Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M./М.Т. [ Mina ]

08. 02. 2023. 14:45   >>  15:49 3

TUŽILAČKI SAVJET

Begović izabrana za v.d. VDT-a

Viša državna tužiteljka u Podgorici Tatjani Begović sa sedam glasova članova Tužilačkog savjeta (TS) izabrana je za v.d. VDT-a. Uzdržan je bio član TS-a Stevo Muk.

Za Begović su glasali Nikola Samardžić, Đurđina Nina Ivanović, Siniša Gazivoda, Filip Jovović, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Bojan Božović.

Sjednici na kojoj je izabrana, prethodila je sjednica TS-a na kojoj je Tatjani Begović članici Tužilačkog savjeta konstatovana ostavka na tu poziciju.

Po završetku pete sjednice počela je šesta, na čijem je dnevnom redu izbor  v.d. VDT-a.

Član Tužilačkog savjeta Filip Jovović predložio je da Begović ubuduće preuzme obavljanje ove funkcije.

"Smatram da je riječ o veoma iskusnoj tužiteljki sa preko 20 godina rada u struci", kazao je Jovović.

Član Tužilačkog savjeta Borivoje Đukanović saglasio se sa Jovovićem i ocijenio da su profesionalne reference Begović neupitne.

"Veliko iskustvo, odlični rezultati rada, što upućuje da će dati autentičan doprinos na planu afirmacije svega onoga što će dići na veći nivo bilo koji segment tužilaštvo. Što znali da ću sa punim povjerenjem glasati za nju", kazao je Đukanović.

Član TS-a Stevo Muk kazao je da će se uzdržati od učešća u odučivanju i raspravi o ovom predlogu.

"Jer smatram da bi odlučili o određenog člana TS-a koji je godinu dana sa nama vršio funkciju kao i u slučaju Sanje Jovićević kad sam se jasno nedvosmisleno izjansimo o pravnim ograničenjima. Dakle da bi i u jednom i drugom slučaju bilo ukoliko bide određena za v.d. VDT-a takva odluka bila protivna duhu odredbe zakona. Prema kojem član TS ne može biti biran za vrijeme mandata u TS-u. Ostavka suštinski ne mijenja stvar", kazao je Muk.

Advokat Siniša Gazivoda rekao je da smatra da podnošenje ostavke, konstatovanje te ostavke i činjenica da Begović u ovom trenutku nije član TS-a otklanja takvu formalnu prepreku.

"A imajući u vidu navode koelga koji se odnose na profesionalne i etičke i moralne karakteristike tužiteljke Begović me navode da podržim predlog", kazao je Gazivoda.

Dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović je konstatovan prestanak funkcije nakon dva mandata na toj poziciji.

Vlada Crne Gore u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je traženo da mandat v.d. VDT-a traje do izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније