Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

10. 11. 2023. 12:25 >> 13:00
1

ADMINISTRATIVNI ODBOR

Čekaće da se Ustavni sud izjasni o Dušanu Raičeviću

Administrativni odbor zatražiće dodatno izjašnjenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i odluku Ustavnog suda po pitanju situacije poslanika DPS-a Dušana Raičevića, koji je istovremeno i predsjednik Opštine Bar. On je Odboru, uz zahtjev, dostavio i odluku ASK da kao javni funkcioner može obavljati funkciju poslanika.

Đoković šef Kabineta predsjednika Skupštine

Predsjednik danilovgradskog odbora Nove srpske demokratije (NSD) Velimir Đoković izabran je za šefa Kabineta predsjednika Skupštine Andrije Mandića. Za taj predlog, na današnjoj sjednici Administrativnog odbora, glasalo je sedam poslanika, dok je pet bilo protiv.

Administrativni odbor imenovao je Danijelu Marković i Stevana Kandića za savjetnike potpresjednika Skupštine Crne Gore Borisa Pejovića.

Bez predloga za predsjednike odbora

Administrativni odbor nije danas utvrdio listu kandidata za predsjednike i članove skupštinskih odbora, zato što tom skupštinskom tijelu nije stigao nijedan predlog od poslaničkih klubova.   

Odbor je jednoglasno donio rješenje o prestanku prava na zaradu zbog prestanka funkcije 66 poslanika, kao i rješenja o zaradi za poslanike novog saziva Skupštine.

Takođe, donijeto je rješenje o prestanku prava na razliku u zaradi poslanika 27. saziva Skupštine Budimira Aleksića, Radula Novovića, Lidije Kljajić, dr Srđana Pavićevića, dr Adnana Strikovića, dr Dragutina Papovića, dr Halila Dukovića i dr Vladimira Dobričanina. 

Predsjednica Administartivnog odbora Jelena Nedović kazala je da Odbor danas neće raspravljati ni o predsjedniku Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

“Jedino što možemo konstatovati danas to je da svaki odbor može brojati 13 članova. Ove dvije tačke dnevnog reda nećemo otvarati i njih odlažemo za sljedeću sjednicu”, rekla je Nedović.

Raičević i poslanik i predsjednik Opštine

Poslanik DPS-a i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević dostavio je Odboru, uz zahtjev, i odluku Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da kao javni funkcioner može obavljati funkciju i u Skupštini.

To, kako je kazala Nedovićeva, nije do sada bila praksa, pa su predsjednici opština podnosili ostavke na poslaničke pozicije.

 "ASK u odluci obrazlažu da predsjedik opštine ne pripada grani izvršne vlasti, već lokalne samouprave. Ovo jeste presedan i to je činjenica", kazala je predsjednica Odbora i pitala članove odbora za saglasnost da se opet piše ASK-u kako bi se sve činjenice o ovom slučaju ispitale. 

Odbor je izglasao da se o ovoj situaciji još jednom zatraži izjašnjenje ASK-a i sačeka odluka Ustavnog suda. Dva poslanika bila su protiv, jedan uzdržan.

Potpredsjednika Skupštine Zdenka Popović rekla je da se u ovom slučaju miješa zakonodavna i izvršna funkcija, te da je zapanjena tumačenjem direktorice ASK Jelene Perović.

"Ne znam na osnovu čega je gospođa Perović dala takvo mišljenje", rekla je Popović.

Vasilije Čarapić (PES) ocijenio je da da je Raičević morao podnijeti ostavku na i mjesto odbornika u lokalnom parlamentu da bi stupio na mjesto predsjednika Opštine.

"Ako ne može da bude odbornik, ne može da bude ni poslanik. Pravila su ista."

Poslanica NSD Jelena Božović poručila je da su odluke ASK bile i ostale diskutabilne i neprofesionalne.

Poslanik Vladislav Bojović je u pitanju politička zloupotreba direktorice ASK Jelene Perović.

Branislav Nenezić (SD) podržao je predlog da se traži dodatno pojašnjenje. Takođe, ukazao je da su Vladimir Martinović i Nik Đeljošaj bili na fukcijama predsjednika opština u trenutku izbora na ministarske funkcije.

Na narednoj sjednici o zamjeniku Nedovićeve

Na dnevnom redu bio je izbor zamjenik predsjednika Administrativnog odbora, ali predlog opozicije, kako je kazala Nedovićeva, nije stigao. Mihailo Anđušić (DPS) predložio je da se ta tačka dnevnog reda odgodi, što je i usvojeno.

"Mislim da ćemo se ovim baviti vrlo brzo, nakon što se zauzme stav na Kolegijumu", saopštio je Anđušić. 

Nedović je rekla da treba što prije da se postignu dogovori oko odbora jer je u proceduri 60 zakona. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније