Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

12. 03. 2024. 13:00 >> 13:01
Čitaj mi:

ĐEKA

"Radimo na unapređenju rodne ravnopravnosti na svim nivoima"

Kancelarija UNDP u Crnoj Gori pruža dugogodišnju podršku Vladi Crne Gore na unapređenju nacionalnih razvojnih politika. U fokusu te saradnje je pitanje strateškog sprovođenja politika rodne ravnopravnosti, poručeno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i pomoćnice Administratora UNDP i direktorice Regionalnog Biroa za Evropu i Zajednicu Država, Ivane Živković.

Đeka istakao je važnost uspješne saradnje sa međunarodnim partnerima na realizaciji nacionalnih politika od kojih je značajna većina kompatibilna sa ciljevima Agedne održivog razvoja 2030 i obavezama iz agende pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministar je naglasio da Vlada Crne Gore intenzivno radi na ubrzavanju ispunjavanja obaveza iz agende pristupanja, te da Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ima važan udio u pregovaračkim poglavljima 19 i 23.

"Kroz nacionalni strateški dokument radimo na unapređenju postizanja rodne ravnopravnosti na svim nivoima i u skladu sa operativnim ciljevima koji u fokusu imaju jačanje institucionalnih mehanizama za zaštitu od diskriminacije po osnovu pola i roda, podizanje svijesti u cilju smanjenja nivoa predrasuda i stereotipa kroz obrazovanje, medije i kulturu, te obezbjeđivanje jednakog pristupa društvenim resursima", rekao je ministar.

On je posebno akcentovao ulogu ministarstva, te jačanje kapaciteta zaposlenih u cilju sprovođenja politike zaštite ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. S tim u vezi, ministar je ponovio posvjećenost ovog ministarstva realizaciji zajedničkih projekata i inicijativa i pozvao na dalju saradnju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva manjinskih i ljudskih prava, Živković je pohvalila saradnju Kancelarije UNDP u Crnoj Gori sa resornim ministarstvom. Ona je podijelila dobre prakse i iskustva u oblasti sprovođenja politike rodne ravnopravnosti. Istakla je regionalnu prepoznatljivost Kancelarije i sertifikat iste za ekspertize u predmetnoj oblasti. Živković je mišljenja da u fokusu regionalne saradnje treba da bude ekonomsko osnaživanje žena, dok na nacionalnom nivou treba promovisati STEM politike.

Sagovornici su, poručuju, saglasni da je oblast postizanja rodne ravnopravnosti od visoke važnosti za ukupan razvoj društva, te je stoga neophodno uvesti standarde rodne ravnopravnosti u javne politike. Kroz zajedničke projekte, na nacionalnom i regionalnom nivou u narednom periodu radiće se na transformativnim procesima gdje je uloga UNDP od velikog značaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније