Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Марко Терзић [ TVCG ]

28. 10. 2022. 06:48 >> 17:41
2

PRELEVIĆ ZA TVCG

"Tajne službe ne bi trebalo koristiti u političke svrhe"

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) gotovo svakodnevno koristi se i za politička prepucavanja u Crnoj Gori. Sve češće se tako saznaju i imena operativaca, koji rade u toj službi, što je, prema riječima advokata Boža Prelevića, jako loše.

Premijer Dritan Abazović kaže da će ukoliko bude imao priliku, danas iznijeti svoju verziju priče o aktivnostima ANB-a, te da će biti jasno da li su neke akcije bile usmjerene protiv njega, ili nekog drugog.

Ponavlja i da je službenik Drago Spičanović, jedina osoba na koju je upozorio doskorašnjeg direktora ANB-a Sava Kenteru.

Svoju verziju danas će poslanicima na sjednici Odbora za bezbjednost predočiti i Kentera, koji juče, nije želio da komentariše izjavu Abazovića. Zbog brojnih optužbi kojima svjedočimo, pitanje je, gdje je u svemu, ugled ANB-a.

ANB se gotovo svakodnevno koristi i za politička prepucavanja u našoj zemlji. Sve češće se tako saznaju i imena operativaca, koji rade u toj službi, što je, prema riječima advokata Boža Prelevića, jako loše.

"To nanosi veliku štetu Agenciji, jer teško će Agencija naći ljude koji daju informacije, ako je moguće da će za dvije, tri godine da se pojavi neki opozicioni oponent koji će da dođe do takvih informacija i sve to objaviti u medijima, ali s druge strane, te informacije ne mogu doći ni sa koje druge strane nego iz same agenicje", ocijenio je Prelević.

Zbog toga je, kako navodi, veoma važno zaštiti kompromitaciju Agencije, ali i samih njenih podataka.

"Sa druge strane je potpuno jasno da će stranke u svojim stranačkim interesima da optužuju jedna druge da putem te vrste Agencije i njenih informacija pokušavaju da ostvare prednost na unutrašnjem političkom planu", dodao je Prelević.

A da je moguće da se upravo tako nešto i desilo, juče je kazao predsjednik Vlade Dritan Abazović. S druge strane, pojedini mediji objavili su da ANB-om rukovodi premijerov prijatelj Artan Kurti.

"To je, apsolutno, netačno. Gospodin Kurti je jedan od zaposlenih. Njega je imenovala Vlada na mjesto generalnog inspektora ANB-a i on je svojim aktivnostima, po meni, značajno doprinio kvalitetu rada te Agencije", istakao je Abazović.

Uz to, Abazović upire prstom u drugog službenika Agencije.

"Ako je jedna osoba na koju sam ja upozorio Kenteru, to je bio Spičanović. On je prije nekoliko dana, to je njegovo pravo da ne osprim da je njegovo pravo ali je isto naše pravo da sumnjamo, sjedio sa nekim bezbjednosno interesantnim licima u jednom podgoričkom lokalu. Nekoliko dana poslije toga, sjedio sa Zoranom Lazovićem i (Rankom) Ubovićem u jednom drugom podgoričkom lokalu", tvrdi Abazović.

Zbog svega, TVCG je kontaktirala bivšeg šefa ANB-a Sava Kenteru, koji je saopštio da će danas o svemu govoriti. Prelević, međutim, objašnjava da tajne službe ni u kom slučaju ne bi trebalo koristiti u političke svrhe.

"Vi ako vidite na izborima u Britaniji nema nigdje MI6 ili MI5 ili nekih drugih agencija, koje će da utiču na unutrašnju političku scenu. Nema ih javno, ali čini se ni tajno. Oni su naučili da to nije polje njihovog djelovanja i da u tome ne smiju ni da budu. Što prije to nauče u Crnoj Gori to će prije imati ozbiljnu, u skladu sa Ustavom i zakonima, oformljenu Agenciju", smatra Prelević.

Sagovornik TVCG ističe i da problemi u Agenciji nijesu od juče.

"Vi ovdje nijeste imali uređeni sistem, koji se ovdje želi promijeniti, nego smo imali neki neuređen sistem. U toj Agenciji postojali su ozbiljni profesionalci, ali i oni ljudi koji su bili na stranačkim i partijskim kazanima", zaključio je Prelević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније