Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

29. 06. 2022. 16:14 >> 16:11

KONFERENCIJA CGO

Đurović: Posljednja šansa da CG bude naredna članica EU

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kazala je da je ovo posljednja šansa da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije (EU). S konferencije o deceniji crnogorskih pregovora s Unijom, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), čuli su se stavovi o Otvorenom Balkanu kao neprihvatljivoj inicijativi kako za domaće, tako i strane učesnike konferencije.

Prilog: Dragana Šundić, TVCG

Nakon deset godina pregovora sa panela najviše su se čule poruke da Crna Gora ima brojne zadatke koje bi trebalo da ispuni. Stoga, šefica parlamenta Danijela Đurović vjeruje da će do kraja proljećnog zasijedanja skupština dati određene rezultate kada je u pitanju izbor članova Sudskog savjeta i drugih imenovanja.

"Ne smijemo propustiti ovu šansu koja je, zaista smatram, posljednja šansa. Ukoliko je ne iskoristimo, onda moramo biti svjesni da ćemo ući u konvoj. U konvoju ritam se određuje prema onome koji je najsporiji i to ne smije biti poruka iz Crne Gore ka EU", rekla je Đurović.

Od šefice Delegacije EU u Podgorici Oane Kristine Pope čulo se ohrabrenje da smo sada u najboljem položaju da učinimo korake naprijed.

"Sada je trenutak kako bi izašli iz kružnog toka, morate se posvetiti reformama, a vladavina prava je ključna", kazala je ona.

Debata o deceniji crnogorskih pregovora sa EU bila je prilikla da se panelisti, što domaći, što evropski osvrnu i na inicijativu Otvoreni Balkan, i saopšte stavove.

"To su plitke, populističke poruke koje nijesu suštinski interes Crne Gore", rekla je profesorica Gordana Đurović.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon kaže da im nije prihvatljiva alternativa kao što je inicijativa Otvoreni Balkan, dok je francuski ambasador Kristijan Timonije saopštio: "Da li je Otvoreni Balkan instrumnet za evropeizaciju ili ne, instrument koji će da vas uspori na putu pristupanja Evropskoj uniji".

Izvrsna direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da je i premijer bio pozvan da o ovoj temi diskutuje. Stoga, za predsjednika Vlade ima poruku.

"On je danas u zvaničnoj posjeti Beogradu, što je zanimljivo na nivou simbolike, posebno imajući u vidu da razgovara sa predstavnicima srbijanskih vlasti kojima se ozbiljno prijeti zaustavljanje evropskog puta", rekla je Uljarević.

Od kada je izabrana nova vlada, perspektiva Crne Gore je sada bolja, kaže izvjestilac EP Tonino Picula. Bivša potpredsjednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić rekla je da su teške okolnosti nakon agresije Rusije na Ukrajinu otvorile šansu za Zapadni Balkan, a da Crna Gora nije u NATO-u, kaže, situacija bi izgledala mnogo gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније