Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М./Б.Ч.Ј. [ A.M. / Iv. P. ]

14. 09. 2022. 23:26 >> 07:43
49

BEČIĆ NAKON SASTANKA

"Nije dobro nastupati sa maksimalističkim zahtjevima"

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da su prethodni dani dokazali da je bila neistina da će DCG poći u koaliciju sa DPS-om. "Mi u ove dvije godine svjedočimo brojnim ucjenama, i to se i sada nastavilo", kazao je Bečić.

"Nakon što smo prihvatili da odustanemo od svog principa i prihvatimo Lekića za mandatara, i nakon što je konstatovano da su svi prisutni prihvatili Lekića, opet se desio korak unazad kolega iz URE, onih koji su prethodno rekli da nemaju ništa protiv Lekića. Nakon što smo mi prihvatili Lekića, URA je kazala da je njihova podrška uslovna i zavisi od broja mjesta u Vladi. Traži se apsolutna većina u Vladi, postavljaju se uslovi", kazao je Bečić.

On je poručio da nije dobro nastupati sa maksimalističkim zahtjevima.

"Naša partija je za svaki dogovor, nijesmo za monopol", istakao je Bečić.

Bečić je dodao da Demokrate iako imaju devet poslanika nijesu tražile apsolutnu moć i većinu.

"Vidjeli ste čemu smo svjedočili s druge strane. Kad su postavljeni maksimalistički zahtjevi, većina kolega je negativno reagovala. I dalje smo tu, potpuno spremni. Bio je ovo pomak danas, što smo došli do tačke koja objedinjava 41 poslanika. Ali onda su uslijedile nove ucjene i uslovljavanja. Vidjećemo kako će ovo dalje teći. Šta, mi koji ništa ne tražimo i ne uslovljavamo, mi smo problem? A nije problem neko ko nas je prije dvije godine ucijenio s tri poslanika? kazao je lider Demokrata.

On je ocijenio da kad želite da se dogovarate, pokazujete širinu.

"Pokazujete pristup koji smo mi pokazali. Izvinjavam se, da budem ironičan, što nismo ucjenjivali i uslovljavali", poručio je Bečić nakon sastanka.

Abazović: Odustali smo od mjesta premijera, tražimo bezbjednosni sektor

Niko nije iznio negativan stav u odnosu na premijersku kandidaturu Miodraga Lekića. Pomenuti su i drugi kandidati, bilo je različitih interpretacija, kazao je premijer Dritan Abazović nakon sastanka lidera parlamentarne većine.

"Dritanova fotelja nije prepreka. Mi pri sastavljanju imamo svoje zahtjeve, i jedini smo ih pošteno iznijeli. Mi smo odrekli mjesta premijera", kazao je Abazović.

On je kazao da URA traži da pokriva sektor bezbjednosti i "da sa SNP-om i manjinama imamo jedno ministarstvo više u Vladi Crne Gore u odnosu na ostale".

Dodao je da "Crna Gora mora da se miri", i da je prioritet borba proriv korupcije.

"Ali nemojte očekivati da stavino glavu na panj. Naš je predlog da DF i Demokrate ako nisu zadovoljni, a nisu, ponude nešto nama i imaće vrlo brzo odgovor. Ako nam bude prihvatljivo, ići ćemo prema svojim organima. Napravili smo ustupke, činili su ih i drugi, osjeća se fleksibilnost kod DF, Mandić je odlično vodio pregovore. I dalje se postavlja pitanje kako je neko mogao da obezglavi Vladu, a nije imao plan", rekao je Abazović.

Kazao je da će čuti kolege ujutru, a da su njihovi stavovi poznati.

Abazović je kazao da neće prisustvovati sjutrašnjem sastanku, ali da će njegove kolege prisustvovati

"Oni imaju pun mandat da se dogovaraju kao da sam ja tu, ja ću se pridružiti da budem fleksibilan i da radim stvari u korist Crne Gore".

Milačić: Abazović svojim zahtjevima ucjenjuje

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je kazao da Abazović sa svojim zahtjevom da URA i SNP imaju devet ministara u Vladi ucjenjuje.

"Ja pozivam da se koliko je sjutra stavimo na papir potpise 41. poslanika i da Lekiću damo mandat, I već sjutra ponesemo to Milu Đukanoviću, a onda će Lekić da radi ono što sada traže kolege iz URE, da se dogovaramo oko ministara i sl", kazao je Milačić.

Pozvao je da se prestane "sa maksimalizmom".

"Pozivam Uru da ujutru u 10 sati napravimo dogovor. Sjutra ćemo govoriti o imenima i ministarstvima. Najvažnije je da sjutra ponesemo 41 potpis Đukanoviću. Sve ostalo je manje bitno. Svi smo osim Abazovića tražili 41 potpis. Imali bismo dogovor za pet minuta, ali opet je kočnica bila URA. Najbolja borba protiv kriminala je da napravimo dogovor", poručio je Milačić.

Sastanak parlamentarne većine je nastavljen nakon 45 minuta zakašnjenja. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je nakon današnjeg sastanka da su imali visok stepen saglasnost za budućeg madatara. Istakao je da je Miodrag Lekić osoba o kojoj se razgovaralo kao budućem mandataru, te da nije registrovao nikog ko bi bio protiv toga.

"Ali imamo i dogovor za program Vlade, posebno za izbor Skupštine, i to sve teme koje želimo brzo da riješimo", istakao je Mandić.
Naveo je da su poslali jaku poruku i s potpisima 41 poslanika.

"Očekujem dobre vijesti pošto je dobra vijest ova koju smo sada prenijeli", zaključio je Mandić.
Parlamentarna većina već je održala četiri sastanka, ali dosad nije postigla dogovor o formiranju nove vlade i izboru skupštinskog rukovodstva.Podsjećamo, uoči sastanka, predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da će ta partija prihvatiti bilo koju stranačku ili nestranačku kandidatkinju ili kandidata za mandatara, koji ne dolazi iz stranaka ili iz reda pojedinaca koje su imale saradnju sa DPS u smislu izbora 43. Vlade Crne Gore.Sastanku prisustvuju lideri i funkcioneri partija "stare većine". Tu su Andrija Mandić lider Nove, Milan Knežević predsjednik DNP-a, Branko Radulović iz PzP-a, iz Demokrata Dragan Krapović i Danilo Šaranović i lider stranke Aleksa Bečić, Vladimir Joković predsjednik SNP-a, iz GP URA Miloš Konatar, Zoran Mikić i premijer u tehničkom mandati i lider stranke Dritan Abazović, Miodrag Lekić lider Demos-a, Goran Danilović predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Marko Milačić lider Prave Crne Gore, Maksim Vučinić ispred Radničke partije i Srđan Pavićević lider CIVIS-a.

 

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније