Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.Љ.

07. 11. 2023. 09:19 >> 09:56
1

DEVČIĆ

Nova Vlada da završi fazu lutanja Crne Gore

Na novoj Vladi je da završi fazu lutanja Crne Gore i da pokaže da je naša zemlja prva kada je riječ o evropskim integracijama, da to ne bude samo floskula, smatra direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji i Crnoj Gori Jakov Devčić. On u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" ocjenjuje da se malo uradilo na polju integracija, te da nova vlast mora da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala odlučnije i sa više snage.

Sjutra će u Briselu biti predstavljeni izvještaji o napretku zemalja Zapadnog Balkana, među njima i izvještaj o napretku Crne Gore.

Devčić smatra da građani Crne Gore iz sjutrašnjeg izvještaja neće saznati ništa novo, jer se nije mnogo toga uradilo, ali da se mogu očekivati pozitivne poruke.

„Imali smo demokratsku smjenu vlasti i vlast je mirno predata. To nije nešto što se podrazumijeva u današnje vrijeme, nažalost. Odblokiran je Ustavni sud i napravljeni su pomaci u borbi protiv organizovanog kriminala. Nije dovoljno, ali trend ide u pozitivnom pravcu i sada nova Vlada mora da nastavi sa više snage i odlučnije“, kazao je on.

Ocjenjuje da je pozitivno to što se Crna Gora i dalje usaglašava sa spoljnopolitičkim i bezbjednosnim odlukama EU.

„To se takođe, nažalost, ne podrazumijeva u regionu“, kazao je on.

Devčić kaže da se ne može govoriti o rokovima za ulazak Crne Gore u EU, te da je predsjednica EK Ursula fon der Lajen u posjeti Crnoj Gori dala nadu da možemo postati članica do 2030, a da to ne zavisi od nje.

„Ja da sam ona, ne bih pričao o tome. Naredne godine su izbori u Evropskom parlamentu i tamo počinje kampanja. Ona želi da pokaže da brine o Zapadnom Balkanu, ali mislim da smo vidjeli ranije da od sličnih obećanja ništa nije bilo. Vaš ulazak zavisi od zemalja članica. Bitno je da se sprovođenjem unaprijede uslovi života građana, ulazak u EU je nešto što je sekundarno“, kazao je on.

Malo se učinilo da se smanji politizacija u institucijama, kaže on, i potrebno je više energije i snage u daljem radu.

Kada je riječ o odnosima sa Njemačkom, objašnjava da je lopta u dvorištu Crne Gore i da sve zavisi od budućih poteza novog premijera Milojka Spajića. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније