Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

29. 11. 2023. 19:35 >> 11:35
10

ODLUKA VLADE

Spajić: Popis 3. decembra, prioritet interes građana

Premijer Milojko Spajić saopštio je večeras da je donijeta odluka da se popis stanovništva odgodi za 3. decembar, te da je ta odluka izglasana na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore.

"Odluka opozicije dokaz je da sazrijeva jedna nova politička svijest kojoj je interes društva i države iznad svih i svega. Možda ima i onih koji misle da je tokom ovih mjesec dana bilo trošenja vremena, ali za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja Evropskoj uniji", kazao je Spajić.

Sve političke partije i NVO su bile dio ovog procesa, te da su svi dali svoj dopinos.

"Na kraju je Parlament dao svoj pečat, sa 64 glasa za. Za manje od mjesec smo uspjeli da zatvorimo jedan zahtjevan proces."

Istakao je da je bilo rezervi u odnosu na namjeru DPS-a oko bojkota popisa, ali da je dobar dio parlamentarne većine uz odluku Vlade.

"Mislim da će se pokazati da je odluka bila dobra. Mislim da je ovo odgađanje jako bitno i da ćemo na taj način, bez dodatnih troškova, postići društvenu koheziju.

Govoreći o troškovima, premijer je rekao da su našli kompromis da popis počne u nedjelju i da mogu da objasne zašto koriste 31. oktobar kao referentni datum.

On je poručio da je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić zrelo sagledao situaciju i vidio dobronamjerbost Vlade i rekao da će podržati svaku dobronamjernu odluku Vlade.

Rekao je da ne strahuje od toga da bi NSD i DNP mogli zbog toga oboriti vladu.

Poručio je da neće biti daljeg odlaganja popisa.

Vlada je večeras donijela i Odluku o obrazovanju Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS), na večeras održanoj sjednici, konstatovalo je da novo odlaganje popisa predstavlja najbolju potvrdu da još uvijek nijesu ispunjeni svi uslovi, te poručilo da će u novom roku dati doprinos za njihovo ispunjenje.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević kazao je danas, nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem, da je protiv odlaganja popisa stanovništa, te da smatra da DPS namjerno opstruira i iskorišćava vrijeme za dijalog.

Sastanak u zgradi Vlade je organizovan zbog predloga premijera da se popis stanovništva odloži nekoliko dana.

Spajić je danas u Baru, nakon prvobitne najave DPS da će ovaj proces bojkotovati, kazao da čini posljednji ustupak opoziciji, te da ne vidi razlog za odlaganje popisa, jer je sve pripremljeno. 

Mehanizmi kontole popisa su, kako je istakao, mnogo veći nego 2011. godine i mnogo veći nego u drugim državama koje se mogu uporediti sa Crnom Gorom.

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније