Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

01. 12. 2023. 15:13 >> 15:13

AMBASADORKA ČEŠKE

"Vjerujem da će Bečić biti uspješan potpredsjednik Vlade kao što je bio u Skupštini"

Ambasadorka Češke Republike, Janina Hrebičkova je uvjerena da će zamjenik premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore Aleksa Bečić svoje zadatke obavljati sa istim nivoom uspješnosti i posvećenosti koje je demonstrirao tokom vođenja crnogorskog Parlamenta.

Ona je danas posjetila Bečića i čestitala mu na novoj funkciji, "prepoznajući njegove nadležnosti kao krucijalne za izgradnju evropske budućnosti Crne Gore".

"Tokom razgovora, Bečić je naglasio postignuti napredak nove vlasti u veoma kratkom roku, istakavši izbor sedmog sudije Ustavnog suda kao ključni korak ka uspostavljanju funkcionalnosti najviše sudske instance u Crnoj Gori. Osim toga, istakao je transparentnost i inkluzivnost u sprovođenju popisa stanovništva kao još jedan od veoma važnih koraka nove vlasti ka društveno-političkoj stabilizaciji", piše u saopštenju.

Bečić je rekao da je sada, sa novom Vladom izrazito građanskog karaktera, vrijeme da se svi zajedno kao društvo fokusiramo na ekonomska, socijalna pitanja i vladavinu prava, umjesto na apsurdne ideološke podjele i tenzije.

Naglasio je da će "kvalitet ideja i rezultata, a ne bilo čija pripadnost, ubuduće determinisati uspjeh političkih i drugih činilaca u društvu jer politike podjela, zloupotrebe vjerskih i nacionalnih osjećanja i sličnih pristupa sve više gube na značaju".

Govoreći o spoljnopolitičkom usmjerenju Crne Gore, potpredsjednik Bečić je naglasio našu nedvosmislenu privrženost prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu.

Hrebičkova je zahvalna na otvorenom dijalogu i istakla posvećenost Češke jačanju partnerskih odnosa sa Crnom Gorom, posebno u bezbjednosnom sektoru.

"Potpredsjednik je konstatovao da je to sektor u kojem se, zbog velikog broja neriješenih pitanja, suočavamo sa velikim izazovima. Iz tog razloga su kvalitetne analize stanja i nastavak vidljivih reformi i u prvim nedjeljama mandata na mnogim poljima nužni, a sve u cilju jačanja institucija, odlučne borbe protiv kriminala i korupcije i čišćenja institucija od upliva mafijaških struktura. Jačanje kapaciteta djelova MUP-a koji se bave unutrašnjom kontrolom, borbom protiv korupcije i kontrolom životnog stila, imovine i prihoda policijskih službenika jesu nužnost u cilju izgradnje sistema vrijednosti kakav priliči onima koji nose časnu značku pripadnika crnogorske policije", piše u saopštenju.

Ističe da je "ovo borba koju ćemo dovesti do kraja i u kojoj će jedini pobjednik biti država Crna Gora, navodeći neke već preduzete akcije kao primjer efikasnosti i doslednosti u sprovođenju reformi i ističući punu spremnost ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane za inteziviranje saradnje sa češkim kolegama i partnerima".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније