Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Novosti ]

26. 09. 2022. 17:11 >> 17:08
10

MANDIĆ

"Protivustavno djelovanje predsjednika se ne može tolerisati"

Jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić još jednom je istakao da je nesumnjivo utvrđeno da u Skupštini Crne Gore postoji jasna većina koja je predložila mandatara i da je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav prilikom sprovođenja radnji u procesu izbora nove vlade.

"Zbog toga su svi poslanici parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. godine potpisali inicijativu za razrješenje Đukanovića i taj proces će ubrzo uslijediti", poručio je Mandić.

On je u intervjuu za "Novosti" naveo da se protivustavno ponašanje predsjednika ne može tolerisati, pogotovo što se radi ne samo o kršenju Ustava nego i krivičnom djelu zloupotrebe službene dužnosti.

"Dakle, predsjednik je funkciju zloupotrijebio da bi ostvario vlastitu i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone. To je zabranjeno i kažnjivo. Pravo mjesto za izricanje kazne je Skupština Crne Gore", ističe Mandić.

Naglasio je da su poslanici GP URA potpisali sve što su potpisale i druge stranke parlamentarne većine.

"Potpisima su potvrdili, da je Miodrag Lekić naš kandidat za mandatara i konačno, svi potpisali i u skupštinsku proceduru stavili inicijativu za smjenu Đukanovića zbog kršenja Ustava. Inače, po Ustavu, potpisi za mandatara nijesu obavezni, ali i njih smo priložili Đukanoviću koji to prenebregava, pokušavajući da izazove krizu, misleći da će iz toga izvući neku korist", kaže Mandić.

U Crnoj Gori vlada teška kriza institucija, ne samo u vezi sa Ustavnim sudom, smatra Mandić, a to je rezultat dugogodišnje vladavine DPS.

"Skupština je majka svih drugih vlasti, ona bira Vladu, Ustavni sud, pojedince u sudskom i tužilačkom savjetu i veliki broj drugih organa. Nije teško zaključiti kako će završiti predsjednik koji pokušava da suprotno Ustavu raspusti Skupštinu, a istovremeno njegova ustavna pozicija je takva da raspolaže gotovo samo protokolarnim ovlašćenjima. Situacija sa Đukanovićevim kršenjem Ustava je toliko očigledna da mi nemamo nikakvih dilema šta treba uraditi i kako glasati kada je on u pitanju. Po našem Ustavu jedino parlamentarna većina može skratiti mandat Skupštine. Ova parlamentarna većina neće skraćivati mandat Skupštini, već ima konkretan dogovor da bira novu Vladu, pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, obnavlja urušene državne institucije, i uhvati se ukoštac sa teškim ekonomskim problemima u kojima se nalazi naša zemlja. Nećemo dozvoliti da Đukanović sruši Skupštinu nego ćemo državu od njegovog razornog i protivustavnog ponašanja zaštititi tako što ćemo iskoristiti pravo koje Skupštini Ustav daje i smijeniti predsjednika Crne Gore", kazao je Mandić.

Komentarišući navode da SAD ne žele DF u vlasti, Mandić, ističe da nijedna ozbiljna adresa iz SAD nije to izjavila i tako brutalno se umiješala u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Preko nekih medija plasirana je priča tzv. neimenovanih izvora. Zbog sličnih stvari i raznih režimskih podmetanja, u političkom sporazumu parlamentarne većine zapisali smo i upozorili sve one koji se nalaze izvan stranaka pobjednica izbora da se ne miješaju u naše odnose i unutrašnje stvari. Tim pristupom smo željeli da pošaljemo poruku da se svaka vlada ove zemlje mora praviti u Crnoj Gori i da njene činioce određuju jedino građani glasanjem na izborima, a ne bilo ko drugi. To je osnovni princip demokratije i ne vidim nijedan razlog zašto bismo mi drugačije postupali", zaključio je Mandić.

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније