Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nena Drašković, Radio CG ]

09. 04. 2023. 13:43 >> 06:57
11

MILOVIĆ

"Abazovićev predlog veliko nepoznavanje prava"

Predlog premijera Dritana Abazovića da se stavi van snage ukaz aktuelnog predsjednika države o raspuštanju Skupštine i raspisivanju izbora veliko je nepoznavanje prava i ustavno pravnog sistema Crne Gore, saopštio je za Radio Crne Gore funkcioner Evrope sad, pravnik Andrej Milović.

Milović pojašnjava da nije potrebno biti pravnik pa znati da je ukaz predsjednika države o raspuštanju Skupštine akt koji je već donešen, koji ima pravnu snagu, svoje pravno djelovanje, izašao je u Službenom listu i Ustavni sud ga nije poništio, niti ga je proglasio neustavnim.

"Tako da novoizabrani predsjednik vrlo teško može povući ukaz iz razloga što je on već proizveo pravno dejstvo, a sa druge strane nije utvrđeno da se njime krši neka ustavna odredba", ističe Milović.

Milović vjeruje da će izbori biti održani 11. juna. To što Skupština zasjeda, je kako ocijenjuje, u zoni protivustavnosti.

"Sve odluke koje donosi Parlament nakon raspuštanja su sporne sa ustavno- pravnog aspekta i sve te odluke se prema Milovićevom mišljenju mogu pobijati pred Ustavnim sudom jer ih je donio raspušteni Parlament”, kazao je on.

Milović apeluje na poslanike da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka do izbora novog saziva Parlamenta.

Predstavnici vlasti i opozicije različito gledaju na  opciju pomjeranja datuma izbora.

Lider SNP-a i ministar u Vladi Vladimir Joković kaže da jesu za dogovor oko novog datuma izbora , ali i da bi ih trebalo održati najkasnije u septembru

"Da li je najbolji trenutak da se izboti održe u junu ,te da se Vlada i čitava struktura i državna administracija mijenjaju tokom ljeta, odnosno turističke sezone kad su najjače ekonomske aktivnosti ,i kad se najviše puni budžet i sprovode određeni planovi i investicije, nijesam siguran, ali produžavati dalje od septembra, bilo bi neodgovorno i neozbiljno”, kaže Joković

Neozbiljnim u opoziciji smatraju predlog Abazovića o određivanju novog datuma izbora. Bojan Zeković iz SDP-a ističe da je riječ o političkoj i pravnoj gluposti koja i ne zavređuje komentar.

"Tužan politički kraj osobe kojoj se pružila prilika da povede Crnu Goru u EU a ona je izabrala da služi tuđim interesima. I sada, odbačen od svih partnera srlja iz gluposti u glupost u svom besmislenom bijegu od izbora, počev od nauma da rekonstruiše palu Vladu, zatim ideje da popisom može odložiti izbore, do poslednjeg predloga da nakon isteka roka za predaju lista novi predjednik mijenja ukaz “, zaključuje Zeković

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније