Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anka Perović Radović, Radio Crne Gore ]

01. 02. 2023. 15:21 >> 15:16
4

POČELO SUĐENjE

Radnici tvrde da su branili Željezaru i radna mjesta

Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.

Odluka da protest koji su započeli 2.juna prošle godine, dva i po mjeseca kasnije iz kruga fabrike presele na krov, bivše radnike Željezare koštala je tužbe zbog, kako je navedeno, "ometanja službenog lica".

Tužbom je obuhvaćeno 14 radnika koji su danas saslušani u Osnovnom sudu. Rekli su da se ne osjećaju krivima jer su branili radna mjesta i fabriku pošto je turska Tosjali gupa najavila njeno zatvaranje i otpuštanje 229 zaposlenih.

Predstavnik bivših radnika Ivan Vujović naglašava kako ne zna da li ih tuži turska kompanija ili Vector security i podsjeća da je sa bivšim vlasnikom fabrike bilo dogovoreno da povuku tužbu nakon što to isto učine radnici koji su tužili upravu zbog neisplaćenih naknada po osnovu minulog rada, umanjenih kojeficijenata i povreda na radu.

"Podnijeto je 20 tužbi od 18 radnika, što svakako nije mala cifra. Kada se sve sabere oko 200.000 eura. Mi smo odustali od tužbe, bivši vlasnik očigledno nije", naglašava Vujović.

Željezaru je u međuvremenu kupila Elektroprivreda Crne Gore, koja namerava da iskoristi solarni potencijal evidentan na tom prostoru, ali i da pokrene izradu konstrukcija i podkonstrukcija.

Vujović naglašava da bivši radnici s nestrpljenjem očekuju da se što prije vrate na radna mjesta.

"Želim da poručim da nas neće pokolebati ni krivične prijave, ni suđenje. Mi znamo šta je naš cilj od 2.juna, a to je da počnemo da radimo. Do ponedjeljka očekujemo da nas pozovu iz Elektroprivrede i konačno kažu kada ćemo se vratiti u naše proizvodne pogone", ističe Vujović.

Ukoliko od predstavnika Elektroprivrede izostane precizan odgovor o povratku bivših željezaraca na posao, protest će, kako najavljuju, od utorka preseliti ispred upravne zgrade nacionalne elektroenergetske kompanije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније