Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina/M.L.B. ]

29. 06. 2023. 23:00 >> 22:59

SEKULIĆ I VUJOVIĆ

Geopolitička situacija povoljna za Crnu Goru na putu ka EU

Aktuelna geopolitička situacija, u kontekstu proširenja Evropske unije (EU), povoljan je momenat za Crnu Goru, ocijenili su funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić i Demokrata Tamara Vujović.

Sekulić je agenciji MINA rekao da vjeruje da na početku pregovora, koji su otpočeli na današnji dan prije 11 godina, ni građani ni donosioci odluka nijesu mislili da će proces tako dugo trajati.

“To je bilo vrijeme velikog entuzijazma kada je proces EU integracija u pitanju”, kazao je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje šta je najviše zakočilo put Crne Gore ka EU, Sekulić smatra da je to nedostatak političke volje u samoj Uniji.

“Nažalost, u prethodne tri godine kada je zbog političkih događaja u Evropi, prije svega agresije Rusije na Ukrajinu, ta politička volja postojala, imali smo dvije vlade kojima evropske integracije, a rekao bih ni evropska pravila političkog ponašanja, nijesu bile prioritet”, dodao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, potpuna stagnacija procesa uz nedostatak političke volje udaljile su Crne Gore od EU, bez obzira što građani u ubjedljivoj većini žele ubrzanje tog procesa”, kazao je Sekulić.

Sekulić je, govoreći o poljima gdje je najviše urađeno, kazao da je to oblast vladavine prava.

“Vladavina prava je očito oblast u kojoj je po mišljenju Brisela trebalo uraditi više bez obzira na očigledan napredak. Napredovali smo u svim drugim oblastima od poljoprivrede i zaštite hrane do energetike i zaštite intelektualne svojine”, kazao je Sekulić.

On je ocijenio da nove geopolitičke okolnosti pogoduju ubrzanju procesa.

“Nažalost dvije prethodne vlade to nijesu prepoznale i nijesu iskorostile tu šansu. Nadamo se da će sljedeća vlada ipak uvrstiti proces EU integracija u svoje prioritete”, rekao je Sekulić.

On je kazao da nova vlada, bez obzira na njen budući sastav, mora biti posvećena EU procesu.

“To je uostalom i jasna poruka koju su političarima većinski uputili građani na proteklim parlamentarnim izborima”, naveo je Sekulić.

Vujović je kazala agenciji MINA da su sve sadašnje članice brže završile put ka učlanjenjenju, što je, kako je dodala, djeluje dodatno obeshrabrujuće.

“Najviše je kočenju procesa doprinijela vlast DPS a, koja je radila na tehničkim procedurama, ali ne i na stvarnoj primjeni procedura”, ocijenila je Vujović.

Ona je rekla da je najmanje suštinski došlo do promjena u upravo najvazžnijim oblastima po novoj metodologiji, onim ključnim - poglavljima 23 i 24.

Vujović je saglasna sa ocjenom da je geopolitički momenat, u kontekstu proširenja, veoma povoljan za Crnu Goru.

Ona je podsjetila da je EU prošle godine, želeći da ponudi svoje krilo kao zaštitu svijeta koji teži globalnom miru i prosperitetu, ponudila članstvo Ukrajini, Moldaviji i Bosni i Hercegovini.

Vujović je kazala da su to države koje su upitne po pitanju stvarne spremnosti za kandidaturu, a kamoli članstvo.

“To je urađeno da se pošalje jasna poruka. Da ne bi proširenje ostalo samo deklarativno, i EU je potreban jedan dobar realan primjer, a to upravo može biti Crna Gora”, smatra Vujović.

Ona je kazala da nova vlada, sastavljena brzo, i stabilno, koja je spremna da sprovede potrebne reforme i da stavi proces pridruživanja visoko na svojoj agendi, mogla bi i trebalo da u narednom trogodišnjem periodu pokaže da je moguće ubrzanje pregovora.

Vujović je kazala da i vlast i opozicija treba da pokažu konstruktivnost u tom naporu.

“Jer time se pokazuje ko je za uskostranačke i političke igre, a ko za dobrobit svih građana. Na to nas obavezuje i činjenica da proces pridruživanja EU ima veliku spoljnu, ali i veliku podršku građana Crne Gore”, zaključila je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније