Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

25. 01. 2023. 15:21 >> 15:19
1

FELTEN NA SASTANKU SA BOŠNjAK

"Nadam se uspješnom okončanju aktuelne političke krize"

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak danas se sastala sa njemačkim ambasadorom Peterom Feltenom sa kojim je između ostalog, bilo riječi o složenosti aktuelnog političkog trenutka, imperativu izbora sudija Ustavnog suda i nužnosti prevladavanja svih prepreka koje stoje na putu Crne Gore prema EU integracijama, navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Kako se u saopštenju navodi ambasador Njemačke Peter Felten naglasio je značaj parlamenta kao srca demokratije i istakao njegovu krucijalnu važnost u rješavanju aktuelne političke krize.

"Felten je pozdravio napore potpredsjednice Skupštine za iniciranje postupka izbora sudija Ustavnog suda koji ima za cilj da premosti duboke podjele između uključenih političkih aktera. Da bi prevazišli opasnosti poltičke trgovine ali i poltičke razlike, Bošnjak je predložila rješenje po kojem Ustavni odbor treba doći do 12 – 15 kandidata od ukupno 26, a glavni kriterijum prilikom odabira bile bi profesionalne reference kao i integritet", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe u saopštenju, taj izbor bi podrazumijevao da bar 1 kandidat bude ženskog pola i bar jedan iz manjebrojnih naroda.

Navode da bi kandidati dalje bili selektovani po principu slučajnog odabira među onima koji su prethodno zadovoljili sve potrebne kriterijume.

"Iako se čini da je aktuelna politička kriza zaustavila ili znatno usporila EU integracije Crne Gore, ambasador Njemačke smatra da je Crna Gora među naprednijim državama u regionu, i kao članica NATO-a, i da nakon prevazilaženja krize, sa vladom koja je sposobna da djeluje, brzo sprovede neophodne reforme kako bi se vratila evropskom kursu. Da evropski put Crne Gore nema alternativu složila se i potpredsjednica Skupštine, pa je kompletiranje procesa izbora sudija Ustavnog suda glavni fokus rada Skupštine, ali i izglasavanje članova Sudskog savjeta i izbor Vrhovnog državnog tužioca", navodi se u saopštenju.

Ambasador Felten je pohvalio i transparentnost rada Skupštine, posebno dijela koji se tiče intervjua i izbora sudija Ustavnog suda, i kazao da se nada uspješnom okončanju aktuelne političke krize i restartu procesa pristupanja Crne Gore EU, zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније