Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

01. 07. 2022. 09:36 >> 09:33

RADOVANIĆ U LITVANIJI

Članstvo CG u EU bilo bi vjetar u leđa državama kandidatima

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ocijenio je tokom posjete litvanskom parlamentu da bi članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) bilo vjetar u leđa ostalim državama kandidatima.

Radovanić inače učestvuje na evropskom skupu LEAD21, a teme skupa su prioriteti u spoljnoj politici u svjetlu dešavanja u Ukrajini, kao i nastavak procesa pridruzžvanja EU.

"Glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore je da postane naredna članica EU. Pokrenuli smo reforme, a na njima ćemo raditi još snažnije u narednom periodu, kako bismo što prije postali dio evropske porodice. Novoj Vladi Crne Gore, koja je formirana na proljeće, visoko na listi prioriteta je perspektiva Crne Gore u Evropskoj uniji. Postoji veliki strah od jačanja desnice širom Evrope, kao i bojazan od rasta evroskepticizma", rekao je Radovanić.

Crna Gora, kako ističe, može biti primjer koji će pokazati da proces pridruživanja nije u blokadi, a naše članstvo može biti vjetar u jedra i ostalim državama kandidatima.

"Očekujemo pomoć i podršku svih međunarodnih partnera sa kojima godinama imamo odličnu saradnju. Crnoj Gori je mjesto u EU", saopštio je Radovanić.

On će, u toku samita, imati sastanke sa ministarkom obrazovanja, nauke i mladih Jurgitom Šiugždinjenom na temu inovacija i startapova.

Litvanija je na tom polju značajno napredovala i kotira se među najbolje u Evropi.

"Želimo da saznamo više o dobrim praksama i iskustvima, budući da i Crna Gora ima potencijal da razvija ovu vrstu preduzetništva", istakao je Radovanić.

Generalni sekretar URE sastaće se i sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Litvanije Mantasom Adomenasom, sa kojim će razgovarati oko daljeg procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i podrške na tom putu. Radovanić će se sresti i sa savjetnicima premijera Litvanije i poslanicima litvanskog parlamenta, a posjetiće i litvansko-bjelorusku granicu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније