je situacija u gradskoj vlasti toliko loša da komuniciraju samo preko medija. Odbornica PES-a Anđela Mićović je kazala Pokret ne bježi od izbora ako dođe do krize, ali i da će aktuelna vlast angažovati forenzičare koji će ispitati tokove novca u svim gradskim preduzećima tokom vršenja vlasti DPS-a.

Kakvo je stanje u Glavnom gradu, godinu od formiranja nove gradske uprave? Koje rezultate bilježi lokalni Parlament i kako na razvoj Podgorice gledaju vlast i opozicija? Šta su razlozi za podnošenje inicijative za smjenu Olivere Injac? Kome pripada 300 stanova u Glavnom gradu? Sve su to bile teme emisije "Naglas" na TVCG. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kaže da je zadovoljna stanjem u parlamentu Glavnog grada i da je urađeno mnogo.

"Skupština Glavnog grada je preuzela i neke uloge koje do sada nijesu bile običaj. Cilj je bio vraćanje povjerenje u instituciju. Transparentnost, komunikacija sa građanima kao i njihovo učešće u radu su neke od prvih stvari koje sam preuzela u dogovoru sa pozicijom i opozicijom", kazala je ona.

Smatra da je godina kratak period kako bi se svi rezultati prikazali u pravom smislu.

"Najviše je urađeno na komunikaciji sa građanima i mogli su da učestvuju u donošenju odluka. Dosta toga je promijenjeno, a cilj je podizanje kvaliteta života građana", kazala je ona. 

V.d.direktora Agencije za razvoj i izgradnju Podgorice Dragan Senić kaže da je grad bio zatvoren sa tri strane kada je došao na poziciju.

"Bulevar Vilija Branta je završen. Krucijalne stvari su završene. Te stvari su ostavljene", kazao je on.

Agencija je usvojila euro kodove i morali su sve projekte da prilagode tim kodovima.

"Jugozapadna zaobilaznica koja će se realizovati brzo. Ostao je još jedan detalj vezano za ukrštanje dalekovoda. Odobren je iznos od 3,5 miliona za eksproprijaciju i krenuće se vrlo brzo u realizaciju", kazao je on. 

Bulevar Vojislavljevića, kako kaže, koštaće oko 13, 5 miliona. 

Odbornica PES-a Anđela Mićović kaže da činjenica da niko nije istupio iz koalicije u glavnom gradu pokazuje da je vlast na stabilnim nogama. Istakla je da PES ne bježi od novih izbora koje bi prouzrokovao izlazak nekog iz vlasti. Kada je riječ o novom odborničkom klubu koji se izdvojio iz PES-a ona kaže da im žele sreću u radu, a da će se stav po pitanju njihovih zahtjeva donijeti na sjednici najviših partijskih organa onog momenta kada zahtjevi budu dostavljeni u pisanoj formi.

"Svjesni smo činjenice da u trenutku kada je formiran novi odbornički klub prva je istupila funkcionerka PzP-a Branka Bošnjak zajedno sa funkcionerkom GP URA Milenom Vuković koje su javno iskazale da je u pitanju nova politička realnost koja se mora prihvatiti. Kada je riječ o predsjedniku Jakovu Milatoviću, mnogo puta su se članovi tog novog kluba pozivali na predsjednika države što je nas navelo da zaključimo da Milatović  daje određeni vid podrške novoformiranom odborničkom klubzu", kazala je Mićović. 

Za odbornika DPS-a Andriju Klikovca nova vlast u Podgorici je samo uvećala cijene vode, usluga čistoće, za Tržnicu i pijace, parkinga.

"Razvoj je potpuno stao. Imate realizaciju kapitalnog budžeta od 3, 2 miliona eura za prva tri mjeseca. Ta je realizacija lošija nego 2020. godine za vrijeme korona krize. Sada imate 3,2 miliona od 74 koliko je planirano", kazao je on.

Ističe da je godinu rada vlasti u Glavnom gradu obilježilo mnoštvo afera vezanih za zapošljavanja i imenovanja. 

Poručio je da su svi projekti koje je pomenuo Senić skoro do kraja dovedeni u vrijeme prethodne vlasti. 

Senić je odgovorio da je dolaskom na funkciju naišao na brojne opstrukcije, gdje mu veliki broj radnika osustvuje zbog bolovanja i drugih razloga.

Mićović je kazala da nije tačna informacija koju je Klikovac iznio o kapitalnom budžetu, te da je do sada realizovano 8,1 miliona što je 11, 62 odsto od plana. 

"Sasvim je normalno da u prvom dijelu godine realizacija kapitalnog budžeta ide sporije jer se tada raspisuju tenderi. Kasnije počinje da se odvija brže", kazala je ona. 

Klikovac je odgovorio da je druga priča što sekretarijat za finansije ima drugačje podatke od odbornice PES-a. 

"Šta je sa projektom prečišćavanja otpadnih voda. Ništa. Ne smijete da ga realizujete od Milana Kneževića jer će vam oburdat vlast u Podgorici. Zbog toga je razvoj Podgorice stao. Vi ne pričate međuobno, već preko medija", kazao je Klikovac. 

Odbornik SD-a u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković kaže da nema ni m od meritokratije koja je obećana.

"Do te mjere da odbornici vlasti rade po osnovu ugovora o djelu u određenim službama u Glavnom gradu", kazao je on. 

Ističe da se ne možemo praviti da ne vidimo političku krizu u Glavnom gradu. 

"Parlamentarna većina ne zna da li će dočekati da realizuje narednu sjednicu Skupštine Glavnog grada", istakao je on. 

Borvinić Bojović kazala je da je danas na sjednici šefova poslaničkih klubova dogovorena realizacija naredne sjednice, lagano, kao i o prethodnih 11 koje su održane. 

"Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti. U lokalno vlasti trenutno imamo veliki broj subjekata i potpuno je očekivano i normalno. To je na kraju demokratizacija procesa kojoj smo svi težili", kazala je ona. 

Kada je riječ o partijskom zapošljavanju kaže da se ne rukovodi time i da nema revanšizna u Skupštini glavnog grada i da je bitan samo rad. 

"Ono što je činjenica je da vlast u Podgorici nije ni u kakvoj krizi, da se dešavaju prekompozicije u svakoj vlasti. Nema nagovještaja nikakvih izbora. Opozicija sve ove inicijative pokreće kako bi se dinamika pomjerila u njihovom pravcu. Smatram da pokušavaju da uzdrmaju vlast", kazala je ona. 

Mašković je odgovorio da termin održavanja sjednice ne znači da je vlast stabilna. Tvrdi da se danas razgovaralo o hitnoj sjednici o održavanju proljećnog pazara. 

Mićović je kazala da su mnogi podaci o radu prethodnih uprava gradskih preduzeća nestali prilikom hakerskih napada na sisteme institucija, ali da su ostali novčani tokovi. 

"Angažovali smo forenzičare koji će tačno dati podatke šta ste sve radili. Svako će odgovorati", kazala je ona. 

Govoreći o stanovima u vlasništvu Glavnog grada ona je istakla da je otkriveno da je jedan funkcioner koristio stan koji je namijenjen socijalno ugroženim porodicama, te da je te stanove koristila i rodbina funkcionera. Takođe pita i ko je sve koristio službene automobile. 

Klikovac je odgovorio da je 15 stanova dodijeljeno podgoričkoj sirotinji, te da ni jedan stan nije prešao u vlasništvo bilo kog funkcionera. 

"Članovi užih familija odbornika parlamentarne većine  su takođe dobili stanove od Glavnog grada. Odnosno poklanjali su svoje stanove i onda prilagali fiktivne ugovore o zakupu kako bi dobili stanove po povoljnijim uslovima", kazao je Klikovac i nabrojao koliko stanova po preduzeću. 

 Borovinić Bojović je zaključila da EU daje podršku da se svi procesi dovedu do kraja i da uđemo u evropsku porodicu. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније