Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

23. 06. 2022. 12:37   >>  12:35

GENERALNI SEKRETAR SDP-A

Manjinska Vlada zavisi od reformi neophodnih za članstvo u EU

Najnoviji predstavljeni Izvještaj Evropskog Parlamentu o Crnoj Gori jasno ukazuje da crnogorska vlast kao apsolutni prioritet mora da tretira reforme neophodne za nastavak pregovora i članstvo u EU, od čega će jedino i zavisiti uspjeh ili neuspjeh manjinske Vlade, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović

Kako kaže, imali smo priliku ko zna po koji put da čujemo da se od Crne Gore u narednom periodu očekuje intenzivan rad i parlamentarni dijalog na ostvarivanju pravosudnih reformi, u prvom redu, neophodnih imenovanja u Skupštini kao preduslovu za dalji dinamičan integracioni put.

"Picula, kao izvjestilac EP za Crnu Goru je, predstavljajući Izvještaj, ponovio da je evidentan strani uticaj u Crnoj Gori, trajni interes Rusije da destabilizuje region, kao i direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na politička dešavanja u našoj zemlji", tvrdi Vujović.

Prema njegovim riječima, veoma je važno što će se i u ovom dokumentu izvjesno naći formulacije iz Rezolucije EP o stranom uplitanju u demokratske procese u kojima se potcrtava da se štetni regionalni uticaj zvanične Moskve sprovodi kroz razne forme, uključujući i neke religijske organizacije.

"Takođe, apostrofira se i osuđuje miješanje zvanične Srbije vezano za dešavanja od 5. septembra prošle godine, a prema inicijativi Otvoreni Balkan poziva na veliki oprez i iskazuje podrška inicijativama koje uključuju sve zemlje regiona, što nije slučaj sa Otvorenim Balkanom. Vjerujemo da će donosioci odluka u Crnoj Gori pažljivo pročitati ovaj kao i druge relevantne EU dokumente i pravilno protumačiti šta su to prioriteti i ključne teme koje Crna Gora mora urgentno rješavati", saopštio je Vujović.

On je ocijenio da Crna Gora nema vremena za čekanje i bavljenje nametnutim i tuđim temama koje nas dijele i udaljavaju od EU puta. 

"Crna Gora ima primarni interes da u narednih nekoliko mjeseci snažno iskorači i iskoristi evropski prostor koji nam se pruža kao prvoj narednoj članici EU", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније