Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković [ TVCG ]

19. 04. 2024. 20:02 >> 20:21
Čitaj mi:

SKUPŠTINA

Odbor podržao novi model izbora potpredsjednika Skupštine

Od formiranja novog Saziva, Skupština nema potredsjednika iz redova manjinskih partija. Za to su krive manjinske stranke, koje očigledno ne mogu da se dogovore, smatraju u većini iz koje su i predložili ovo rješenje.

Predlog vladajućih partija da se ubuduće potredsjednik Skupštine iz reda manjinski partija bira većinom glasova poslanika, na predlog jedne manjinske stranke ili kluba poslanika, dobio je zeleno svjetlo Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Tome se protivio predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, koji tvrdi da to mjesto treba da pripadne njegovoj partiji.

Kako je kazao odbornik iz redova Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, potpredsjednika može predlagati poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika manjinskih partija ili manjinska parlamentarna partija.

"A kako se i potredsjednik Skupštine bira većinom glasova tako će se i potpredsjednik iz reda manjskih partija birati većinom svih glasova", dodao je on. 

Bitno je, kako smatraju u PES-u da se iskristališu kandidati.

A kandidat već postoji, odgovaraju iz Bošnjačke stranke i pozivaju kolege da povuku prijedlog o izmjenama poslovnika.

"Od 11 poslanika, čak devet su da potpredsjednik bude iz BS, a mi danas dajemo šansu da nam većina bira. Ne brinite vi a li mi možemo da se dogovorimo. Ne ulazite u ona pitanja koja se tiču manjina, a mi nećemo ulaziti u vaša", kazao je Ibrahimović. 

Slaven Radunović, odbornik iz redova Nove srpske demokratije kazao je da ne može da razumije da se neko ko se zalaže za manjinska prava zalaže samo za prava svog naroda.

"A svi ostali ne mogu da budu, jer prosto nemaju dovoljno glasova", kazao je Radunović. 

Argumenti Ibrahimovića očigledno nijesu bili dovoljni da razuvjere poslanike vlasti da odustanu od namjere da što prije izaberu potpredsjednika Skupštine iz redova manjina.

Prijedlog je usvojen, ali vlast nije bila jedinstvena kada je na red došla inicijativa DNP-a da Zeti pripoje Dajbabe.

Iz PES-a ipak prednost daju arbitraži.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније