Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović [ RTCG ]

20. 02. 2024. 13:12 >> 13:20
Čitaj mi:

ŠTUCIN

Međuvladinu konferenciju sa CG sazvati prije evropskih izbora

Slovenija će na sastanku ministara evropskih poslova u Briselu predložiti da se razgovara o Crnoj Gori, poručio je državni sekretar za evropske poslove Slovenije Marko Štucin.

"Crna Gora je posljednjih mjeseci učinila neke veoma važne korake u oblasti vladavine prava. Vrijeme je da Crna Gora nastavi sa procesom pristupanja i da se pred evropske izbore sazove međuvladina konferencija za Crnu Goru, na kojoj će biće predviđeno da zatvore neka poglavlja u vezi sa njihovim evropskim putem”, kazao je Štucin uoči Savjeta za opšte poslove.

Štucin je kazao da je Crna Gora bila u posebnoj situaciji jer je, zbog izostanka reformi u oblasti vladavine prava, suštinski zaustavljena na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

“Evropska komisija je prije izvjesnog vremena postavila uslove koje Crna Gora mora da ispuni, a među tim uslovima ključna imenovanja u pravosuđu su bila imenovanje glavnog tužioca, imenovanje sudija Ustavnog suda, imenovanje članova sudskog savjeta i tako dalje. Crna Gora je sada sve ovo postigla. Većina uslova neophodnih da nastavi svoj put je ispunjena”, ocijenio je Štucin.

Ističe da je nedostatak napretka poslednjih godina sprječavao zatvaranje drugih poglavlja, ali da su ti preduslovi sada ispunjeni.

“Tako da je Slovenija, zajedno sa Austrijom, Slovačkom i Češkom, poslala pismo Evropskoj komisiji, u kojem pozivamo Evropsku komisiju da što prije objavi Izvještaj o napretku Crne Gore. Na osnovu ovog izvještaja, očekujemo da će tada biti sazvana međuvladina konferencija čak i tokom belgijskog predsjedavanja, tokom koje će Crna Gora zapravo moći da zatvori popriličan broj poglavlja koja su već neko vrijeme na čekanju zbog ovih reformi koje nisu bile napravljene, a sada jesu”, zaključio je Štucin.

U pismu koje su šefovi diplomatije Austrije, Slovačke, Češke i Slovenije uputili evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheliju navodi se da je Vlada Crne Gore, koja je stupila na dužnost krajem oktobra 2023. godine, već pokazala jasnu posvećenost evropskoj budućnosti zemlje.

Navode i da je Vlada napredovala u neophodnim EU reformama.

“Nakon dužeg perioda stagnacije, svjedoci smo važnih koraka u procesu proširenja EU, posebno u pogledu ispunjavanja preostalih privremenih mjerila, posebno imenovanja sudija”, navodi se u pismu u koje je dopisnik RTCG iz Brisela imao uvid.

Dalje se navodi da EU treba da pozdravi ambiciju Vlade Crne Gore da u narednim mjesecima radi na zaključivanju Privremenih mjerila.

“To bi pomoglo Komisiji da izda pozitivan izvještaj odmah nakon toga, a zatim otvori put za međuvladinu konferenciju sa privremenim zatvaranjem nekoliko poglavlja”, navode u zajedničkom pismu ministri Aleksandar Šalenberg, Jan Lipavski, Juraj Blanar i Tanja Fajon.

Ističu da u svjetlu složenih međunarodnih okolnosti, napredak procesa pridruživanja Crne Gore nije samo od ključnog značaja za njene građane.

Time bi se, takođe, poslao pozitivan signal svim zemljama Zapadnog Balkana, kao i Ukrajini, Moldaviji i Gruziji u pogledu obnovljene posvećenosti EU i njenih država članica ka proširenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније