Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

17. 08. 2022. 00:15   >>  06:48 4

BEZ PODRŠKE U PARLAMENTU

Nisu izabrani članovi Sudskog savjeta

Skupština Crne Gore nije na vanrednoj sjednici izabrala četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kandidati su bili Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš i nijedan nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu. U drugom krugu za njihov izbor biće potrebna tropetinska podrška poslanika.

Za Radoje Koraća glasalo je 49 poslanika, za Fikreta Kurgaša 45, za Dragana Šoća 43, dok je izbor Nebojše Vučinića podržalo 49 poslanika. 

Tokom pojedinačnog izjašnjavanja o kandidatima, nije bilo glasova protiv niti uzdržanih poslanika.

Većina opozicionih poslanika napustila je skupštinsku salu prije glasanja.

Tokom rasprave, izvjestilac Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica kazao je da je to tijelo nakon javnog poziva obavilo konsultativna saslušanja 33 prijavljena kandidata.

Skupštini je, kako podsjeća, nakon toga većinom glasova predložila Skupštini da se izjasni o četiri člana - Nebojši Vučiniću, Radoju Koraću, Draganu Šoću i Fikretu Kurgašu. Smatra da je taj proces odrađen na transparentan način.

"Bilo je pokušaja da se dijalog sa Odbora izmjesti u zatvorene političke krugove što smatram nije dobro", kazao je Koprivica i dodao da je Odbor uradio ono što je do njega poštujući procedure.

"A da li su svi ostali, uključujći i ovaj skupštinski dnevni red to svakako nije tako", poručio je Koprivica.

Nikolić: U 100 dana rada nije stao nijedan od ključnih prioriteta Vlade

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da se ta partija bori za Crnu Goru u EU, jer je to interes građana, te da ostaje žal što se o članovima Sudskug savjeta raspravlja u sjenci inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi. 

Nikolić kaže da je Crna Gora u prethodne dvije godina izgubila dragocjeno vrijeme na putu ka EU.

"U 100 dana rada ove vlade nije stao nijedan od ključnih prioriteta Vlade", naveo je Nikolić i dodao da je ovo druga šansa da u doglednom periodu postajemo članica EU.

"Ta šansa je ugrožena. Vlada je uvela temu koja nema veze sa EU integracijama i podrškom na koju je računala kad je formirana i koju je dobila od međunarodnih patnera", naveo je Nikolić i dodao da je jedan dio poslanika uslovlja reforme u pravosuđu potpisivanjem ugovora sa SPC. 

Obaveza pridruživanja EU upućuje da radimo tamo gdje od nas očukuju grđani i da pokušamo da nađemo kompromise.

On je kazao da je, najavljenom inicijativom DF-a, koji je saopštio da će podnijeti inicijativu za smjenu vlade, Vlada pala.

"I ne postoji legitimitet kod ove vlade u smislu podrške koju treba da obezbijedi u parlamentu", kazao je Nikolić i poručio da ipak parlament mora biti konstruktivan partner u smislu ispunjavanja EU obaveza. 

Zogović: Vi mislite da na ovakav način prevarite partnere iz EU?

Poslanik DF-a Milun Zogović kazao je da se danas Skupština i građani suočavaju sa jednom opštom “ujdurmom”.   

“Danas se od nas očekuje da ponovo mi budemo kooperativni i da podržimo kandidate koje nam nameće DPS”, kazao je Zogović i dodao da je sve rađeno bez dogovora sa opozicijom.

“Vi danas potvđujete da je vama najmanje stalo do EU puta. Vama najmanje odgovaraju reforme u pravosuđu”,naveo je Zogović i dodao da DF ne želi da učestvuje u tome.

“Vi mislite da na ovakav način prevarite partnere iz EU”, pitao je Zogović. On je kazao da se na takav način samo usporava EU put.

"Evropa traži rezultate, a ne da objašnjavate da ste vi probali da izaberete članove Sudskog savjeta", naveo je Zogović.  

Mandić: Nećemo podržati kandidate, spremni za dogovor

Lider NOVE Andrija Mandić poručio je da poslanici te partije neće glasati ni za jednog kandidata za člana Sudskog savjeta. 

Mandić kazao je da DF želi izbor nosilaca pravosudnih funkcija sa više od dvije trećine glasova poslanika.

"Sa kolegom Kneževićem obavijestili smo Abazovića da želimo da učestvujemo u procesima. Jasno smo rekli, potpišite Temeljni ugovor i računajte na glasove DF. Što se desilo posljednjeg dana jula, na brzinu se organizovala sjednica odbora i odlučilo se, suprotno dogovoru, da se ide sa ova četiri kandidata. Mi nećemo učestvovati u tome dok se svi ne dogovorimo" rekao je Mandić.

Poručuje ipak da je DF spreman za dogovore.

"Mi smo spremni da učestvujemo i u izboru novog Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i da se dogovaramo oko izbora VDT-a", zaključio je Mandić.  

Paunović: Potrebno konačno deblokirati pravosuđe

Poslanica SNP Milosava Paunović kazala je da smo došli do toga da je sudijska profesija srozana, a zbog toga, kako dodaje, poštene sudije trpe.

Navela je i da su svi poslanici obećali da će riješiti stanje u pravosuđu, a da pojedini poslanici blokiraju proces.

“Opravdanje da ne izaberemo članove Sudskog savjeta više nema”, navela je Paunović i dodala da je potrebno konačno deblokirati pravosuđe.

Ona je kazala da predloženi kandidati ne idu na ruku DPS-u.

“Kad tad mora se naći kvalifikovana većina da se izaberu ovi članovi”, istakla je Paunović.

Bogdanović: Podijelili funkcije pa dogovorili članove

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je lista kandidata za Sudski savjet nastala po sistemu “ja tebi, ti meni”. Tako su kaže nastajali i raniji sastavi Sudskog savjeta.

“I baš kao što to funkcionise na Divljem zapadu tako je to funkcionisalo posljednja dva dana jula u Skupštini, kada su funcije i pozicije dijelje po dubini, po širini, po visini, a sve u zamjenu za članove Sudskog savjeta”, naveo je Bogdanović.

Kaže da su članovi parlamentrane većine tada identično glasali na Odboru pa su od 33 kandidat birali četiri ista imena i prezimena.

“Jer su prethodno sjeli i podijelili funkcije po dubili širini. Tako su oni shvatili svoje državničke funkcije”, naveo je Bogdanović.

Vrlo vjetovatno, kako kaže, da danas neće moći da spriječe upliv politike u sudstvo.

“Zato što vi imate novac i šeme, a mi imamo ljude i slobodu i nikoga se ne plašimo”, naveo je Bogdanović.

Konatar: Ko je za EU put da podrži kandidate

Šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo" Miloš Konatar rekao je da su ostala tri velika cilja kako bi se uspješno zaključili pregovori sa EU.

“Svima onima kojima su usta puna Evrope normalno je da će podržati izbor članova Sudskog savjeta. Naročito kad govorimo o tome da biramo nezavisne i stručne ljude, imamo dva profesora Pravog fakulteta sa nespornim karijerama. Ne mogu da vidim kako neko može biti protiv toga. Jedan od dva advokata je obavljao najznačajnije funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”, naveo je Konatar.

On je saopštio da svako ko želi da odblokira evropski put, treba da podrži izbor uglednih pravnika i popuniti Sudski savjet.

“Vjerujem da ćemo smoći snage da se izdignemo iznad partijskih interesa i da ćemo staviti intrese Crne Gore i građana iznad”, naveo je Konatar.

Bošnjak: Vidjela se igra, vidio se dogovor, vidjel ase trgovina

Poslanica PzP-a Branka Bošnjak kazala je kako je vjerovala da postoji politička volja da se dogovori izbor kandidata za Sudski savjet. 

"Vidjela se igra, vidio se dogovor, vidjela se trgovina, a još se vidjelo da su mediji znali prije nas ko su kandidati, što je meni bilo iritantno", kazala je Bošnjak. 

Poručila je i da oni koji ne podrže ove kandidate za Sudski savjet nijesu kočničari EU puta. 

“Nemojte da mislite da DPS dozvoljava da se tako lako na ove pozicije bira neko ko nije u njihovom interesu i tu smo trebali svi da budemo oprezni i da dođemo do najbolje liste, ali nijsemo”, navela je Bošnjak.

Ističe i da imamo sjenku bačenu na listu kundidata i najavu za preispitivanje ustavnosti.

“Ovo je važno za EU put i žao mi je što se na ovaj način došlo do ove liste, jer je postojalo bar 10 ljudi koji bi mogli da dobiju  2/3 većinu. Oni koji su na ovakav način došli do liste oni su kočničari EU puta”, kazala je Bošnjak.  

Mustafić: BS će podržati kandidate

Poslanik BS Suljo Mustafić kazao je da je izbor Sudskog savjeta obaveza na putu ka EU.  Za četiri kandidata je kazao da je riječ o ljudima sa respektabilnim biografijama.

Najavio je da će BS poržati te kandidate. “Očekujemo da će taj Sudski savjet ubrzati sve ono šo su prioriti u pravosuđu”, naveo je Mustafić i dodao kako očekuje da će članovi Sudskog savjeta biti izabrani, ako i sudije Ustavnog suda.

SD za Vučinića i Koraća

Poslanik SD-a Ivan Brajović najavio je da će ta partija podržati kandidate Vučinića i Koraća.

“Hoće li to biti dovoljno za 2/3 mislim da neće, hoće li to biti nagovještaj za 3/5 vidjećemo”, naveo je Brajović.

Striković: Ostaje šansa do u drugom krugu izaberemo članove Sudskog savjeta

Poslanik SDP Adnan Striković kaže kako rasprava u Skupštini ne uliva nadu da će danas biti 2/3 za izbor bilo kojeg člana Sudskog savjeta.

“Ostaje šansa da u drugom krugu dođemo do te 3/5 većine”, kazao je Striković.

To je kaže i prilika da se odblokira put ka EU, za šta se SDP zalaže.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da neće učestvovati u glasanju o članovima Sudskog savjeta.

"Nećemo davati legitimitet, niti podršku ovome", poručio je Milačić.

Poslanik Forca Genci Nimanbegu kazao je da neće glasati za sve kandidate za sudski savjet. 

"Pa bih volio da mi neko kaže da sam protiv Eu, zbog toga", naveo je Nimanbegu.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније