Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М. [ Mina ]

25. 11. 2022. 13:37   >>  13:41 4

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ

"Nećemo dozvoliti urušavanje građanskog koncepta"

Namjera pale vlade i vlasti Dritana Abazovića je da u teškoj političkoj i institucionalnoj krizi organizuje popis stanovništva, suprotno preporuka Evropske statističke organizacije, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

„Kada vlast ima za cilj da poveća broj građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici jedne nacije, onda to budi sumnju, i svakako će SDP i građanska Crna Gora dati jasan odgovor na pokušaj etničkog inženjeringa, koji je direktno suprotan njenom građanskom kapacitetu i evropskom putu“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila da SDP neće dozvoliti da se mijenja i urušava građanski koncept Crne Gore.

Kako je navela Vuksanović Stanković, politička stabilnost i dijalog su dva uslova koja treba ispuniti da bi se održao popis u jednoj državi.

Prema njenim riječima, o političkoj stabilnosti u Crnoj Gori svaka riječ je suvišna.

„Trenutno se Crna Gora, zbog protivustavnog djelovanja Vlade i predsjednice Skupštine, apsolutno nalazi na terenu političke nestabilnosti“, ocijenila je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da popis u svakoj državi predstavlja vrlo važan statistički alat, uz pomoć kojeg zemlja kreira politike u ogromnom broju društvenih oblasti.

„Ne možemo do kraja ni naglasiti značaj koji kredibilno i profesionalno uređen popis ima za jednu zajednicu“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da je Crna Gora zemlja političkih čuda, i da je popis kod nas još dio priče „nacionalnih preobrojavanja krvnih zrnaca stanovnika“.

„Zato je namjera pale vlade i vlasti Abazovića da u teškoj političkoj i institucionalnoj krizi organizuje popis stanovništva, suprotno preporuka Evropske statističke organizacije, jasan pokazatelj da on nastavlja da sprovodi agendu koja mu je zacrtana od regionalnog centra moći, čije želje očigledno ispunjava u posljednje vrijeme“, navela je Ona.

Upitana da li će SDP nastaviti bojkot parlamenta, Vuksanović Stanković je kazala da ta partija nikad nije ni ulazila u bojkot, već su prisustvo sjednicama Skupštine i odbora opredjeljivali u zavisnosti od konkretnih predloga zakona.

Ona je poručila da će tako nastaviti i dalje.

“Za tačke dnevnog reda za koje smatramo da su jako bitne, SDP će prisustvovati sjednicama parlamenta", navela je Vuksanović Stanković.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković ocijenio je da će “kako Vlada funkcioniše, vjerovatno samo premijer ostati sa preuzetim svim nadležnostima".

“Danas imamo namjeru da se popis, koji je statistička stvar i treba da bude iskorišćena za kreiranje politika, iskoristi da se uruši građanski karakter i evropska orijentacija Crne Gore. Mi danas dižemo glas protiv toga”, istakao je Zeković.

On je najavio da će SDP imati jasan odgovor.

Komentarišući ostavku Jovane Marović na funkcije potpredsjednice Vlade, ministarke evropskih poslova i potpredsjednice URA-e, Zeković je rekao da je ona bila jedna od najkompetentnijih ministara.

“Ona u kontinuitetu iskazuje neslaganje sa politikom koju, zbog svojih obaveza prema vlastima u Srbiji, forsira smijenjeni premijer Abazović”, kazao je Zeković.

On je rekao da je u četvrtak sa Komisije za politički sistem skinuta tačka koja je ukazivala da je nepotrebno da Crna Gora ulazi u Otvoreni Blakan.

“Imamo kontinuitet neslaganja, koji je očigleledno rezultirao do mjere da ona sebe više ne vidi u takvoj vladi niti u toj partiji”, naveo je Zeković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније