Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

29. 11. 2022. 16:46 >> 07:08
1

PREDSTAVNICI VK SA POSLANICIMA

Ustavni sud prioritet, ocjena Zakona o predsjedniku u decembru

Najveći dio razgovora poslanka sa ekspertima Venecijanske komisije (VK) odnosio se na Zakon o predsjedniku, rečeno je Portalu RTCG. Predstavnici poslaničkih klubova vlasti i opozicije razgovarali su sa ekspertima Venecijanske komisije o izboru sudija Ustavnog suda i zakonu o predsjedniku. Ta informacija potvrđena je Portalu RTCG.

Prema našim nezvaničnim saznanjima iz parlamenta, predstavnike VK, savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, najviše je interesovalo mišljenje poslanika o zakonu o predsjedniku. 

"Posebno je istaknuto da o svemu ne bi ni bilo puno diskusije da Crna Gora ima funkcionalan Ustavni sud, i još jednom je podvučeno da to pitanje treba riješiti što prije", kazao je Portalu RTCG jedan od učesnika sastanka. 

Predstavnici parlamentarne većine tvrdili su da je Zakon o predsjedniku u skladu sa Ustavom.

Uz to, predstavnici VK najavili su da će dati mišljenje o Zakonu o predsjedniku do polovine decembra. Dio poslanika kazao je tokom sastanka da bi voljeli da vide i razmotre mišljenje Venecijanske komisije prije 12. decembra, odnosno prije glasanja u parlamentu u ovom zakonu. 

Sastanak je održan u onlajn formatu. Tim VK čine eksperti iz Finske, Bugarske i Grčke.  

Predsjednica Venecijanske komisije Kler Bazi Malori nedavno je ukazala na hitnost izbora sudija Ustavnog suda.

Glasanje o četiri kandidata za sudije Ustavnog suda odloženo je za 12. decembar, a u međuvremenu bi trebalo da bude obnovljen dijalog o izlasku iz političke i institucionalne krize.

Pred poslanicima će biti četiri kandidata za sudije, koji treba da budu izabrani tropetinskom većinom, odnosno sa 49 glasova od ukupno 81.

To znači da pored poslanika vladajuće većine, koja ima 41 glas, izbor treba da podrži još bar osam poslanika opozicije.

Ustavni sud Crne Gore od 13. septembra nema kvorum za odlučivanje, jer ima samo troje sudija od ukupno sedam.

Predsjednik Crne Gore vratio je Zakon o predsjedniku parlamentu na ponovno odlučivanje, i o tome će biti riječi na sjednici 12. decembra. 

Oko 3.000 ustavnih žalbi čeka na odlučivanje Ustavnog suda, naveo je nedavno RSE. Uz to su pristigle žalbe bez čijeg rješavanja nije moguće formirati vlast u više opština nakon održanih lokalnih izbora 23. oktobra, među kojima i u Podgorici.

U proceduri prema Ustavnom sudu je i žalba parlamentarne većine o tome da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav ne dodjeljujući mandat za sastav nove Vlade poslaniku Miodragu Lekiću.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније