Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.Л.Б./M.M.Љ.

30. 10. 2023. 17:51 >> 00:33
57

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

Mandić: Želim pomirenje, popis od 30. novembra

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore. Za Mandića je glasalo 49 poslanika. U glasanju nije učestvovala opozicija. Nakon što je izabran za predsjednika Skupštine Mandić je položio zakletvu. Poručio je da želi pomirenje u Crnoj Gori. Ističe i da će popis početi 30. novembra, te da će učiniti sve da dođe do neophodnih imenovanja u pravosuđu.

Mandić je poručio da će uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti da uskoro budu izabrani vrhovni državni tužilac, sudija Ustavnog suda i nedostajući članovi Sudskog savjeta.

On je, nakon polaganja zakletve u Skupštini Crne Gore, kazao da je potreban stalni dijalog, sa jasnom željom svih učesnika da se završi dogovorom, a ne diobama.

“Tupeći oštrice naših razlika radimo za dobro svih u Crnoj Gori i zato je naša većina donijela odluku o popisu. Ta odluka ne znači da popis neće biti održan, već da će biti održan u atmosferi sloge i dogovora“, rekao je Mandić.

On je naveo da će popis početi 30. novembra i da će narednih dana biti obezbjeđene sve dodatne mjere zaštite, koje će omogućiti njegovu bolju kontrolu i obezbijediti da svaki građanin može imati lični uvid u podatke Monstata koji se odnose na njega.

 

Kako je naveo Mandić, Skupština ima najveću vlast i najveću odgovornost u Crnoj Gori. On je kazao da je dugo Crna Gora čekala vrijeme „da ima ovako jaku demokratsku većinu“.

„Mi smo danas pokazali da je tropetinska većina parlamenta glasala za jednu osobu i jednu ideju“, naveo je Mandić.

On je poručio da ne sumnja da mogu da se najmanje te većine drže.

„Čvrsto vjerujem i uradiću sve što je u nadležnosti predsjednika Skupštine da uskoro izaberemo vrhovnog državnog tužioca, sudiju Ustavnog suda i nedostajuće članove Sudskog savjeta", poručio je Mandić.

To, kako je istakao, nije samo važna obaveza u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore, nego i njihova dužnost i odgovornost prema građanima.

„Ne može biti u pravosuđu i na drugim mjestima odlučivanja prostora za pojedince poput onih koji su služili samo jakima, a kažnjavale nejake, jer zakon mora biti iznad svih“, rekao je Mandić.

On je poručio da je cilj da idu naprijed, a ne nazad.

„Naš politički život mora da teži ka pravdi i istini i odustane od dosadašnje prakse po kojoj je sve dozvoljeno ako donosi neku korist. Ono u šta danas, poslije toliko godina bavljenja politikom, iskreno vjerujem i čemu sa ovog viskog mjesta želim da služim je samo jedno – pomirenje i samo pomirenje“, naglasio je Mandić.

On je rekao da je pomirenje izuzetno važno, jer „vidimo da je svijet i cijelo čovječanstvo na ivici velikog oružanog sukoba i upravo zbog toga moramo da budemo ujedinjeni, pomireni i složni“.

Mandić je kazao da je dugo na sopstvenom iskustvu učio da put do uspjeha ne vodi nikada jednom stazom.

“Najčešće sam griješio kada sam vjerovao kako sam samo ja u pravu. Moramo početi da vjerujemo jedni drugima“, naveo je Mandić.

Kako je rekao, onaj ko je za pomirenje i slogu, želi da čuje i uvaži svaki dobar predlog, jer na taj način gradi nove odnose u Crnoj Gori.

„Kao čovjek koji je srpske nacionalnosti, vjeruje u Boga, pripada SPC, govori srpskim jezikom i piše ćirilicom, nijesam stranac u ovoj zemlji, koja je moja i svih mojih koji su živjeli po ovom kamenu i dijelili sudbinu naše teške istorije, baš kao što je i vaša, svih vas različitih po vjeri, nacionalnom osjećanju i drugoj pripadnosti“, kazao je Mandić.

On je poručio da nijesu i ne smiju biti stranci jedni drugima. „Mi smo braća po zemlji u kojoj živimo", rekao je Mandić.

Na kraju obraćanja poručio je: "Kako radio tako mi Bog pomogao".

Prije glasanja opozicija napustila sjednicu

"Ostavljamo vas same da učestvujete u ovom crnom danu za demokratiju Crne Gore", poručio je Danijel Živković (DPS), prije glasanja.

Salu su prije glasanja napustili i ostali poslanici opozicije.

TOK RASPRAVE:

Tokom rasprave predstavnici partija vlasti su saopštili da će izbor Mandića za predsjednika Skupštine biti korak naprijed, dok opozicija navodi da lider NOVE nije dobar izbor za Crnu Goru.

Zirojević: Nijesu više ni četničke vojvode što su nekada bile

Poslanik SD-a Nikola Zirojević je kazao da je Mandić ne tako davno sa svojim kolegama iz poslaničkog kluba lomio inventar u Skupštini kojom će predsjedavati.

Kaže i da će se Mandić brzo naći opet u sudnici u slučaju pokušaja državnog udara.

Proruski političar će, kako ističe, biti drugi čovjek države što će kako dodaje, narušiti našu poziciju u NATO-u .

„Meni samo ostaje da na kraju kažem nijesu više ni četničke vojvode što su nekada bile“, kazao je Zirojević.

Nikolić: 43. Vlada je veleizdaja; Joković: Temeljni ugovor je ponos

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je kako se manipuliše time da neko pravi problem zato što će Srbin biti predsjednik parlamenta.

“To nije tačno”, kazao je Nikolić i dodao da se bore za građansku državu u kojoj će i Srbi, Crnogorci, Albanci, Bošnjaci, Muslimani i Hrvati imati istovjetna prava.

“Mi smo glasali Albanca za premijera Crne Gore i dali manjinsku podršku vjerujući da će taj čovjek biti evropski premijer, ali umjesto toga dobili smo nacionalnu veleizdaju Crne Gore”, naveo je Nikolić.

Lider SNP-a Vladimir Joković kaže da nije veleizdajnik Crne Gore, već da je patriota.

“Ako je nacionalna veleizdaja Crne Gore potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ja se ponosim tom velenacionalnom izdajom Crne Gore”, kazao je Joković.

Isključivi razlog za ulaska SNP-a u Vladu Dritana Abazovića je, kaže, bilo potpisivanje Temeljnog ugovora i popis u Crnoj Gori.

“Ne bojte se biće i popisa, Crnoj Gori su potrebne ozbiljne reforme pomirenje i napredak”, poručio je Joković i dodao da je potpisivanje Temeljnog ugovora ponos 43. Vladi.

Đeljošaj: Vjerujemo u sporazum i želimo da budemo dio većine 

Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma je kazao da je poruka birača bila da su dobro radili i dobro ih zastupali i od 0 mandata došli su do dva, što je velika odgovornost.

"Naša politika je politika razvoja i budućnosti i moja ideja je da albanske partije treba da sjednu sa onima koji mogu da formiraju vlast i da doću do kompromisa i kroz učestvovanje u vlasti ukažemo i realizujemo naša programska opredjeljanja", kazao je Đeljošaj.

Kako je kazao, treba zajedno da grade budićnost i ono što spaja treba da bude osnova. Ostaće dosljedni programskim principima i evropskom putu. 

Vuksanović: Pred HGI laka odluka, nećemo podržati Mandića  

Adrijan Vuksanović je kazao da je pred HGI laka odluka i da neće podržati Mandića, jer je njegova politika sve ono što je opozitno politici Hrvatske građanske inicijative. 

"Dugo vremena se nacionalnim strankama nametao kompleks povezanosti sa DPS, danas oni koji su nam pokušali nametnuti taj kompleks daće glas čovjeku koji ima titulu četničkog vojvode. To je dijametralno suprotno onome što predstavlja HGI kao dio suverenističkog i građanskog pokreta", poručio je Vuksanović.  

Dodao je da suverenistički blok treba da pokaže svoj vitalitet i snagu ideje koju nose i da budu vjerni tim vrijednostima.  

Zenka: Možda ću misliti pozitivno o Mandiću ako pozove predsjednika Skupštine Kosovo u posjetu 

Predsjednik DUA Mehmet Zenka je kazao da neće glasati za Mandića, ne zato što je Srbin, već zato što je njegova politika za Albance suze i bol i što su velike razlike u procjenjivanju vrijednosti koje baštine.

"Ne vjerujem u konstalaciju snaga nove vlasti koji su dijametralno suprotni i sa programima i sa nastupima", kazao je Zenka.

Kako je kazao, nije htio da bude dio vlasti, jer mu to ne bi oprostili preci, a šta će biti u budućnosti vrijeme će pokazati.

"Različiti su putevi, a isti cilj, ali mi strepimo od tog cilja, a ne od puteva. Ja ću možda pozitivno misliti o Mandiću, ako pozove predsjednika Skupštine Kosova, a Spajića ako pozove Aljbina Kurtija u posjetu", kazao je Zenka.

Joković: Svi snosimo odgovornost za ono što je bilo i što će biti

Poslanik SNP-a Vladimir Joković kazao je da je ubijeđen da nema političara u Crnoj Gori koji se ne kaje zbog neke izjave. Kazao je da bi bilo bolje da je ova Vlada inkluzivnija i veća. 

Govoreći o podršci Mandiću za predsjednika Skupštine, Joković kaže da SNP ima dugogodišnju saradnju sa njim. 

"Mi ćemo podržati Mandića i ovo je trenutak da oni koji su progonjeni budu na funkciji uz uvjerenje da će Mandić dati svoj doprinos. Vjerujem da je ovo korak naprijed", kazao je on. 

Mugoša: Gruba neistina da neko ima nešto protiv Mandića, jer je Srbin

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da je iziritiran manipulacijom nacionalnim osjećanjima. 

"To da je neko protiv Andrije Mandića, jer je Srbin je gruba, brutalna neistina", kazao je Mugoša.

On je kazao da Mandić ne treba da bude predsjednik Skupštine, jer treba da položi zakletvu sa rukom nad Ustavom za koji je tvrdio da je lažni i nasilnički dokument.  

"Ja ne mogu da podržim Mandića, jer ne navija za crnogorsku reprezentaciju, zato što negira genocid u Srebrenici, zato što njegovi visoki funkcioneri mijenjaju karakter opština kojima upravljaju", kazao je on i dodao da Mandić ne afirmiše evroatlantske vrijednosti. 

Taj narativ da nećemo da ga podržimo, jer je Srbin, je lažan i klica je ogromnih problema u Crnoj Gori. 

Smatra da iz vještačkog partnerstva sa ZBCG ne može da se rodi ništa zdravo i dobro. 

"Ja se na ovakvu Crnu Goru nikada neću navići", zaključio je on. 

Konatar: Sporazum Spajić-Mandić nije dobar za Crnu Goru

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da neće poržati da Mandić bude predsjednik Skupštine. On smatra da sporazum Spajić-Mandić nije dobar za Crnu Goru.

"Prvi razlog je što ovaj predlog nije korak ka EU, već korak nazad. Protiv smo i zato što je ovaj predlog proizvod trulog kompromisa i za to odgovornost snosi Milojko Spajić", rekao je Konatar. 

Laković: Nadam se da će naš početak rada u parlamentu biti nova etapa

Poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković poručio je da se Pokret Evropa sad ne bavi zastavama i izjavama iz prošlosti. 

"Uvjeren sam da će Andrija Mandić časno braniti Ustav i Poslovnik i artikulisati demokratski dijalog u čemu će od PES-a imati podršku", poručio je Laković. 

Ibrahimović: Poražen sam ja i ovaj hram demokratije

Poslanik BS Ervin Ibrahimović kazao je da je poraženo povjerenje građana. 

"Evropa sad je obećala da neće praviti koalicije sa DPS-om i DF-om. Na sreću Mandića, to nijesu ispoštovali", rekao je on. 

On je Mandiću zahvalio na porukama povjerenja. 

"Ali se pitam šta znači da moraju drugim putem do cilja", kazao je on.

Dodao je da Mandić ne priznaje dvije susjedne države što, po njegovim riječima, nije bezazleno. 

"Nije nam važno kako se ko zove, ali nam je važno kako gledaju Crnu Goru, kako se ophode prema Bošnjacima, stradanjima Bošnjaka i našim dželatima. Ako smo tu na istoj liniji, onda možemo i da podupiremo ovakve inicijative, ali dok ne bude tako, ne očekujte da ih podupiremo. Pružamo, ne jednu ruku, nego dvije", kazao je on i zaključio da nije srećan i da neće podržati Mandića za predsjednika Skupštine. 

Bogdanović: Moj klub danas glasa za dijalog, ne pojedinca

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je kazao da njegova partija ne glasa za vođu, za pojedinca, već za dijalog.

„Glasajući za ovog kandidata ili bilo kojeg drugog ne znači da prihvatamo svaku izgovorenu rečenicu, ideju, poziciju, već da smo spremni i sposobni da se odreknemo pojedinačnih interesa zarad velike ideje, velikog kompromisa u vezi sa formiranjem nove 44. Vlade Crne Gore“, kazao je Bogdanović.

Glas Demokrata za Mandića, kako objašnjava, ne znači politička koncesija već spremnost i hrabrost da se izađe iz postojeće političke i institucionalne krize.

„Moj klub poslanika danas ne glasa za pojedinca ili političku ideju već za dijalog, kompromis i za Crnu Goru“, poručio je Bogdanović.

Živković: Izdali ste principe partije; Mandić: Znam šta Srbin u CG može da prihvati i shvati

Živković je kazao da bi bilo interesantno vidjeti da ZBCG na narednom kongresu promijeni programske principe vezano za NATO. 

"Mislim da bi to bilo osvješćujuće, otrježnjujuće za Crnu Goru. To bi za mene bilo evolutivno, revolucionarno za Crnu Goru, ali mislim da se neće desiti", kazao je on. 

Mandić je odgovorio da on nije "zaplakao nijednu albansku ni bošnjačku majku".

"Ja znam šta može da prihvati i shvati Srbin u Crnoj Gori i kojim putem treba da idemo da bismo stigli do cilja. Pogledajte koje nasljeđe nosite kao politička partija. Ono vas ograničava u tome da niko neće s vama", kazao je Mandić.

Poslanik Milan Knežević kazao je Živkoviću da su njega njegovi birači kaznili i da sada sjedi na mjestu gdje je nekada bio DF. 

"Ako želite da budete dobar političar, morate da se odreknete Đukanovićevog nasljeđa", kazao je on. 

Mandić: Crnoj Gori trebaju druge poruke 

Mandić je odgovarajući Živkoviću kazao je da danas Crnoj Gori trebaju druge poruke koje je spreman da sam nosi.

"A i vas savjetujem da ne napravite tu grešku da ostanete zarobljenik prošlosti. Nemamo nikoga bližega nego što smo mi jedni drugima", kazao je Mandić. 

On je poručio da će poslati nove poruke koje su potrebne Crnoj Gori ako bude izabran. 

Žalim zbog mnogih poruka, a Vama savjetujem da Vaš put bude različit od vaših prethodnika, a da ne oponašate opoziciju koja je branila ideologiju u koju je čvrsto vjerovala", poručio je on. 

Živković: Danas se mijenja karakter Crne Gore i njena spoljno politička orjentacija

Poslanik DPS-a Danijel Živković kaže da će njegova partija istrajavati i u opoziciji. 

"Danas nemamo praznik demokratije u Skupštini jer danas biramo za predsjednika zakonodavne vlasti četničkog vojvodu, koji to otvoreno za sebe kaže. One ideologije koja je bila saradnička sa okupatorom u antifašističkoj Crnoj Gori", kazao je on. 

Istakao je da se danas mijenja karakter Crne Gore i njena spoljno politička orjentacija. 

"I glavnu odgovornost snose oni koji će dati podršku onome koji danas treba da se nađe na poziciji predsjednika Skupštine ", kazao je Živković i dodao da Mandić nikada nije priznao Crnu Goru kao nezavisnu državu. 

Knežević: Najbitnija ljudska biografija Andrije Mandića

Knežević je pred poslanicima pročitao biografiju Mandića. On je naveo da je u Crnoj Gori bitnija ljudska biografija Andrije Mandića.

"Osnovna crta Mandića je istrajnost, ljudski kompromis za dobrobit običnih ljudi. I upravo ta istrajnost i spremnost, kada su svi mislili da su pali naši barjaci otpora, je pokazala da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti i mudrosti da trasiramo put ravnopravnosti i ponudimo ruku pomirenja", kazao je on. 

Knežević kaže da je za poštovanje Mandićeva borba. 

"Morate poštovati dvodecenijsku beskompromisnu borbu opstanak političke ideje i ideoologije", kazao je on. 

Ističe da je imao prilika da poklekne, ali da Mandić nikada nije bio spreman da trguje ni ideologijom ni imenom i prezimenom svoje porodice. 

"Ovdje se nalaze grobovi i kolijevke njegovih potomaka. Andrija Mandić nema rezervne države i za razliku od mnogih, ima namjeru da svoj kredibilitet ugradi u prosperitet ove države, i da vam on i naša koalicija pruže ruku pomirenja da shvatite da CG nema bez Crnogoraca, Bošnjaka,Muslimana, Albanaca, Hrvata, ali ni Srba", kazao je Knežević. 

"Raduje me što će Mandić biti izabran za predsjednik Parlamenta kao prvi Srbin poslije 2006. godine kojeg nije glasao DPS i njihovi partneri i to nije pobjeda DPS-a, DF-a, već Crne Gore", kazao je Knežević. 

Istakao je da ne vjeruje da će neko zbog njegovog govora drugalčije glasati. 

"Ovi ljudi izdali su ideologiju i sve principe ljudi koje predstavljaju. Oni su zbog jedne fotelje predsjednika Skupštine i 40% po dubini prodali i Kosovo i Nato i priču o Rusiji. Vi cijenite da li su to vaši autentični predstavnici", zaključio je Živković. 

Minut ćutanja za stradale civile na Bliskom istoku

Na predlog poslanika SD-a Nikole Zirojevića, poslanici minutom ćutanja, odali su poštu stradalima  na Bliskom istoku.

Mandić predložen za predsjednika Skupštine

Lekić je poslanicima pročitao pravila za predlog kandidata za predsjednika Skupštine. Naglasio je da se on bira tajnim glasanjem.

Istakao je da je dostavljen predlog da Andrija Mandić bude predsjednik Skupštine.

Proceduralno se javio poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da 2,2 minuta po poslaniku za raspravu predstavljaju presedan. 

"Ta tema je zasluživala visoki karakter i pozornost poslanika. Mislim da je to nedopustivo, da nije u duhu dobre demokratske prakse, ali sam više iznenađen od gospodina Mandića koji je čovjek od političkog iskustva i koji je odabrao da pobjegne od rasprave vrlo svjestan da će čuti vrlo neprijatne stvari", kazao je Nikolić. 

Poslanik ZBCG Slaven Radunović kazao je da je potpuno jasno da je na snazi pokušaj opstrucije rada Parlamenta. 

Eraković: Postaviti zastavu Ukrajine u parlamentu

Poslanik DPS-a Jevto Eraković inicirao da se u parlamentu postavi zastava Ukrajine koja će tu stajati do kraja agresije Rusije na tu zemlju.

Poslanik ZBCG Milan Knežević je kazao da bi glasanje trebalo odgoditi do izbora predsjednika i dodao da bi onda trebalo postaviti sve zastave zaraćenih zemalja u svijetu.

„Očekivano od Vas gospodine Kneževiću. Ako se Crna Gora zalaže za evropski put, smatram da to ovako na simboličan način treba pokazati“, kazao je on.

„Gospodine Erakoviću imamo mi dovoljno naše šoge da se ne bavimo problemima čitavog svijeta. Što se nas tiče možete ovdje staviti sliku i Mila Đukanovića i Milana Roćena koji su nam trasirali put ka Rusiji, a iznad Putinovu, Šojguovu i Lavrovljevu, jer da nije bilo njih nikada ne bi mogli da dobijete privatnu državu koja je sada u krhotinama“, odgovorio je Knežević.

Nastavljena sjednica, konstatovani mandati novim poslanicima

Nakon pauze, nastavljena je sjednica Skupštine Crne Gore. Lekić je konstatovao da su mandati započeli Dejanu Đuroviću, Vasu Obradoviću i Bojani Pićan iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", Nikoli Zirojeviću (SD) iz koalicije "Zajedno", Fatmiru Đeki iz Albanske alijanse i Anđeli Vojinović iz Demokrata.

DIK izvršila popunu upražnjenih mjesta

Državna izborna komisija je na elektronskoj sjednici izvršila popunu upražnjenih poslaničkih mjesta, kazao je za Portal RTCG predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

„Završena je sjednica i popunjena su sva poslanička mjesta koja su bila upražnjena. Izvještaj je maloprije poslat Skupštini“, kazao je Mugoša.

Novi poslanici  koji će popuniti mjesta prethodnika, čije su ostavke konstatovane na početku sjednice, su: Dejan Đurović, Vaso Obradović i Bojana Pićan iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", Nikola Zirojević (SD) iz koalicije "Zajedno", Fatmir Đeka iz Albanske alijanse i Anđela Vojinović iz Demokrata.

Strujić Harbić: Ako ovako pjeva sloboda kako li, tek, kuka

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić žalila se na mreži X na dozvoljeno vrijeme za diskusiju u vezi sa izborom predsjednika Parlamenta. 

"Ako se po jutru dan poznaje Skupština će biti diktatura većine. Za diskusiju oko predsjednika Skupštine u 28. sazivu 81 poslanik imaće na raspolaganju 180 minuta ili 2,2 minuta po poslaniku. Ako ovako pjeva sloboda kako li, tek, kuka", napisala je ona. 

Nedovićeva na čelu Administrativnog odbora

Danas se bira Administrativni odbor i, prema saznanjima Portala RTCG, predsjednica će biti nezavisna poslanica Jelena Nedović.

Konstatovane ostavke Katića, Kovačevića, Đukanovića, Delića...

Konstatovane su ostavke na poslanička mjesta koje su dostavili Tihomir Dragaš, Stevan Katić, Nihad Canović, Marko Kovačević, Milutin Đukanović,Vesko Delić i Genci Nimanbegu.

"Takođe vas obavještavam da je prof.dr Nikola Milović podnio ostavku na mjesto člana savjeta Centralne banke Crne Gore zbog nespojivosti sa funkcijom poslanika, tako da konstatujem ostavku sa mjesta člana Savjeta", kazao je Lekić. 

Nakon toga dao je pauzu kako bi Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni poslaničkih mjesta.

 

Пратите нас на

Коментари57

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније