Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

01. 12. 2022. 17:57   >>  17:54 5

REAGOVANjE DPS-A

Sekulić: DIK "ovlastio" Evropu sad da proglašava rezultate u Podgorici

Državna izborna komisija (DIK) je odlučila da usvajanjem zahtjeva za proglašenje konačnih rezultata izbora pogazi ne samo domaće zakonodavstvo, već i da učesnicima izbornog procesa onemogući ostvarivanje osnovnog Ustavom Crne Gore zagarantovanog prava - prava na pravni lijek, saopštio je Predrag Sekulić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Sekulić u reagovanju navodi da je rješenjem DIK-a pokretu Evropi sad "omogućeno da utvrđuje i proglašava konačne rezultate na nivou glavnog grada".

"Prvi put u istoriji sprovođenja izbornog procesa u Crnoj Gori jedan politički subjekt sastavio je na osnovu službene zabilješke konačne rezultate izbora, a Državna izborna komisija odlučila da se isti usvoje. Suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika i aktu Ustavnog suda u kome se decidno navodi da su zaprimljene žalbe zbog povrede izbornog prava i da će odlučivati o istim kada se za to steknu uslovi", piše u reagovanju.

Ovakvim postupanjem, dodaje Sekulić, prekršeno je i konvencijsko pravo utvrđeno Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Kodeks dobrog vladanja u izbornim pitanjima, koje Evropski sud za Ijudska prava smatra izvorom prava, a kojim je jasno propisano da u svakoj pravnoj situaciji mora postojati i mogućnost konačne žalbe sudu.

"Naglašavamo da je Ustavni sud Crne Gore u svojim odlukama više puta ukazivao da se "konačni rezultati izbora mogu utvrditi isključivo nakon isteka zakonskog roka za podnošenje prigovora, odnosno žalbi, odnosno od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po prigovoru ili žalbi". Državna izborna komisija je današnjim glasanjem većine članova još jednom pokazala da nije odoljela političkom pritisku, te da su njene odluke parametar nezakonitosti, a ne organa koji bi trebao biti odgovoran za zakonito sprovođenje izbornog procesa", navodi se.

Sekulić dodaje da je postupanje DIK otvorilo prostor za brojne mahinacije koje, kako navodi, "DPS kao učesnik izbora nije htio da zloupotrijebi".

"Ostajemo pri istom stavu saopštenom 23. oktobra da priznajemo izborne rezultate i da poštujemo izbornu volju građana Podgorice. To smo potvrdili i kroz glasanje naših predstavnika u OIK-u. U najboljem interesu građana Podgorice, a valjda i nove vlasti, je da se rezultati izbora proglase na zakonit način. Sigurni smo da novoj vlasti ne treba hipoteka nasilnih upravitelja, koji su suprotno Ustavu i zakonima, ne čekajući odluke Ustavnog suda po pristiglim žalbama, pogazili najviša pravna akta, samim tim i državu", zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније