Политика

[ М.В. ]

11. 04. 2023. 18:37   >>  10:05 2

ОДБОР О УЛАСКУ БЕЛИВУКА

Радоњић: Лепа Меденица тражила да пустим полицајце; Боричић: Тражила је да одузмем предмет Радоњићу

Скупштински Одбор за политички систем, правосуђе и управу обавља контролно саслушање представника Владе и тужилаштава, поводом укидања забране уласка у Црну Гору оптуженим београдским криминалцима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу. Сједници предсједава челник одбора Момо Копривица. Беливук и Миљковић су дошли у Црну Гору почетком 2021. године. Беливук и Миљковић се у Србији терете за најтежа кривична дјела, а против њих је оптужница подигнута и у Црној Гори. Терете се и за везе са Кавачким кланом.

На сједницу су дошли премијер Дритан Абазовић и министар унутрашњих послова Филип Аџић, те челник црногорске полиције Никола Терзић, главни специјални тужилац (ГСТ) Владимир Нововић, као и поступајући тужиоци у том предмету Вукас Радоњић и Сања Јовићевић, а и тадашњи и садашњи руководиоци Основног државног тужилаштва Никола Боричић и Душко Милановић.

У фокусу расправе на одбору је хапшење двојице полицајаца по налогу подгоричког тужилаштва у октобру 2021. године, због скидања забране уласка Беливуку и Миљковићу. Забрана уласка у Црну Гору је скинута крајем 2020. године, а Беливук и Миљковић су боравили у Црној Гори десет дана током јануара 2021. Кривичном пријавом је обухваћено више полицијских функционера и службеника. 

Посланик ДФ-а Милун Зоговић рекао је да су грађани током саслушања на одбору могли да чују неке нове информације. 

"Данас се јасно види с каквом смо се криминалном хоботницом у Црној Гори борили све ове године, и како је мафиократија пустила пипке. Држава мора да омогући подршку полицији и тужилаштву како би могли адекватно да одговоре на све изазове. Доношење тужилачких закона било је епохално. Сјетимо се како је Миливоје Катнић спроводио истрагу у телевизијским емисијама. А овдје имао све доказе а имамо и добру вољу. На крају, ако ништа не буде, бојим се да се не постави питање је ли стога Беливук уопште и долазио у Црну Гору", рекао је Зоговић.

Тужитељка Сања Јовићевић рекла је да рјешење о одбачају кривичне пријаве због уласка Беливука и Миљковића није свето писмо. 

"Тужилаштво ће реаговати ако има неких нових доказа и чињеница", казала је Јовићевић. 

Милачић: Тражим хапшење Лазовића па макар се и моја дјеца играла у соби

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић рекао је да је већ пријављивао Зорана Лазовића тужиоцу, те да је та пријава одбачена. Зато је, каже, поднио нову пријаву. 

"На врху пирамиде мафије је био Мило Ђукановић. Тражим да се стога Зоран Лазовић, интимус Мила Ђукановића, одмах ухапси, па макар се и моја дјеца играла у соби. Лазовић не би све ово могао да ради да није било Ђукановића. Миливоје Катнић је требало да нас штити од Беливука и других, а он са својим интимусом Лазовићем, умјесто тога, пропушта криминалце", казао је Милачић. 

Тужитељка Сања Јовићевић казала је да су осим Зорана Лазовића саслушани и Милорад Жижић и Милован Павићевић, те Славка Иванишевић, Александар Бошковић и Саша Ђуровић, а у својству грађанина и Енис Баковић. Она је уз то изјавила и да није било разлога да се саслуша ранији директор полиције Веселин Вељовић. 

"Што се тиче коментара премијера Абазовића, мислим да нијесу озбиљни и примјерени, а мислим и да се ради, можда ће звучати грубо, о непознавању права. Ја сам у рјешењу о одбачају пријаве навела да није повријеђен ниједан материјални пропис", казала је Јовићевић. 

Абазовић је рекао да овдје "или нико није крив, а ако није нико крив, онда се не окупљајте и оставите се приче о Беливуку и Миљковићу". 

"Онда нека дођу тих 1.000 људи којима је забрањен улазак и нека уђу слободно. Ако није крив Зоран Лазовић, онда ко је? Нека тужитељка каже ко је. Одговор ви немате. Не, него ви сте звали Баковића, а Лазовић је сигурно ушао кроз димњак, предмет сте ставили у фиоку, и пуј пике не важи. Па сви којима је забрана на снази, изволите у Црну Гору. Попови, пјевачи, Руси, Украјинци, Пољаци, долазите, јер је став СДТ-а да нико није крив, никакве одговорности нема. Хвала г-ђо Јовићевић што сте појаснили како се ради", рекао је Абазовић.

Посланица СНП-а Милосава Пауновића казала је да истражни органи треба да ставе тачку на овај случај и процесуирају одговорне. 

"Не мислим да је тужиоцу Боричићу 'пукла погибија' али мислим да свакако разлога за бригу имају они функционери који су злоупотребљавали положај и овлашћења", поручила је Пауновић. 

"Изјава од Лазовића узета двапут"

Копривица је рекао да је јасно да је на одређене истражитеље постојао притисак и непримјерен и да је у том смислу веома важно да се чује ли тужилаштво узимало обавјештења од Зорана Лазовића и Енеса Баковића. 

Тужитељка Сања Јовићевић је рекла да су узете изјаве од више функционера и службеника, те да је од Зорана Лазовића изјава узета двапут. 

"Обзиром да је главни специјални тужилац већ рекао да је предмет формиран и да је поступак у току, не могу говорити о детаљима", казала је Јовићевић. 

Јовићевић je рекла и да су прикупљени одређени подаци, као и да је одлука о одбачају кривичне пријаве донијета на јасним основама. 

"Ја се не водим политичким или било каквим другим интересима и перцепцијама. Одлуку сам детаљно образложила, и иза свега стојим јер познато је да 20 година радим у тужилаштву а све одлуке треба да буду предмет провјере. Не стоје наводи да покушавам да обманем јавност", рекла је Јовићевић. 

По оцјени Срђана Павићевића из Цивиса, државни органи морају бити јасни о овом случају. 

"Двије године не можете да нам објасните је ли Марко звао Јанка, је ли Јанко онда звао Петра, је ли обрисано име из компјутера и је ли неко прешао границу. Не вријеђајте интелигенцију нас и овог народа", казао је Павићевић, обраћајући се тужитељки Јовићевић. 

Абазовић је рекао да је криминал значајно узео маха у Црној Гори. 

"Нарочито бих истакао закон о државном тужилаштву, то је једна од највећих тековина 30. августа. Судство остаје проблем, и надам се да ће нови сазив парламента урадити нешто по том питању", рекао је Абазовић.  

Он је рекао да све у вези наводног "државног удара" са ове дистанце представља циркус. 

"Нека доносе одлуке, нека не замајавају људе, посебно да то неко онда не би злоупотребљавао у политичке сврхе. То питање је важно за државу. Нека се нико не скрива иза реда, јер је то приоритет", поручио је Абазовић. 

Он је нагласио да је ГСТ Владимир Нововић преузео функцију коју би мало ко преузео у Црној Гори. 

"Управа полиције је дужна да штити све који желе да часно и поштено раде, дјеца храбрих и поштених људи треба да се играју слободно у парковима, а не у соби", рекао је Абазовић.

Нововић: Радујем се да се дјеца слободно играју у парковима, али моја се играју у соби

Нововић је рекао да се морају ојачати капацитети СДТ-а, те да је обзиром на надлежности овог тужилаштва, сада премало могућности за ефикасан рад. 

"Био сам јуче у старој згради Владе, обишли смо све просторије, тражили смо основне услове за рад, уз нека мала улагања, мислим да ћемо бити задовољни. Потребно је попунити Специјално полицијско одјељење, сада нема довољно службеника, чак, врло их је мало", подвукао је Нововић. 

Он је рекао и да једва чека да се изабере врховни државни тужилац у парламенту. 

"И ја се радујем да се наша дјеца слободно играју у парковима, али моја дјеца се играју сада у соби", рекао је Нововић. 

Како је рекао посланик ДФ-ДНП Предраг Булатовић, сада се види значај одређених кадровских промјена у тужилаштву. 

"Реформе, међутим, нема без цјеловите кадровске промјене", рекао је Булатовић. 

Он је нагласио и да се не радује што је још 2006. године рекао да је референдум те године заправо референдум за приватну државу Мила Ђукановића. 

"А видимо шта је вријеме показало. Потребна нам је демонтажа организоване криминалне хоботнице", казао је Булатовић. 

Он је нагласио да су Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и ДФ, прогоњени, и да нема пута за Црну Гору напријед док се то не разријеши. 

Посланик ДФ-ПзП Бранко Радуловић рекао је да и ова прича данас на одбору потврђује да је у Црној Гори потребно увести ванредно стање. 

"Премијеру, другачијег рјешења нема да се дође до ефикасне борбе против криминала. Ко није спреман да брани државу од организованог криминала, нека иде кући", рекао је Радуловић. 

Премијер: Видите како штите нарко-картеле

Абазовић је рекао да је захвалан тужиоцима на свему што су рекли данас на одбору. 

"Нека се види са чиме се тужиоци суочавају, и какве све опструкције постоје. Тужилац Боричић је због тога што није дозволио да се ради незаконито, смијењен. Звали су тужиоца Радоњића у један и по послије поноћи јер су саслушали полицијске службенике. Видите како штите нарко-картеле. Ко ово не разумије, злонамјеран је. Нека онда не иду затвор, нека нас малтретирају", казао је премијер. 

Казао је да су Миљковић и Беливук дошли јер је осумњичени шеф кавачког клана добио дијете па да славе. 

"На весељу је и син Зорана Лазовића, Петар. Ту су и полицајци из Сектора за организовани криминал који обезбјеђују догађај. Ако то не третира СДТ, супер, нека, али нека народ Црне Горе то види. Још има документ гдје су их наводно полицајци контролисали. Типично фолирање. Тобож нешто контролишу, то је фолирање. Хвала Богу на Скај преписци, што је имамо. Ми тражимо убице Душка Јовановића, Више тужилаштво ништа не предузима", рекао је Абазовић. 

Он је рекао "замислите тај Сектор за организовани криминал када дозвољава да криминалци долазе на славље код човјека који се терети да је злогласни криминалац, вођа картела и шверцер кокаина". 

"Дошли су код човјека који је можда један од најзлогласнијих криминалаца које је ова земља икада имала. То што у овој земљи још нема храбрости да се обрачунамо да Зораном Лазовићем и његовом екипом, али полако. Ето активности и посланика, рука правде добија замах", рекао је Абазовић. 

Он је рекао да је Баковић казао у  изјави истражитељима да му је Зоран Лазовић телефонским путем тражио да се скине забрана уласка. 

"Ако је од Лазовића то тражио Вељовић, онда то он треба да каже", рекао је Абазовић. 

Копривица је претходно питао Абазовића да ли зна зашто су Беливук и Миљковић дошли у Црну Гору, ако се зна да се терете да су неколико мјесеци прије тог доласка баш у Црној Гори починили тешка убиства, и јесу ли били у контакту са неким службеним лицима. 

Боричић: Незаконито сам смијењен

Тужилац Никола Боричић казао је да му "је због овог предмета пукла погибија". 

"И ја сам добио позив од руководитељке Вишег тужилаштва (Лепа Меденица), да утичем на колегу Радоњића да пусти полицајце. Рекао сам јој да колега Радоњић све ради како треба, и онда смо тако завршили причу. Послије два минута опет ме звала, и тражила да одузмем предмет Радоњићу. Казао сам да за то постоје процедуре. Послије пар минута, опет њен позив, и захтјев да зовем тада ГСТ Миливоја Катнића. Рекао сам да нема потребе, и ту смо завршили. Када је видјела да ту нема шта више, онда је звала колегу Радоњића, који ме је о томе информисао", рекао је Боричић.

Он је рекао да је крајем 2021. године највише због овог предмета, али и других, незаконито смијењен са мјеста челника подгоричког тужилаштва.   

Боричић је рекао да је тада речено у ходнику "Дражену си забио нож у леђа". 

"Позивани су основни тужиоци да промијене одлуку за кога да гласају, јер је већина стала уз мене. Иза свега стоје Лепа Медница и Дражен Бурић. Ако буде да сам макар једном тужиоцу говорио о гласању, одмах подносим оставку. Они су сазвали сједицу и смијенили ме, а поставили јединог тужиоца који је хтио да се тога прихвати", рекао је Боричић. 

Радоњић: Добио сам позив у поноћ да ослободим полицајце

Тужилац Вукас Радоњић каже да је (сада ухапшени) ранији државни секретар МУП-а Раде Милошевић поднио у септембру 2021. предао подгоричком тужилаштву пријаву против једне службенице за коју је тврдио да је са свог компјутера скинула забрану уласка. 

"Оцјеном обавјештења и доказа, изградио сам мишљење да су одређени полицијски службеници извршили кривична дјела, и мој план је био да та лица саслушам као осумњичене и зависно од њихових изјава оцијеним даље је ли то надлежност другог тужилаштва", рекао је Радоњић. 

Он је рекао да је донио рјешење о хапшењу двојице службеника, и тражио да га информишу када тај налог спроведу. 

"Потом ме је звала колегиница, руководитељка Вишег државног тужилаштва у Подгорици, око поноћи, рекла ми је да поступам незаконито, да треба да пустим полицајце који су ухапшени. То сам одбио. Звао је тадашњи вршилац дужности врховног тужиоца, истим поводом, али је он тражио да списе предмета доставим СДТ-у да наставе поступање, јер је, казао је, тамо већ формиран предмет о том догађају", нагласио је Радоњић.

Он је рекао да је предмет послао СДТ-у и да касније није имао никакве нове информације. 

"Када сам пребачен у СДТ, сазнао сам да је одбачена пријава али да је предмет опет отворен, и није мени додијељен", рекао је Радоњић. 

На питање Копривице, он је поновио да га је звала руководитељка Вишег тужилаштва у Подгорици, те да је тражила од њега да пусти ухапшене полицајце. 

"Након ње ме је звао вршилац дужности врховног тужиоца (Дражен Бурић.прим.ат)", казао је Радоњић, уз напомену да је сачинио службену забиљешку о свему. 

Абазовић је казао да се некоме очито дебело журило, и да с позивима нијесу могли да челају јутро него су реаговали у поноћ.

Копривица је рекао да је на челу Вишег државног тужилаштва тада била Лепа Меденица, као и сада, те да је очито вршила притисак на друге тужиоце и да се умијешала у случај. 

"Ово је шокантно сазнање", казао је Копривица. 

Он је рекао да ће Одбор за правосуђе тражити да од подгоричког тужилаштва да им се достави службена забиљешка коју је сачинио Радоњић.

"То је важно свједочанство о институционалним непочинствима", рекао је Копривица. 

Јовићевић донијела рјешење о одбацивању кривичне пријаве

Тужитељка Сања Јовићевић рекла је да је кривична пријава о овом догађају предата у септембру 2021. године а подгоричко тужилаштво тражило је мишљење СДТ-а у октобру те године. 

"Списи су обједињени са пријавом посланика против Зорана Лазовића. Прикупљена је документација, узете изјаве, достављен је дио списа предмета већ фомираном у СДТ-у. Донијела сам рјешење о одбачају пријаве, уз образложење да нема основа за сумњу да су пријављена лица извршила кривично дјело", рекла је Јовићевић. 

Притужбу на то рјешење о одбацивању пријаве, које је ранији државни секретар МУП-а предао врховном тужилаштву, то тужилаштво је одбацило, рекла је Јовићевић. 

Нововић: Предмет је поново формиран

Главни специјални тужилац Владимир Нововић каже да у вријеме када је формиран предмет о уласку Беливука и Миљковића, и када су донијете одлуке, он није био главни тужилац. 

"У међуврмену, формиран је нови предмет који има своју пословну ознаку", рекао је Нововић. 

Како је рекао Никола Терзић, у вријеме када се десио овај случај није био директор полиције па неће коментарисати неке чињенице. 

"Али када је у питању скидање забране, то је питање сектора безбједности који је био понекад злоупотребљаван. Данас имамо забрану уласка за око 1.000 људи, а сложићете се да можда није јасно који су крутеријуми коришћени да се дође до тих спискова. Ми ћемо се тиме бавити", рекао је Терзић. 

Управа полиције ће провјерити како су изрицане мјере забране уласка 

Он каже да није било правилника за ту област, па су службеници могли сами да уносе имена на листу за забране, из себи знаних разлога. 

"Уредићемо да директор полиције свако рјешење (о забрани) мора да потпише, као и да се оно повремено преиспитује", рекао је Терзић. 

Министар Аџић је рекао да су рупе у закону постојале да би се избјегла одговорност. 

"Врло је јасно да су службеници који су директно могли да скину забрану добили наређења од надређених да скину забрану уласка за ова два лица која су у Црној Гори чинила најмонструознија дјела, за која не знам јесу ли запамћена у нашој држави", рекао је Аџић. 

Он је рекао да је Енес Баковић добио налог од Зорана Лазовића да "за потребе његов сектора" укине забрану за Миљковића и Беливука, позивајући се на изјаву Баковића истражитељима. 

"Вјерујем да ћемо брзо имати и Правилник о забрани уласка дефинисан, да се овакве ситуације никада више не понове", подвукао је Аџић. 

Како је рекао, када је у питању пракса блиске повезаности институција и криминала, дјеловањем међународних партнера и промијењеног СДТ-а, дошло се до напретка. 

"Стало се на крај томе да криминалци врше најмонструознија дјела а Управа полиције на то ћути", казао је Аџић. 

Абазовић: Мислим да је случај једноставан

Абазовић је казао да је овај случај изазвао велику пажњу јавности, посебно у контексту укупне борбе против организованог криминала и нарко-картела у Црној Гори. 

"Нијесам тужилац, али мислим да је случај једноставан. Укидање забране могло је да дође само од Управе полиције, једног човјека. На челу Сектора за борбу против организованог криминала, тада је био Зоран Лазовић. Изнад њега је био Веселин Вељовић. Ако је Вељовић тражио од њега да то скине, онда Лазовић треба да то каже. Испод њега је био Енес Баковић. Ту су и два лица чији је идентитет познат која су забрану укинула након забране шефова", рекао је премијер. 

Абазовић каже да Специјално тужилаштво није ни саслушало Лазовића. 

"А добро је познато ко су Миљковић и Беливук, видјели смо оптужбе против њих", рекао је Абазовић. 

Копривица је рекао да је тема сједнице како је омогућено двојици "монструозних криминалаца" да уђу у Црну Гору. 

"Без владавине права нема просперитета", рекао је Копривица. 

Предлагано и саслушање Катнића и Лазовића

Посланици су на сједници која је одржана 31. марта предлагали да се саслушају и бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић и бивши помоћник директора Управе полиције Зоран Лазовић, али је предсједник Одбора Момо Копривица објаснио да они више нијесу јавни функционери.

Раније је речено да је одлуку да се укине забрана уласка српским држављанима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу у Црну Гору донио колегијум Министарства унутрашњих послова. Но, многи сматрају да је при доношењу те одлуке почињена озбиљна злоупотреба. 

Беливук и Миљковић 17. јануара 2021. године регуларно су ушли у Црну Гору, по ријечима ранијег руководства СДТ-а.

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије