Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 03. 2023. 13:25 >> 13:32

SEDMI SUDIJA USTAVNOG SUDA

Skupština o Resulbegoviću početkom aprila

Crnogorski parlament će 4. aprila glasati za sedmog sudiju Ustavnog suda. Kandidat za tu funkciju je Faruk Resulbegović. Skupština je 27. marta izabrala zamjenicu ombudsmana Snežanu Armenko, bivšu zaštitnicu imovinsko pravnih interesa države Draganu Đuranović i sutkinju Osnovnog suda u Kotoru Momirku Tešić za sudije Ustavnog suda, na mandat od 12 godina.

S obzirom na to da je već bilo troje sudija koji su u redovnom mandatu, 27. marta je izabrano još troje, ostalo je upražnjeno sedmo mjesto. 

Na danas održanom Kolegijumu predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović postignut je dogovor da se Prva sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2023. godini, započeta na Cetinju 6. marta, nastavi 20. marta 2023. godine. Takođe, dogovoreno je da se Druga sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2023. godini održi 4. aprila ove godine, a na dnevnom redu će se, između ostalih tačaka, naći ponovno glasanje za četvrtog sudiju Ustavnog suda Crne Gore, predlog Administrativnog odbora za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a i SD-a, kao i ratifikacije tri sporazuma Berlinskog procesa koji se odnose na međusobno priznavanje ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija između šest zemalja Zapadnog Balkana, a koji su potpisani 3. novembra 2022. godine", navodi se u saopštenju Skupštine.

Kako se navodi, na Kolegijumu predsjednice Đurović je otvoreno i pitanje postizanja dogovora oko preostalih članova Sudskog savjeta, imajući u vidu činjenicu da je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu završio posao u dijelu intervjuisanja prijavljenih kandidata.

"Predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će dogovora o ovom pitanju doći u što skorijem roku kako bi Skupština Crne Gore izabrala tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније