Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

25. 01. 2023. 14:30 >> 14:27

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ U BRISELU

Izbor ustavnih sudija apsolutni prioritet Crne Gore

Izbor preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, poručila je koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović na dvanaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.

„Evropski put i obaveze koje proističu iz pristupnih pregovora bili su u našem fokusu i tokom prethodne godine, koju su obilježili intenzivan politički život i promjene na nivou izvršne vlasti u Crnoj Gori“ istakla je Novaković Đurović. 

Novaković - Đurović podsjetila je da su, i pored izazovnih okolnosti dinamičnog političkog života, od održavanja posljednjeg sastanka Odbora održani svi redovni godišnji sastanci sedam pododbora, kao i dva sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave, pri čemu je, na nivou državne uprave, nastavljeno sprovođenje reformskih aktivnosti u svim poglavljima pravne tekovine.
 
Kako je saopšteno iz Vlade, na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji se nakon dva sastanka održana virtuelnim putem zbog ukupnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 ponovo održava uživo, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju 7 sektorskih pododbora i Posebnu radnu grupu za reformu javne uprave.
 
Sastanak su otvorili Vršilac dužnosti direktora za Zapadni Balkan Mihela Matuela u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović.
 
Matuela je podsjetila da sastanak Odbora predstavlja priliku da se sagleda razvoj događaja u Crnoj Gori i da se naglasi potreba da Crna Gora izgradi konsenzus o reformama vezanim za EU kako bi napredovala u procesu pristupanja EU na osnovu poboljšane metodologije proširenja.

Kako je saopšteno iz Vlade Matuela je naglasila da Crna Gora treba proaktivno da pojača i osnaži svoje reformske napore i izbjegne bilo kakve preokrete, posebno u osnovama.

“Za napredak u pristupanju EU, što predstavlja želju velike većine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, a najvažniji prioritet je Ustavni sud. Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija”, navela je Matuela.
 
Ministarka Novaković – Đurović je tokom sastanka Odbora, imajući u vidu široki društveni konsenzus po pitanju evropske integracije koji se ogleda u činjenici da oko 80% građana Crne Gore podržava članstvo u Evropskoj uniji, kao i novi geopolitički kontekst nastao kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, koji dodatno naglašava važnost strateškog jedinstva EU i Zapadnog Balkana, prenijela odlučnost Crne Gore da iskoristi aktuelni momenat u cilju intenziviranja reformskih aktivnosti i ubrzanja pristupnih pregovora s EU.

“Ipak, imajući u vidu kontekst Nove metodologije proširenja, u kojoj se ističe da ,,nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24'', Vlada Crne Gore je u potpunosti svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracionog procesa. Zbog toga pitanje izbora preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno  funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjesto”, poručila je ministarka Novaković – Đurović.
 
Na liniji strateškog partnerstva i posvećenosti idejama na kojima je zasnovana EU, Crna Gora, kako je saopšteno, nastavlja da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i međunarodnim restriktivnim mjerama, kroz odluke koje Vlada redovno donosi.

“Dodatno, tokom 2023. planirano je utvrđivanje novog Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, kojim će se unaprijediti sistem sprovođenja i koordinacije primjene restriktivnih mjera. U tom kontekstu, razmjena mišljenja i najboljih praksi tokom regionalne TAIEX radionice, održane u Skoplju prošle godine, od neprocjenjivog je značaja za Crnu Goru, zbog čega je ovom prilikom upućuna posebna zahvalnost Evropskoj komisiji”, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније