Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

23. 09. 2022. 12:57 >> 08:27
23

"PREKRŠIO USTAV"

DF: Skupština ima većinu za smjenu Đukanovića

Skupština Crne Gore ima većinu za smjenu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i to treba da uradi, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

 
Iz DF-a ističu da je aktuelna situacija oko rušenja ustavnog poretka od strane predsjednika Đukanovića veoma jednostavna.

"U situaciji kada je predsjednik države, ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima. Njoj je Ustav dao to pravo i sve izmišljene proceduralne prepreke da ne može - u stvari su njegova zaštita. Čitava Crna Gora vidi da on neće da prihvati zahtjev parlamentarne većine i predloži njihovog mandatara, a dužan je to da učini, već želi da nasilno raspusti Skupštinu, iako nema pravo na to", kazali su iz DF-a. 
 
U tim uslovima, kako navode, nasilje predsjednika Crne Gore treba Skupština da zaustavi njegovom smjenom i raspisivanjem predsjedničkih izbora.

"Inače, Vlada, u tehničkom mandatu, ima puni kapacitet da do izbora nove sprovede sve odluke Skupštine. U zaštiti države izbor je lak. Nema nijedne sumnje, nijednog argumenta koji demantuje da je predsjednik Crne Gore drastično prekršio Ustav. Zgazio ga je pred očima cijele Crne Gore, i rekao u sebi: Za mene Ustav ne važi, jer ja sam Ustav''. To može da vidi i učenik osnovne škole. Za to ne treba Ustavni sud da bi se utvrdilo, dovoljno je samo zastupati istinu i biti čistog obraza. Zašto je predsjednik prekršio Ustav? Zato što nije radio ono što Ustav traži, nego ono što on želi", istakli su iz DF-a. 
 
Nije, kažu, slučajno u Ustavu zapisano da predsjednik u postupku predlaganja mandatara "razgovara sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini".

"Sa svim predstavnicima, ne samo sa nekim i to je imperativna norma. To znači da mora, ne da može. Mora! Da li je predsjednik to uradio? Ne! On je pozvao na razgovore jedne, a ne druge. Pozvao je neke, a ne sve političke partije. Time je ne samo prekršio Ustav i radio ono što ne smije, već je time uskratio pravo jednim partijama da daju svoje mišljenje o mandataru, a drugima to pravo omogućio. Tako je prekršio i drugo načelo ravnopravnosti svih pred Ustavom. Svojom samovoljom, on je pozvao čak i predstavnika partije koja nema poslanike u Skupštini, razgovarao sa Liberalnom partijom koja ima jednog poslanika, dok, primjera radi, nije pozvao predstavnika Demosa koji ima, takođe, jednog poslanika i čiji je predsjednik kandidat za mandatara", kazali su iz DF-a. 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније