Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin, TVCG

17. 03. 2024. 07:50 >> 07:47
2
Čitaj mi:

PES PREDLAŽE

Izmjenama zakona ograničiti naknade bivšim funkcionerima

Za naknade 144 bivša funkcionera prošle godine iz bužeta je isplaćeno više od milion i 800 hiljada eura, podaci su Ministarstva finansija. Iako NVO sektor već duže kritikuje izdašna izdavajanja, ni aktuelna, kao ni prethodne vlasti, nijesu učinile ništa da se to promijeni. Takvoj praksi, kako najavljuju iz vladajućeg PES-a, moglo bi se stati na kraj izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru koje priprema Vlada.

I dok gubitak posla većini građana donosi samo probleme, ministri, poslanici i drugi funkcioneri tih briga nemaju, bar godinu nakon što napuste fotelje jer imaju pravo na naknadu u visini posljednje zarade.

Tu privilegiju, koju im omogućava Zakon o zaradama u javnom sektoru, imaju čak i ako su samo jedan dan bili na nekoj od funkcija.

“Radi se o zakonskom rješenju koje diskriminiše sve ostale slojeve društva u odnosu na javne funkcionere, a njih iako su bivši predstavlja kao posebnu kategoriju u odnosu na ostatak Crne Gore što nema nikakvog utemeljenja. Kod nas ćete naći bivše javne funkcionere koji primaju tu naknadu, a da su pravosnažno osuđivani, da su u pritvoru da su na funkciji proveli svega nekoliko mjeseci i pronaći ćete one čiji životni stil prevazilazi prosječna primanja u Crnoj Gori”, saopštio je Nikola Obradović iz CGO-a.

Samo prošle godine iz budžeta je za 144 bivša funkcionera potrošeno više od 1,8 miliona eura, a taj broj nije konačan, jer ne obuhvata sve institucije.

Da isplate bivšim funkcionerima opterećuju budžet, saglasni su i u Pokretu Evropa sad, pa su po dolasku na vlast, predložili njihovo ograničavanje na šest mjeseci, ali kažu nijesu naišli na podršku kolega iz Parlamenta. Evo ko je je bio protiv.

“Svi, niko nije dao konkretan odgovor - ima tu kao treba to razmotriti i treba vidjeti ovo, ali ipak svi smo saglasni da ako će da se mijenja sistemski zakon da je to bolji pristup”, ističe Vasilije Čarapić, poslanik PES-a.

Takav pristup, kažu u NVO sektoru, nije iznenađenje jer ni prethodne vlasti nijesu imale sluha da riješe to pitanje.

Podsjećaju da su više puta inicirali da se period isplate naknada sa godinu smanji na tri mjeseca, a iznos na prosječnu zaradu. Predlagali su i da to pravo ne bi mogli da ostvare oni funkcioneri koji su razriješeni i koji su podnijeli ostavke.

“Političarima su puna usta javnog interesa sve dok ne dođu na pozicije odlučivanja, onog trenutka kada on kao pojedinac postaje nosilac moći javni interes je nepostojeća kategorija. Konsenzus izostaje o onim pitanjima važnim za društvo, ali se baš pojavi o onim pitanjima kada ni vlast, ni opozicija, ne žele da ograniče nešto što je njihov interes”, ističe Obradović.

Komentar na ovu temu TVCG nije uspjela da dobije ni u opoziciji, niti u ostatku parlamentarne većine. Ipak, u PES-u se nadaju da će Vlada ograničiti izdašna izdavajanja za bivše funkcionere.

“U toku je izrada izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru državnim službenicima i namještenicima kojima će se targetirati i ovaj dio koji se tiče funkcionerskih naknada. Kada posmatraju zakon u cjelini oni mogu tačno da vide šta jeste, šta nije fer ne samo u pogledu funkcionerskih naknada, koje se definitivno moraju uskladiti sa nečim što je realnije stanje, nego i u pogledu određenih varijabila, odnosno dodataka na zaradu”, ističe Čarapić.

Šta će podrazumijevati nova rješenja za naknade bivšim funkcionerima TVCG nije uspjela da sazna iz Vlade, a ranije je najavljeno da će prijedlog ovog Zakona biti pripremljen do kraja drugog kvartala. Do tada Crna Gora će ostati najdarežljivija prema bivšim funkcionerima u regionu.

U Hrvatskoj tu privilegiju nemaju oni koji su podnijeli ostavke ili su razriješeni sa funkcije, dok u Srbiji poslanici tu naknadu po prestanku mandata primaju šest, a ostali bivši funkcioneri tri mjeseca.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније