Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

24. 11. 2022. 11:22 >> 06:20
3

MEDOKS ZA TVCG

"Ustavna putanja jasna, bitno vratiti državu u funkcionalnost"

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks, ocijenila je da Crna Gora može brzo da se vrati na ustavnu putanju i da je samo bitno vratiti državu u funkcionalnost. Ona je u emsiji "Fokus", na TVCG, istakla da je ta putanja jasna, ali da je pitanje postoji li politička volja.

Medoks je navela da u Crnoj Gori postoji mnogo izazova, te da situacija nije dobra.

"Imate brojne institucije koje ne funkcionišu, imate premijera koji je izgubio povjerenje, ali je i dalje na vlasti. Parlament funkcioniše, ali je većina drugačija od one koja je prva imenovala sadašnju garanituru u Vladi. U međuvremenu, Ustavni sud ne funkcioniše, tako da moram reći da je sve to veliki izazov za Crnu Goru. Kao da nijesmo na dobrom mjestu politički", kazala je ambasadorka.

Dodala je da trenutno stanje ne predstavlja stavove Evropske unije, čak ni objektivno.

"Kada se gledalo šta se dešava ovdje, bilo bi teško zamisliti da će toplo prihvatiti novu članicu, ali mislim da nije kasno, Crna Gora može veoma brzo da se brzo vrati na ustavnu putanju, samo je bitno pratiti ustavna pravila i vratiti državu u funkcionalnost. Na primjer, čekate mišljenje od Venecijanske komisije, treba da imate pravilne institucije, sprovedite konsultacije... Što se tiče Ustavnog suda, preduzmite momentalne korake da ove institucije rade. Ustavna putanja je jasna, ali je pitanje da li postoji politička volja kod svih partija", ocijenila je Medoks.

Istakla je i da postoji kontunuitet u spoljnoj politici Velike Britanije, naročito prema Evropi.

"Naša svrha na Zapadnom Balkanu se neće promijeniti, ostajemo zabrinuti zbog nestabilnosti u regionu i ostaćemo uključeni i posmatraćemo tenzije i uticaj Rusije na ovaj region", saopštila je Medoks u "Fokusu".

Ambasadorka se osvrnula i na političku situaciju u Britaniji:

"Velike promjene su se desile proteklih nekoliko mjeseci, ima dosta ekonomskih problema. Ipak, novi premijer je postavio jasan put za uvećanje stabilnosti i mislim da političke promjene pokazuju da institucije i sistem mogu da nastave normalno da funkcionišu. Dakle, naša Vlada nastavlja da funkcioniše uprkos izazovima na političkom nivou", zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније