Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, TVCG ]

09. 02. 2023. 13:38   >>  13:43

BILČIK

Mnogo toga još da se uradi kako bi CG napredovala, Ustavni sud prvi korak

Mnogo toga još da se uradi kako bi Crna Gora napredovala ka Evropskoj uniji, Ustavni sud je samo prvi korak, kazao je kopredsjedavajući POSP-a sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

On je kazao da ohrabruju vijesti da je izgleda postignut politički dogovor o četvoro sudija Ustavnog suda.

"Sačekajmo da vidimo šta će se dogoditi 27. februara ali ako Ustavni sud postane funkcionalan, to će biti ohrabrujuće vijesti. Mnogo toga treba da se uradi kako bi Crna Gora napredovala, to bi bio samo prvi korak. Crna Gora prolazi kroz političku, institucinalnu i ustavnu krizu, i funkcionalan Ustavni sud je prvi korak", kazao je Bilčik.

Kopredsjedavajući POSP-a je kazao da će pažljivo pratiti nastupajuće predsjedničke izvore.

"Nadam se da Crna Gora može imati slobodne i fer izbore i da će građani slobodno izabrati ko će biti njihov predsjednik, počev od glasanja 19. marta, a funkcionalan Ustavni sud je samo preduslov za organizovanje slobodnih i fer izbora. Ima brojnih drugih aspekata, i kao što sam ponavljao više puta, važno je da se suočimo sa činjenicom, da Crna Gora ima vladu koja je izgubila legitimet u Parlamentu u avgustu prošle godine i svi očekuju dogovor i jasan izlaz, o ustavnosti sljedeće vlade imajući u vidu postupke koji se ponavljaju unutar postojeće Skupštine mislim da je fer reći da je jedini izlaz novi izbori i to što je prije moguće, i kada ti koraci budu ispunjeni mogu da vidim da Crna Gora može da napreduje u praktičnom smislu koji bi doveo do zatvaranja poglavlja", kazao je Bilčik.

On je naveo i da je Crna Gora u drugačijoj situaciji u odnosu na Srbiju kada je u pitanju pregovarački proces.

"Otvorili ste sva poglavlja, sada treba da počnete da ih zatvarate. Za to vam treba funkcionalna, legitima vlada, funkcionalne institucije, uključujući kancelariju Državnog tužioca, gdje je praznina, i da se nastave reforme, u vladavini prava, strukturne refome, društvene, ekonomske reforme, i ubijeđen sam da se Crna Gora može pridružiti EU u doglednoj budućnosti ali da mora konačno da se pokrene", zaključio je Bilčik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније