Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

05. 04. 2023. 20:45 >> 20:55
3

POPOVIĆ U "STAVU"

"Đukanovićeva ostavka očekivana, slijedi nam dug oporavak"

Ostavka predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na tu poziciju je očekivana i predstavlja istorijski događaj, kazao je u emisiji "Stav" na TVCG profesor Pravnog fakulteta Milan Popović. Istakao je da to po automatizmu ne znači da počinje nova i pozitivna demokratska era već naprotiv da nam slijedi težak i dugi oporavak.

"Ostavka predsjednika DPS-a Mila Đukanovića na tu funkciju je očekivana. Ima logike zbog svih okolnosti ovih dana, i bolje je ikad nego nikad. To jeste istorijski značajan događaj, čak i čisto deskriptivno da tako kažem poslije 30 godina jedan vođa odlazi sa vlasti", kazao je Popović. 

Istakao je da to ne znači da po automatizmu počinje nova i pozitivna demokratska era, već kako je kazao naprotiv, u najoptimističnijoj varijanti slijedi težak i dugi oporavak.

"Ja sam uvijek bio realista i skeptik, mnogi smatraju čak i pretjeran, ali s obzirom na moj skepticizam očekivanja iz 30. avgusta nisu ispunjeni. Ne slažem se sa analitičarima da je 30. avgusta izvršena smjena vlasti. Ona jeste formalno u institucijama vlasti, ali ono što do danas imamo nije smjena vlasti nego jedna vrsta produženog, teškog i po malo više opasnog dvovlašća sa elementima bezvlašća", kazao je Popović. 

Istakao je da postoji mafiokratija koja po širini u dubini vlada Crnom Gorom,te da, kako kaže Popović ona i dalje upravlja Crnom Gorom.

"Sociološki, mislim na one koji vladaju ekonomijom i društvom Crne Gore. Imamo vlast koja je pokazala mnogo više slabosti nego što je narod od njih očekivao. Odlazeći predsjednik Milo Đukanović i njegov vrh i dalje upravljaju ovim bazičnim osnovnim društvenim procesima", kazao je Popović. 

Istakao je da govori o institucionalno rasulu.

"Nemam utisak da pobjednici novih vlasti imaju svijest o širini i dubini problema mafiokratije zato insistiram na tim problemima", kazao je Popović. 

Istakao je da nije moguće da se 2. april 2023. ne poveže direktno sa 30. avgustom 2020. godine.

"Nije moguće da se 2. april 2023. ne poveže direktno sa 30. avgustom 2020. Ako je protekle dvije i po godine donijelo prilično razočaranja kod ne malo broja podržavalaca alternative, onda bi 2. april trebao da bude nova šansa za bolje rezultate i popravke loših ocjena i prethodnog perioda i da se ide ozbiljnije dalje", kazao je Popović. 

Istakao je da je 2. april donio niz boljih pozitivnih elemenata.

"Ono što je donio 2. april to je niz boljih pozitivnih elemenata koji sami za sebe nisu preveliki ali koji govore o tome da postoje izvjesno sazrijevanje svijesti. U poslednjih 30 godina ne mogu se sjetiti nekoga ko je bio kao novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović samokritičan prema svom subjektu, što su mali pozitivni znaci", kazao je Popović. 

Istakao je da je uspjeh Pokreta "Evropa sad" pored svega nesporan.

"Njihov je uspjeh nesporan, u samo nekoliko mjeseci postići ovakav rezultat i ne traži nikakav komentar. Ali smatram da je njihov uspjeh više rezultat onog razočaranja u parlamentarnu većinu od 30. avgusta", istakao je Popović. 

Naveo je da je podršku novoizabranom predsjedniku Jakovu Milatoviću pružio iz više razloga.

"Moja podrška Jakovu Milatoviću je bila zato što je bio protivnik Mila Đukanovića, ali i sam Jakov Milatović koji ima rijetku političku osobinu a to je njegova samoktitičnost ali ima i drugih, kao na primjer to što je u više navrata isticao da je njegova borba na predsjedničkim izborima izraz kontinuiteta tridesetogodišnjeg nastojanja i borbe svih prethodnika za istu političku borbu. Takođe i stručnost, referentnost, ozbiljnost...Kod mene je bilo presudno i jedno i drugo, po 50 odsto", zaključio je Popović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније