Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

19. 02. 2024. 19:13 >> 21:57
4
Čitaj mi:

ANDRIJA MANDIĆ

"Rekonstrukcija Vlade najkasnije do ljeta"

Do kompletne rekonstrukcije Vlade doći će najkasnije do ljeta jer su rezultati u samo tri mjeseca impresivni, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić u emisiji "Referat", koja se emituje u saradnji TVCG i RTV Podgorica.

Mandić je kazao da će se premijerom Milojkom Spajićem obaviti ozbiljan razgovor na temu Binali Čamgoza, te istakao da nema potpuno povjerenje u podatke koje mu dostavlja bezbjednosni sektor.

Da su rezultati, koje je parlamentarna većina, zajedno sa Vladom, ostvarila u tri mjeseca, impresivni, pokazuju pohvale koje stižu sa međunarodnih adresa, istakao je predsjednik parlamenta. Shodno tome, Mandić kaže da je realno da se rekonstrukrucija Vlade desi prije ljeta.

“U međuvremenu ćemo napraviti još zajedničkih pomaka i parlamentarna većina ali svakako i Vlada koja predano radi na mnogim stvarima. Razgovarao sam sa našim penzionerima koji imaju najniža primanja i ne mogu da dočaram koliko su oni srećni zbog činjenice da su im povećane penzije. I onima kojima nijesu povećane postoji jasna mapa puta da će sve biti usklađeno u odnosu na to koliko je ko izdavajao u Penzioni fond i to u vrlo brzom vremenskom periodu”, kazao je Mandić.

Predsjednik Skupštine je odao priznanje premijeru Spajiću i zbog realizacije popisa.

Ipak ističe da će o nekim stvarima morati da popriča sa premijerom kako država ne bi narušila do sada ostvarene rezultate, naglašavajući da pod tim misli na slučaj turskog državljanina Binali Čamgoza.

“Ne vidim zašto rizikujemo pogoršanje bilo kakvog odnosa sa Turskom, a vidim iz izjave predsjednika Crne Gore da je i on dobio od ministra Turske jednu vrstu blagog prekora zašto Crna Gora nije izašla u susret turskim zahtjevima. U razgovorima sa premijerom otvoriću tu temu, da vidimo šta je veći i važniji interes za Crnu Goru”, kazao je Mandić.

Predsjednik parlamenta kaže da ni u šta nema bezgranično povjerenje, te shodno tome napominje da tako sumnja u tačnost pojedinih podataka koje mu dostavlja bezbjednosni sektor.

“Imam i mnogo dokaza na čemu se temelji ova moja sumnja jer sam u prethodnom periodu gledao stotine pa čak i hijadu promašaja od onih koji su bili zaduženi da primjenjuju zaon pa ga nisu primjenjivali ili su ga primjenjivali na način da su radili za grupe koje su imale interese u tome”, kazao je Mandić.

Mandić se u intervjuu Gradskoj RTV osvrnuo i na nedavnu posjetu Briselu i susrete sa evropskim parlamentarcima koji, kako je istakao, vrednuju rezultate ostvarene u Crnoj Gori u protekla tri mjeseca.

„Sa tih adresa dugo se na Crnu Goru gledalo kao na zemlju u kojoj ne može da se dođe do većine i krene naprijed. Kada govorim o izboru sudije Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta ili Vrhovnog državnog tužioca, prvenstveno smatram da je to potreba Crne Gore i rezultat koji treba da isporučimo građanima. Ali taj rezultat se veoma visoko vrednuje u Briselu. Uspjeli smo da u tri mjeseca uradimo što nije uspjelo u prethodna tri saziva”, kazao je Mandić.

Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije Mandić smatra da ona treba da bude intezivnija i da tu borbu ne mogu voditi ljudi koje su, kako ističe, plaćali kriminalci.

„Ta borba je imala svoje nedostatke u bezbjednosnom sektoru i u pravosuđu. Nikada se ne bi desilo da imamo tako moćne narko-kartele i narko-klanove i da korupcija bude na tako visokom nivou, da nismo imali trule daske u pravosuđu, korumpirane policajce na odgovornim funkcijama, kriminalce u snažnoj sprezi sa bivšim režimom”, kazao je Mandić.

Zbog toga, kako ističe, Sudski savjet kroz ocjenjivanje rada sudija, treba pažljivo da se odnese prema onim sudijama koji su bili skloni koruptivnim radnjama a još su sudije.

Dodaje i da će u parlamentu inicirati osnivanje anketnog odbora koji će se baviti radom Sedme uprave, kao i anketnih odbora koji će se baviti ubistvima Pavla Bulatovića, Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića i visokih policijskih funkcionera.

Upitan da li je optimista kada je riječ o projektu „Evropa sad 2” Mandić je kazao da vjeruje da će obećanja o povećanju plata biti realizovana.

„Ali nije samo to najvažnije. Ono što treba da vidimo mi i građani su konkretni projekti. Da li će se nastaviti izgradnja auto-puta, da li će biti rekonstrukcije željeznice, da li ćemo imati novi investicioni zahvat u Luci Bar, da li ćemo moći da proizvodimo više električne energije, da li ćemo da unaprijedimo rad Rudnika uglja, da li ćemo da zaposlimo nove ljude? To je ono što treba da nas zanima”, kazao je Mandić.

Predsjednik Skupštine osvrnuo se i na aktuelnu politiku opozicionih partija.

„Njihova politika počiva na tome da nekoga izbacite iz parlamentarne većine i da ga zamijenite. Ne bi me iznenadilo da svaki drugi, treći dan novi predsjednik DPS piše pismo premijeru moleći ih da uđe u Vladu sa svojom strankom umjesto koalicije ZBCG. Ima mnogo takvih prijava”, kazao je Mandić.

Dodaje da čitava kampanja opozicije počiva na tome da ga prijavljuju inostranim adresama.

„Govore im da sam sumnjiv i problematičan tip, te da je sumnjiv moj odnos prema Crnoj Gori. Nikome se ne bih pomjerio o tih vrlih patriota u mojoj ljubavi i mom odnosu prema Crnoj Gori”, zaključio je Mandić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније