Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г. [ Mina ]

25. 02. 2023. 12:57   >>  12:53

ESKOBAR

"Popuniti sva četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu 27. februara"

Ponovno uspostavljanje kvoruma u Ustavnom sudu, iako pozitivan iskorak, nije dovoljan, ocijenio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar dodajući da sva četiri upražnjena mjesta moraju biti popunjena kako bi ta institucija stvarno bila funkcionalna.

Eskobar je kazao agenciji Mina da bi crnogorski parlament na sjednici u ponedjeljak trebalo da popuni sva četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu.

On je ocijenio da je kompetentan i potpuno funkcionalan Ustavni sud neophodan za zaštitu demokratskih institucija i prava građana u Crnoj Gori i preduslov i za rješavanje aktuelne političke krize u državi.

“Ponovno uspostavljanje kvoruma, iako pozitivan iskorak, nije dovoljno. Sva četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu moraju biti popunjena kako bi ta institucija stvarno bila funkcionalna”, smatra Eskobar.

On je rekao da sve što je manje od toga dovodi do rizika produbljivanja političke krize u Crnoj Gori.

“Nakon ponovnog uspostavljanja potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, prijevremeni parlamentarni izbori jedini su put za demokratsko rješenje trenutne krize”, kazao je Eskobar.

Ti izbori, kako je naveo, mogu vratiti povjerenje građana u vladu i jasan su put za nastavak napredovanja ka Evropskoj uniji.

Prema riječima Eskobara, da bi izbori bili uspješni i demokratski, vlast ih mora voditi profesionalno, nestranački i odgovorno, u skladu s međunarodnim demokratskim normama i crnogorskim zakonima.

Na pitanje kako bi eventualno potpisivanje Njemačko-Francuskog plana o rješavanju spora između Srbije i Kosova uticalo na regionalnu stabilnost, Eskobar je odgovorio da normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, kroz dijalog posredovan od EU, ostaje ključna za regionalnu i evropsku stabilnost.

“Budući da brutalna i neopravdana invazija (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na Ukrajinu i drugi maligni uticaji nastoje da siju podjele”, dodao je Eskobar.

On je zaključio da će normalizacija otvoriti vrata za političku i privrednu integraciju Srbije i Kosova u Evropi i doprinijeti većoj stabilnosti i prosperitetu širom Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније