Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р.

28. 10. 2022. 15:24 >> 15:29
3

PETROVAČKI DISKURSI 2022.

Popa: EU podržava Berlinski proces

Proces EU integracije je simultan proces, koji se sprovodi u svim oblastima istovremeno, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, učestvujući na diplomatskom panelu Petrovačkih diskursa 2022.

Ona je naglasila da nije moguće sprovoditi reforme u oblasti ekonomije, a korupciju i organizovani kriminal, ili neku drugu oblast, ostaviti za kasnije, već je neophodno sve raditi istovremeno. 

„Mi smo svjesni da je ovo izuzetno teško. Ali to je svrha pristupnih pregovora. Da države kandidati stvarno praktikuju evropske vrijednosti, te da kada država postane član, stvarno upražnjava vrijednosti koje promoviše EU“, kazala je Popa, dodajući da je od izuzetnog značaja činjenica da postoji nesporna javna podrška procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. 

Odgovarajući na pitanja studenata povodom inicijative Otvoreni Balkan, Popa je naglasila da je stav EU po pitanju regionalne saradnje poznat i nedvosmislen.

„Stav EU je da ekonomske integracije Zapadnog Balkana mogu imati pozitivan rezultat isključivo ukoliko svih šest država učestvuje“, kazala je Popa. 

Berlinski proces, od 2014. godina kada je nastao i kada ga je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel promovisala, zamišljen je kao platforma koja nudi odgovore na različita pitanja država Zapadnog Balkana, pojasnio je Peter Felten, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori. 

„Jako je bitno da proces doživljavamo inkluzivno, dakle svih šest država“, kazao je Felten.

On je naglasio da se svi raduju što će u narednom periodu Berlinski proces ostvariti novi zamah, te da se nada da će narednih neko nedjelja dati puno odgovora o tome u kojem smjeru bi trebalo da se kreću države Zapadnog Balkana.

Rajnke: Ispunjenje ključnih ciljeva u pravosuđu jedino ako se partijski interesi ostave po strani

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke govorila je o važnosti institucija, izgradnje njihovog integriteta, kao i o stabilnosti u crnogorskom društvu, kako u kontekstu realnih prijetnji, tako i u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu. 

“Države kandidati za članstvo u EU vide da postoji snažna alternativa onome što Rusija nudi kao koncept da “sila stvara zakon“. Sila ne stvara zakon, dragi prijatelji, nego svaki pojedinačni građanin. To je smisao demokratskih procesa. Vjerujem da su EU integracije usmjerene na glas svakog pojedinca i njegove aspiracije ka boljem standardu i uslovima života, te njihovom dignitetu“ kazala je Rajnke.

Ona je dodala da SAD u potpunosti podržavaju put regiona u EU, te da je neophodno da političke elite u Crnoj Gori odlučno sprovode reforme.

„U tom smislu, napredak EU integracija Crne Gore posebno se mjeri napretkom u dva ključna poglavlja. Izuzetno je važno da se politički lideri fokusiraju na reforme u ovim ključnim poljima, a ne na političke igre i političke dogovore. To je stvarni smisao reforme, stvaranje institucija koje ponovo rade u korist građana. I ovo nije igra. Izuzetno je važno da politički lideri to shvate“, kazala je Rajnke.

Ona je podsjetila da je u ovom momentu za crnogorsko društvo neophodno ispunjenje tri ključna zahtjeva. 

„Imenovanja članova sudskog savjeta, imenovanja sudija ustavnog suda i imenovanje vrhovnog državnog tužioca su tri ključne stvari na kojima crnogorski političari moraju da rade i to jedino mogu ako politiku ostave sa strane“, zaključila je Rajnke.

Petrovački diskursi organizuju se u hotelu Palas u Petrovcu, i okupljaju brojne stručnjake iz Crne Gore i regiona, te predstavnike diplomatskog kora, civilnog društva i akademske zajednice, a namijenjena je studentima, kao budućim nosiocima progresa društava Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније