Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

09. 12. 2022. 10:59 >> 12:05
1

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ

"Kad se nezakonito dođe na vlast, lakše se upustiti u kriminal"

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković poručila je da se lakše upustiti u kriminal kada se na vlast dođe na nezakonit način. Ona je, na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, istakla da danas pričamo o političkoj korupciji kao izvoru svake druge korupcije.

"Kada se na vlast dođe na nezakonit način, onda se lakše upustiti i u drugi oblik kriminala. Kada glas postane roba koja ima cijenu, onda se urušavaju izbori kao osnova demokratije", rekla je Ćalović Marković na konferenciji.

Đurović: Korupcija hroničan problem naslijeđen od prethodne vlasti

Korupcija u Crnoj Gori je hroničan problem koji je naslijeđen od prethodnih vladajućih struktura, saopštila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović. Ona je, na MANS-ovoj Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, istakla da je potrebno da se svi udruže protiv te pošasti.

"Korupcija je izražena do te mjere da stvara negativne obrasce ponašanja u svakodnevnom žćivotu, dok određene vrste korupcije ostavljaju krupne posljedice na biznis sektor i ukupan razvoj ekonomije", rekla je Đurović.

Dodala je i da je potreban jak zakonodavni okvir koji će doprinijeti iskorjenjivanju korupcije.

Predsjednica Skupštine govorila je i o radu Odbora za antikorupciju, i ocijenila da on nije zaživio na pravi način.

Rajzing Rajnke: Rezultati bili limitirani

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, saopštila je da su rezultati u borbi protiv korupcije su do sada bili limitirani, pa je potrebno dodatni osnažiti kontrolne mehanizme i obezbjediti da političke partije slijede preporuke.

Na konferencije je poručila i da su potrebna finansijska sredstva da bi političke partije ispunile svoju ulogu.

"Novac se, međutim, takođe može koristiti za narušavanje demokratskog procesa. Može se koristiti kao oruđe za nepravedno privlačenje ugroženih birača, kao i za vršenje neprikladnog uticaja na stranke i političare u cilju unapređenja interesa pojedinaca u odnosu na birače", istakla je je Rajzing Rajnke.

Popa: EU traži opipljiv napredak

Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da efikasna borba protiv korupcije zahtijeva sinergiju svih aktera u drustvu.

"EU traži da vidi opipljiv napredak i Crnu Gora koja sprovodi reforme u poglavljima 23 i 24", poručila je Popa.

Istakla je da svi politički akteri treba da konstruktivno rade zajedno i da nastave sa reformama koje se odnose na EU.

Popa je kazala da će EU nastaviti da prati sva dešavanja u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije.

Paneli 

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Branka Bošnjak, apelovala je na kolege da konačno postignu koncenzus i da se izborom sudija Ustavnog suda izađe iz političke krize. Ona je učestvovala na radnom panelu posvećenom reformi izbornog zakonodavstva, u okviru Antikorupcijske konferencije MANS-a.

Spremni smo da mijenjamo Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kazao je Milun Zogović, poslanik Demokratskog fronta (DF).

Neke prakse DPS-a su nastavljene, a neke su i pojačane, upozorio je Miodrag Lekić, poslanik DEMOS-a.

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica, saopštio je da Odbor za izbornu reformu nije zaživio i da za to snose političku odgovornost.

"Prijeko je potrebno da se reformise zakonski okvir koji se tiče finansiranja političkih partija", rekao je Koprivica, na panelu o reformi izborne legislative.

Pozivam političke partije na dijalog jer samo tako možemo doći do riješenja, rekao je Genci Nimanbegu, poslanik Albanske liste na XV Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji.

"Nisam upućen u finansijsko poslovanje i troškove kampanje svoje partije", kaže Milun Zogović na upit o neplaćenim fakturama Pink M i jedne kiparske kompanije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније