Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј. [ TVCG ]

14. 05. 2023. 15:49 >> 16:16
3

20. MAJA

Eskobar, Pič, Ropke, Komšić na inauguraciji Milatovića

Specijalni izaslanici SAD-a i Velike Britanije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i Stjuart Pič potvrdili su dolazak na inauguraciju novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, prenosi Televizija Crne Gore (TVCG). Kako saznaje TVCG dolazak su potvrdili i Željko Komšić, član predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) ali i predsjednik evropskog ekonomskog savjeta Oliver Ropke.

Milatović će 20. maja u Skupštini položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore, nakon čega će prirediti koktel u Vili Gorica.

Na prijem su, prema nezvaničnim informacijama, pozvani predsjednici država iz regiona, kao i predstavnici diplomatskog kora, politički, društveni, privredni i kulturni izaslanici.

Kao što je i tokom predizborne kampanje govorio, Milatović je obećao da će graditi dobrosusjedske odnose sa čelnicima svih zemalja zapadnog Balkana. U tom duhu pozivnica za inauguracioni koktel upućena je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskom…

Podsjetimo, Aleksandar Vučić poslednji put boravio je u Crnoj Gori prisustujući sahrani mitropolita Amfilohija 30. oktobra 2020. godine.

Vučić, otkad je izabran za predsjednika Srbije nikada nije došao na zvaničan poziv Podgorice, i ranije je sam izjavio da jedino u zvaničnu posjetu nije došao u Crnu Goru. U junu prošle godine, Vučić je u izjavi za Adria TV potvrdno odgovorio da će uskoro posjetiti Crnu Goru.

"Svakako ću doći u Crnu Goru, da li zvanično ili privatno – to je druga stvar“, kazao je tada Vučić, koji je prvi put za predsjednika Srbije izabran u aprilu 2017.godine.

S druge strane, Milatović je najavio da će tokom mandata raditi na građenju i jačanju odnosa između država regiona.

Milatović je u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila 2023. godine izabran za predsjednika Crne Gore kao prvi kandidat koji u poslednjih 30 godina ne dolazi iz redova Demokratske partije socijalista, tačnije od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније