Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Nataša Mitrović, TVCG ]

29. 06. 2022. 20:12 >> 20:13
1

REAKCIJE NA TEMELJNI UGOVOR

Jedni pozvali Abazovića da vrati mandat, drugi pružili podršku

A radna verzija temeljnog ugovora i danas je izazvala brojne reakcije među političarima. Nakon što je premijer Abazović kazao da su predstavnici SDP-A i DPS-a bili upoznati sa sadržajem nacrta ugovora i nijesu imali primjedbu na njegov normativni dio, oglasili su se predstavnici tih partija. Tvrde da nijesu biii upoznati sa sadržajem dokumenta i pozivaju Abazovića da vrati mandat građanima. U DF-u pozdravljaju sve što je prihvatljivo za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Šta piše u radnoj verziji temeljnog ugovora između države i SPC znale su i Socijaldemokratska partija i Demokratska partija socijalista. To je, komentarišući u Beogradu navode da bi SDP mogla da izađe iz Vlade zbog neslaganja oko nacrta, saopštio je njen predsjednik Dritan Abazović.

,,Nisu imali nikakvu primjedbu na normativni dio. Ukoliko budem morao da saopštavam detalje ja ću saopštiti ali ne na ovom mjestu jer to je naša interna tema. Oni su imali prilike da pokažu nezadovoljstvo", kazao je Abazović.

No, poslanik DPS-a Dragutin Papović tvrdi da nije upoznat sa sadržajem dokumenta dok Draginja Vuksanović - Stanković kaže da ne zna kako bi nazvala to što je premijer izjavio.

"Moj nivo mi ne dozvoljava da komentarišem jer je stav SDP-a odmah nakon objavljivanja sadržaja ugovora bio jasan, da SDP ne prihvata ovakav ugovor i da bi u toj situaciji red bio da gospodin Abazović vrati mandat što bi značilo izlazak na nove parlamentarne izbore", istakla je Vuksanović Stanković.

"Samo se potvrđuje da se o ovoj situaciji i o ovom pitanju postupa neodgovorno, nije ovo tema za prepucavanje preko medija ili se izlazi sa pouzdanom informacijom ili se ćuti", poručio je iz DPS-a Dragutin Papović.

A Socijaldemorkate pozivaju njihove, kako kažu, doskorašnje partnere iz opozicije da Vladi, da koliko je danas, uskrate podršku.

"Jer oni danas drže 43. Vladu Dritana Abzovića, da pokrenemo proceduru rušenja Vlade kako bismo spriječili kapitulaciju Crne Gore pred velikosrpskim interesima", poručio je iz SD-a Nikola Zirojević.

Da razloga za tenziju nema, smatraju u Demokratskom frontu. Za njih je, podsjeća poslanik Jovan Vučurović, prihvatljivo sve što odgovara Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

,,Čekamo da Sv. sinod saopšti stav. To je za nas prihvatljivo. Važno je za Crnu Goru da se taj temeljni ugovor potpiše i da se najzad uspostavi odnos izmedju države i SPC. Moramo imati u vidu i istorijski značaj SPC za CG i moramo znati da je SPC stvarala kroz vjekove CG i da je najznačajnija institucija u našoj državi", kazao je iz DF-a Jovan Vučurović.

A Srpska pravoslavna crkva je, prema riječima ministra pravde Marka Kovača, u načelu prihvatila radnu verziju Temeljnog ugovora. Demantovao je navode da je samo on bio za tu verziju dokumenta te da su od pet članova radnog tima četiri bila "za".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније