Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

12. 10. 2022. 18:45 >> 18:46

EK TRAŽI OBUSTAVU

CG "ekonomsko državljanstvo" nosi rizik od pranja novca i korupcije

Crnogorski program "ekonomskog državljanstva" predstavlja rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala i treba ga prekinuti, poručila je Evropska komisija. To je navedeno u redovnom godišnjem izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori.

Kako se navodi u izvještaju, Crna Gora je u decembru 2021. godine odlučila da produži trajanje svog programa državljanstva investitora (Program od posebnog ulaganja i posebnog značaja za industriju i ekonomski interes Crne Gore) za dodatnih 12 mjeseci do decembra 2022. godine.

Navedeno je da je to urađeno uprkos prethodno najavljenoj posvećenosti okončanju programa 2021. godine, i uprkos preporukama EK da se program postupno ukine što je prije moguće. 

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je u martu 2022. usvojilo strože interne i eksterne provjere za sve prijave, što je dovelo do zamrzavanja procesa za predate aplikacije. Crna Gora je u maju 2022. godine uspostavila dodatne provjere za podnosioce zahtjeva iz Rusije i Bjelorusije i pokrenula postupak za oduzimanje državljanstva svakom licu koje je dobilo državljanstvo po programu i nalazi se na listi pojedinaca pod međunarodnim restriktivnim mjerama. Međutim, do sada nije identifikovan nijedan takav slučaj. Crna Gora je u junu 2022. smanjila finansijske kriterijume za prijavu na program. Sada je potrebna bankarska garancija u iznosu od milion eura, umesto 2,5 miliona eura ranije", piše u izvještaju Evropske komisije. 

U periodu od januara 2019. do maja 2022. godine, podnijete su 934 prijave (279 podnosilaca zahtjeva i 655 članova porodice). 

"Prihvaćeno je 409,  odbijene su tri prijave, a predmet procjene su 522 prijave (152 podnosioca zahtjeva i 370 članova porodica). Ukupno, 333 crnogorska pasoša izdata su u okviru programa od njegovog uspostavljanja u januaru 2019. godine (od čega 69 tokom četiri mjeseca 2022. godine). Više od 70 odsto izdatih pasoša izdato je građanima Ruske Federacije. Ovaj program predstavlja rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala i treba ga prekinuti", poručila je Evropska komisija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније