Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

30. 09. 2022. 11:55   >>  11:58 1

ABAZOVIĆ PORUČIO

Osuđujemo prisvajanje teritorija Ukrajine, pomoć Crne Gore neće izostati

Crna Gora osuđuje održane referendume o prisajedinjavanju ukrajinskih oblasti Rusiji, saopštio je crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i naglasio da njihovi rezultati i kao čin aneksije neće biti priznati od strane naše Vlade. On je danas ugostio novog ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori, Oleha Herasimenka.

Abazović je ukazao da je Crna Gora spremna razmotriti mogućnosti o pružanju dodatne pomoći Ukrajini, kroz eventualnu rehabilitaciju i medicinsku pomoć ranjenima.

Na tim linijama, predsjednik Vlade prenio je i spremnost da se jedan dio kapaciteta Luke Bar iskoristi za tranzit hrane i pšenice iz Ukrajine, istakavši da pomoć Ukrajini od Crne Gore neće izostati, saopšteno je.

Ambasador Herasimenko zahvalio se premijeru Abazoviću na jasnoj i nedvosmislenoj podršci, izrazito cijeneći što je na njegovu inicijativu organizovana posjeta Kijevu tri premijera regiona, u cilju pružanja podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i njenoj evropskoj budućnosti, nakon čega je njegova zemlja dobila kandidatski status.

"U tom smislu, ambasador je pozdravio i snažne riječi podrške premijera Abazovića tokom Generalne skupštine UN, izrazivši zahvalnost jasnom stavu da Crna Gora neće priznati lažne referendume i aneksiju ukrajinske teritorije, što je ocijenio kao pokušaj potpunog urušavanja međunarodnog poretka", saopšteno je iz Vlade.

Ocijenio je da međunarodna zajednica mora snažnije osuditi prijetnje nuklearnim oružjem koje su nečuvene u savremenim međunarodnim odnosima.

Ambasador je naglasio da Crna Gora može biti primjer drugim zemljama jer od samog početka iskazuje solidarnost sa ukrajinskim narodom u jednom od najtežih trenutaka u njegovoj istoriji.

Abazović je ukazao i da je Crna Gora od samog početka zauzela jasan stav prema agresiji na Ukrajinu, nedvosmisleno prateći politiku sankcija, primivši istovremeno, za crnogorske prilike, značajan broj ukrajinskih izbjeglica koje čine oko 2% ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније