Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

29. 09. 2022. 09:39   >>  09:42 2

ZAKONODAVNI ODBOR

Đukanović nije došao, odgođena rasprava o skraćenju mandata Skupštini

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore odgodio je raspravu o predlogu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata 27. saziva parlamenta, jer predsjednik države nije došao na sjednicu. Na sjednicu Odbora došli su samo Đukanovićevi savjetnici, pa je predsjednica Odbora Maja Vukićević navela da nema uslova da se raspravlja o toj tački dnevnog reda. “Dok ne dođe predlagač ne možemo razmatrati ovu tačku”, poručila je Vukićević i dodala da ne opstruira raspravu o skraćenju mandata Skupštini.


Predsjednica Odbora Maja Vukićević kazala je danas na nema uslova da se rasprava o toj tački dnevnog reda održi jer joj mora prisustvovati predlagač odnosno predsjednik države Milo Đukanović.

Vukićević je navela da je već jednom odgodila sjednicu jer joj je rečeno iz DPS da će predsjednik države danas doći na sjednicu. Navela je i da je spremna još jednom da odgodi sjednicu. 

"Ja ću ovu sjednicu još jednom odgoditi dok se ne steknu uslovi da se sjednica održi", navela je Vukićević.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić kazala je da nema prepreka da se sjednica Odbora održi, jer na sjednicu Odbora mogu da dođu i predstavnici predlagača. 

Laličić je navela da će sjednici Skupštine, kada se bude raspravljalo o skraćenju mandata,  prisustvovati predsjednik države, ali da nijedan propis ne predvića da Đukanović mora biti prisutan i na sjednici Odbora.  

Predsjednik LP Andrija Popović saopštio je da je očekivao da će Đukanović doći na današnju sjednicu, mada kako dodaje zakonima ta obaveza nije precizirana. 

Đukanović je u obrazloženju inicijative naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku", smatra Đukanović.

To će, smatra predsjednik, omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Crnogorski parlament će o predlogu Đukanovića raspravljati na sjednici koja je zakazana za petak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније