Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M./М.В.

25. 08. 2023. 15:00 >> 18:46

PO PRIJAVI BIVŠEG DIREKTORA UPRAVE ZA ŽELjEZNICU

Radinović: SDT otvorio izviđaj protiv ministra Ibrahimovića

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) otvorilo je izviđaj protiv predsjednika Bošnjačke stranke (BS) i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, zbog sumnje da je nezakonito postavio v.d. direktora Uprave za željeznice Jašara Ćatovića, odnosno učestvovao u falsifikovanju dokumenta o Ćatovićevom radnom stažu. Tim povodom, izjavu istražnim organima dao je podnosilac prijave protiv ministra, nekadašnji v.d. direktora Uprave za željeznice, Želimir Radinović. O ovom slučaju nije bilo moguće dobiti više informacija iz tužilaštva. Nijesu se zvanično oglasili ni iz Bošnjačke stranke.

Naime, bivši v.d. direktora Uprave za željeznice, Želimir Radinović koji je u januaru ove godine podnio prijavu prijavu protiv rukovodstva Uprave za ljudske resurse i Ministarstva za kapitalne investicije (MKI) zbog nezakonitosti tokom konkursa za direktora Uprave za željeznice, dostavio je tužilaštvu dopunu prijave. Uz to je dostavio, kako kaže, relevantne dokaze koje je prikupio putem zakona o slobodnom pristupu informacijama od MKI, Uprave za željeznice ali i Uprave za ljudske resurse.

“Ibrahimović je nezakonito postavio v.d. direktora Uprave za željeznice, odnosno falsifikovao dokumenta o radnom stažu Jašara Ćatovića. Naime 23 juna.2022 godine imenovani je imao četiri godine i tri mjeseca radnog staža. Putem instituta slobodnog pristupa informacijama 30. maja 2023. godine dobio sam potvrdu od Uprave za željeznice da je imenovani na dan 30. maja imao pet godine i četiri mjeseca radnog staža”, tvrdi Radinović u saopštenju dostavjenom Portalu RTCG.

Tvrdi da Ćatović nije mogao biti ni predložen za direktora, jer u sistematizaciji se decidno kaže VII stepen diplomirani inženjer saobraćaja, mašinstva,elektrotehnike i građevine.

“Imenovani je završio Građevinski fakultet, ali je stekao zvanje na odsjeku za građevinski menadžment i to inženjer građevinarstva a potom i master na istom modulu”, kazao je Radinović.

Tvrdi i da je Ibrahimović prekršio zakon u djelu odredbe gdje se kaže imenovanje se vrši najdalje šest mjeseci do izlaska konkursa za to radno mjesto.“Ibrahimović nastavlja sa kršenjem zakona, malo mu je bilo da Ćatovića postavi na šest mjeseci nego mu produžava mandate na još šest uz obrazloženje: “S obzirom da se nijesu stekli uslovi za sprovođenje javnog konkursa za radno mjesto direktora/ca Uprave za željeznice, a u cilju nesmetanog funkcionisanja uprava, cijeneći stručnost, profesionalnost i dosadašnje radno iskustvo.., do imenovanja direktora u skladu sa zakonom a najduže do šest mjeseci”, kaže Radinović.

Da sve bude smiješno, kaže Radinović, ovo je prošlo kadrovsku komisiju kojom predsjedava Filip Adžić a sve je potpisao Dritan Abazović.

“Kvadrat ministar je navikao na falsifikate i neistine, jer je konkurs za izbor direktora Uprave za željeznice objavljen od ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića 16.marta 2022 godine. Može se zaključiti da kvadrat ministar ne ferma mnogo zakon jer ne bi “zakučio” stan kako ga dobio, nego mu falsifikovanje isprava dobra strana”, kaže Radinović.Tvrdi da je Ibrahimović navikao tako “jer da nije postavio bi i pomoćnika direktora iste te Uprave gdje je sve završeno”.

“Ali sekretar MKI Mersada Bošnjak to drži u fioci, iako je Milorad Nikić, dipl.ing.saobr. dobio slučaj na Upravnom sudu i uputio 25.maja 2023. godine urgenciju ministru Ibrahimoviću da postupi po presudi suda ali to njega ne zanima", navodi Radinović.On podsjeća da je 27. januara 2023 godine podnio prijavu odnosno informacije SDT-u.

“I tek onda kada je to bilo objavljeno u sredstvima informisanja, kvadrat ministar otvara konkurs i na inicijativu Uprave za ljudske resurse. Samo ne znam zašto je Uprava za ljudske resurse ćutala skoro godinu dana od raspisivanja konkursa”, kazao je Radinović i naglasio da će Uprava za ljudske resurse o ovome morati da informiše SDT.

Podsjeća da je na konkursu pored njega učestvovao je i Denis Lukač.

“Kako za sebe kaže - diplomirani inžinjer saobraćaja. Ja nijesam znao da Fakultet za menadžment u saobraćaju iz Berana može biti Saobraćajni fakultet sa zvanjem dipl.ing. Kao i u pređašnjim slučajevima, dobio sam putem instituta slobodnih informacija sve informacije o ovom fakultetu. Naime, kandidat Denis Lukač na moje pitanje kada je završio fakultet rekao je 2013. godine. Ništa ne bi bilo strašno da je tek te godine tačnije 19. aprila 2013. godine Naučno nastavno vijeće donijelo odluku da smjer Menadžment u saobraćaju i komunikacijama mjenja naziv u 'Saobraćaj, komunikacije i Logistika”, kazao nam je Radinović.

Međutim, kako kaže, u tački tri tog dokumenta se kaže da promjene u tački jedan i dva (gdje se mjenja naziv menadžment u saobraćaj) povlače izmjenu studijskog programa osnovnih akademskih studija 'Saobraćaj, Komunikacije i Logistika' u strukturi i sadržini o čemu će ovaj organ odlučiti posebnom odlukom u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

“Postavlja se pitanje kako je kandidat mogao dobiti zvanje dipl.ing. saobraćaja a prethodno je završio menadžment, na osnovu kog programa. Mislim da je jednostavno samo zamijenio diplomu od menadžera do dipl.ing. jer je nemoguće za dva tri mjeseca završiti novi program koji još nije ni objavljen, ali mi živimo u zemlji čuda, sve je moguće”, kaže Radinović.

Tvrdi da je Ibrahimović tri puta prekršio zakon.

“Kvadrat ministar je po mom mišljenju tri puta prekršio zakon i sada je i dalje ministar. Važi i kao predsjednik BS i konstituent nove vlade. Zar je moguće da će mandatar ovakvog ministra i političara postaviti na neko mjesto u vladi", pita se Radinović.

Podsjeća da je ranije mandatar za sastav Vlade Milojko Spajić rekao da neće moći biti ministri oni protiv kojih se vodi krivični postupak.

“Da li će ipak dozvoliti kvadrat ministru da kadrira sa kupljenim diplomama. Divlje diplome stvaraju divlju državu”, zaključio je Radinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније