Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

02. 04. 2024. 10:24 >> 14:41
Čitaj mi:

ODBOR ZA IZBORNU REFORMU

Izborna reforma preduslov za članstvo u Evropskoj uniji

Izborna reforma je jedno od fundamentalnih prava čije će reformisanje biti preduslov za članstvo u Evropsku uniju, budući da EU želi da uključi Crnu Goru kao novu članicu, poručio je poslanik PES-a Vasilije Čarapić na sjednici Odbora za izbornu reformu.

Na današnjem dnevnom redu razmatrane su aktivnosti rada Odbora i tekuća pitanja. 

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da je izborna reforma jedno od fundamentalnih prava čije će reformisanje biti preduslov za članstvo u EU, budući da EU želi da uključi Crnu Goru kao novu članicu. 

"Oni žele da imaju funkcionalnu demokratiju odnosno članicu koja će imati dobro izborno zakonodavstvo i od koje je neće boljeti glava kada su u pitanju izbori", kazao je Čarapić. 

Poručio je da metodologija rada Odbora treba da bude uniformisana kako bi na jednak način došli do željenih rezultata u jednakim rokovima. 

Poslanik DPS-a i predsjedavajući Odborom Nikola Rakočević kazao je da je potrebno dati osvrt koja nadležnost treba da bude formiranih grupa, odredi sastav radnih grupa, te koordinatore svake grupe...

Ana Nenezić iz Instituta Analitiko kazala je da su izborni zakoni prevaziđeni i zastarjeli, da je vrlo teško ne samo organizovati izbore u Crnoj Gori danas, nego ih i pratiti i nadgledati. 

"Ukazala bih da kada se definišu jasni i precizni rokovi to ima svoju svrhu i zato bi bilo važno da se postavi određeni okvirni rok u okviru kojeg bi sam Odbor trebao izaći sa nekim prijedlozima samih zakona", istakla je ona. 

Pitala je da li se zauzeo konačan stav o zahtjevu CDT-a da se broj zakona odnosno obim rada proširi.

Kodifikacija izbornih zakona je bio dobar prijedog, kazala je Nenezić, i upitala da li su članovi Odbora razmišljali da idu u tom pravcu.

"Da bi znali na koji način da se postavimo, na šta konkretno mislite kada kažete izborna reforma", upitala je Nenezić.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica rekao je da su neke stvari očigledno propuštene, poput Zakona o predsjedniku. 

"Zaista je nemoguće da se ne nađe u izbornoj reformi, naročito ako imamo iskustvo iz drugog kruga da on apsolutno nije regulisan", objasnio je on i dodao se zaboravilo navesti Krivični zakonik. 

Koprivica je kazao da je potrebe proširenje rada vremena Odbora, s obzirom da nije siguran da će se sve uspjeti završiti do kraja godine. On je predložio da se ne rade podgrupe po zakonima nego po temama.

"Mora se srediti djelokrug DIK-a, mora joj se dati vlast nad opštinskim izbornim komisijama, ona se mora ustrojiti iznutra. Mislim da oko toga neće biti neke velike dileme, biće dileme oko njenog sastava", kazao je Koprivica.

On je predložio da prva radna grupa radi na organima za sprovođenje izbora, druga radna grupa bi mogla da se bavi održavanjem lokalnih izbora u jednom danu, dok treća radna grupa treba da počne da radi na Zakonu o registrima prebivališta i boravišta.

Četvrta radna grupa bi prema mišljenju Koprivice, mogla da radi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Zlatko Vujović iz CeMI-ja istakao je na sjednici Odbora da podržava proširivanje zakonskih tekstova i obaveza u radu ovog Odbora.

On je predložio da, iako sada djeluje preuranjeno, treba raditi na Zakon o izboru predstavnika Crne Gore u Evropski parlament.

"Hrvatska je isto tako usvojila ranije prije nego što je stupila u EU. ", kazao je Vujović i rekao da se taj Zakon mora uraditi po pravilima EU.

"To znači da mi nismo slobodni kao država CG da odredimo kako će se to sprovesti već postoje jasni kriterijumi. Taj zakon otvara neka pitanja i za ovo čime se mi bavimo i mimo toga", naveo je on. 

Goran Macanović iz Saveza slijepih Crne Gore naglasio je da osobe sa indvaliditetom nemaju ravnopravne mogućnosti i ne mogu na jednak način da učestvuju u biračkim porocesima.

Kazao je da bi bilo dobro izvući pouke iz nekih prethodnih radova Odbora.

"Možda treba razmišljati o načinu rada koji će podrazumijevati tematske sjednici na Plenumu, u okviru cijelog Odbora... Možda i jeste bolji tematski koncept, nego po zakonima...", naveo je Macanović.

"Izborna reforma do decembra"

Odgovarajući na pitanja, Rakočević je kazao da je decembar rok do kada je planirana da se sprovede izborna reforma.

"Čuo sam razmišljanje da taj rok treba pomjeriti, ja vjerujem da su sve kolege saglasne jer iako damo sebi još šest mjeseci to ne znači da nećemo završiti do decembra", naveo je Rakočević i dodao da fleksibilnost u roku ne može naštetiti.

Na pitanje o proširenju odluke, Rakočević je kazao da su svi saglasni da se takvo rješenje može kreirati vrlo brzo. 

Podsjetio je da je ideja da reforma bude sveobuhvatna, i da to znači ostvariti preporuke OEBS-a, ODIHR-a, relevatnih NVO i onoga što političke partije procijene da je interes građana i sistema.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je formiranje Pododbora dobra ideja, i jedini mogući način rada. 

"Gdje će se sa jednog stručnog aspekta raditi izborna reforma a onda na samoj sjednici preispitivati određene tačke neslaganja", naveo je on. 

Važno je, smatra Rovčanin, donijeti odluku o "mapi puta" i početi raditi.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da svjedočimo nevjerovatnoj situaciji u Crnoj Gori, i dodao da možemo doći u situaciju da se raspišu izbori za opštinu u kojoj nijesu završeni postojeći.

"To je nevjerovatna stvar, vjerovatno će biti raritet u demokratskoj praksi... Zamislite situaciju gdje niste završili izborni proces u jednoj opštini a raspisujete novi. Meni je to nevjerovatno. Zbog toga potencijalno morate razmišljati da Zakon o lokalnoj samoupravi bude dio ovoga paketa", ocijenio je Mugoša.

Mihailo Anđušić, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) istakao je da je koncept rada odbora jako značajan, i da mu je interesantna ideja vezano za baziranje na tematski rad. 

"U svakom slučaju mislim da bi trebali biti konkretni... Najbolja metodologija rada za narednu sjednicu bi bila da predstavnici NVO stave na papir ono što je njihova zamisao", naveo je on. 

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša naglasio je da ukoliko imamo zakon iz 1998. koji je 18 puta mijenjen i bio predmet intervenicija Ustavnog suda, to je doprinijelo tome da imamo pregršt pravnih praznina i kolizije sa drugim pravnim aktima.

"Vrijeme je izbornu reformu je itekako došlo, došlo je i prije više vremena ali evo tu smo gdje smo", kazao je on.

Poručio je da je za ovaj posao potrebno najmanje godinu dana intezivnog rada.

"DIK je dala preko 30 predloga u cilju poboljšanja zakonskog teksta. Neki od tih predloga su implementirani u Predlogu zakona o izboru poslanika i odbornika. Dobro bi bilo na početku utvrditi da li ćemo imati taj zakonski tekst i na njemu raditi ili ćemo kombinovati aktuelni zakon o izboru poslanika i odbornika sa istim", smatra Mugoša.

Naglasio je da posebnu pažnju treba obratii na Zakon o lokalnoj samoupravi, čija je izrada, kako su kazali iz Ministarstva javne uprave u toku. Zakon predviđa da se predsjednici opština ponovo biraju neposredno, kao što je bio slučaj ranih 2000-ih. 

"Znamo da se Zakonom o izboru odbornika i poslanika uređuje izborni sistem, pa bih dao ideju na razmišljanje da li je možda potrebno napraviti određenu komunikaciju sa Vladom Crne Gore ili ministarstvom u cilju dobijanja pravovremenih informacija u kojoj fazi izrade je ovaj zakonskih tekst i kojim zakonskim aktom će ubuduće biti riješeno pitanje izbora gradonačelnika odnosno predsjednika opština u Crnoj Gori", kazao je on. 

Na odboru je zaključeno da je potrebno pronaći model da se zaštite prava manjina u Crnoj Gori, na šta je ukazao poslanik Nikola Camaj. 

"Mislim da ovaj postojeći model ne daje pravo rješenje na ono što su potrebe manjina pa moramo razmisliti u tom dijelu da se nešto od toga reformiše", naveo je Camaj. 

Čarapić je ponovio da je neophodno produžiti rokove u kojima treba završiti posao, između ostalog, kako bi rad Odbora bio što transparentniji. Kazao je i da bi trebalo razmisliti o proširenju roka na šest mjeseci. 

Lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović rekao je da su se danas na Odboru od svih čule "dobre stvari".

"Suludo organizovati tri izborna ciklusa"

Ana Nenezić iz Instituta Analitiko poručila je na sjednici Odbora za izbornu reformu da je "potpuno suludo organizovati tri izborna ciklusa u tri opštine, u tri različita vikenda". Nenezić je time komentarisala najavljene izbore u opštinama Šavnik, Budva i Andrijevica. Ipak, ona je istakla da se ovdje radi o zakašnjeloj reakciji. 

"Nakon što predsjednik raspiše izbore tu ništa ne možemo uraditi, ta pravna stvar je završena. Tu Odbor ništa ne može uraditi. Deplasirano je voditi bilo kakvu vrstu razgovora kad ništa ne možemo uraditi", dodala je ona.

Sa njom je saglasna poslanica ZBCG Simonida Kordić koja je kazala da je raspisivanje izbora samo u nadležnosti predsjednika.

Kako je dodala, Odbor treba da razgovara i na temu objedinjenja lokalnih izbora, ali samo u smislu stava i preporuka.

Ona je kazala da primjer BiH pokazuje efikasnost modela održavanja izbora u jednom danu, i smatra da takav model rješava formulaciju "izborni turizam". 

Ona je kazala da kakva god da se vlast izabere u Šavniku neće se potresti Crna Gora. 

Poslanik PES-a Boris Pejović saopštio je da je predsjednik države imao prostora od 60 do 100 dana da iskalkuliše i upodobi datume održavanja lokalnih izbora u Budvi, Šavniku i Andrijevici. 

"Ako imamo ovo u obzir i zajednički stav da treba imati ovu intenciju i organizovati izbore u jednom danu, imamo i preporuke ODIHR-a, smatram da ovaj Odbor treba da ima određeni stav jer ono što nas očekuje u narednom periodu nije dobra poruka i to je u nekoj vrsti kolizije od očekivanja građana kada je u pitanju rad ovog Odbora", kazao je Pejović. 

Rakočević je kazao da će rad Odbora zavisiti i od vlasti i od opozicije. 

"Ako ovako čekate IBARD - kršenjem zakona i pravnom hajdučijom nakn što je objavljena odluka odluka u Službenom listu o raspuštaju SO, da se uvodi prinudna uprava od Vlade dobro ćete se načekati IBARD-a. A što se tiče naše odluke i budućeg rada u ovom Odboru on će veoma važiti od vlasti i od opozicije. Podsjetiću vas, Vlada nije nezavisno tijelo nego politička institucija", rekao je on. 

Kazao je da je odluka parlamentarne većine i Vlade da "krši Zakon na ovaj način, rugajući se i ovom Odboru". 

Mugoša je kazao da je Opštinska izborna komisija Budva već donijela kalendar izbornih radnji koji je putokaz svim subjektima koji učestvuju u izbornom procesu.

Poslanica Maja Vukićević kazala je da je današnja rasprava korisna kako se neke stvari iz prošlosti ne bi ponavljale.

"Neposredno prije lokalnih izbora desila se skandalozna odluka kojom je dio teritorije glavnog grada potpuno odvojen. Dakle desilo se odvajanje Opštine Zeta koje je bilo potpuno neustavno i danas imamo posljedice te odluke", smatra Vukićević.

Ona navodi da se se Ustav i Zakon moraju poštovati usvakoj prilici, a ne samo kada je to nama interes.

"Što se tiče Šavnika nadam se da će i opozicija i vlast donijeti odluke koje su u službi demokratije i da niko nema interes da opstruira proces jer nije normalno vršiti vlast duže od roka u kom je to predviđeno", navela je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније