Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

31. 03. 2023. 15:16 >> 15:20

ASK I IFES

Unaprijediti tekst Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Neophodno je započeti proces unapređenja teksta Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao bitnog dijela reforme izbornog zakonodavstva.

To je saopšteno na sastanku direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelene Perović koja se sa saradnicima sastala sa predstavnicima Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) Nerminom Nišićem, regionalnim direktorom za BiH i Srbiju, i Endrjuom Roganom, visokim programskim i antikorupcijskim službenikom, koji su u misiji posmatranja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz ASK-a, načelnik Odsjeka za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja Dušan Drakić predstavio je zakonski okvir i aktivnosti Agencije u ovoj oblasti, naglasivši značaj međunarodne saradnje i neprestanog usavršavanja prakse.

Upoznajući sagovornike sa izazovima sa kojima se centralna preventivna antikorupcijska institucija suočava u primjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Perović je, kako se navodi u saopštenju, ukazala na njegove nedorečenosti i manjkavosti, naročito u pogledu kampanje na društvenim mrežama i kampanje od strane trećih lica.

"Zbog toga je neophodno započeti proces unapređenja zakonskog teksta, kao bitnog dijela reforme izbornog zakonodavstva", navodi se u saopštenju.

Perović je, kako se dodaje, govorila i o saradnji sa međunarodnim partnerima, civilnim sektorom i medijima.

"Nišić je kazao da je kvalitet rada Agencije prepozat u regionu i da je IFES spreman da ponudi podršku i tehničku pomoć u kontroli finansiranja kampanja, uključujući i borbu protiv miješanja drugih država u izborni proces", saopšteno je iz ASK-a.

Utemeljena 1987. godine u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, Međunarodna fondacija za izborne sisteme je neprofitna organizacija koja pruža pomoć i podršku slobodnim i demokratskim izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније